Izetbegović: Ćutao sam da bi drugi progovorili 1Bakir Izetbegović Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je u intervjuu za
N1 da je „namerno ćutao“ i nije govorio o proslavi Dana Republike Srpske, da bi, kako je rekao, „drugi progovorili“.

 „Ja sam namerno ovaj put ćutao da bi drugi progovorili. Ja sam svoj deo posla završio, po mojoj apelaciji 9. januar ne može biti dan koji se proslavlja kao Dan RS. Ovo što rade je sve protiv Ustava i zakona i kad-tad će prestati. Samo treba biti uporan, kako su oni uporni, jer na našoj strani su
zakon i pravda“, ocenio je Izetbegović.

Dodao je i da „ne možete sa pravoslavnim popovima slaviti dan koji ‘pripada svima’, kao slavu pravoslavnu, terati Bošnjake i Hrvate“.

„Slaveći dan iz ’91. godine kada je odlučeno da Srbi razgraniče sa Bošnjacima i Hrvatima, a znamo kako je to teklo. Hteo sam da vidim kako se aktiviraju. Hteo sam da to proradi, da to ne bude odnos Izetbegović – Dodik ili SDA – RS. Imali smo reakcije OHR, američke ambasade i nadam se da
će sudovi i tužilaštva početi da rade svoj posao“, rekao je Izetbegović.

O govoru koji je održao Tomislav Nikolić na spomenutoj ceremoniji, Izetbegović je rekao: „Ovo što je Nikolić rekao je jako loše i jako ružno ili patrijarh koji, bojim se, ne služi Bogu nego jednom narodu i naciji. Oni bi trebalo biti Hristovi sledbenici, a ne uski nacionalisti kako se to njemu prečesto dešava“.

Član Predsedništva kaže i da je proslava Dana RS bilo očigledno suprotstavljanje odluci suda.

„Ovde se radilo o aktivnom suprostavljanju odluci. Ne možete kazniti Parlament jer ne može kreirati nešto po npr. apelaciji Sejdić – Finci. Koga da kaznite? Dakle, terate ljude da smisle nešto čemu se protive njihove kolege. Ako se direktno suprostavite odluci Ustavnog suda prkoseći, onda je to druga stvar. Naše Tužilaštvo je pomalo počelo da se bavi politkom i izbegava da radi svoj deo posla. Ono što je radio tužilac Marković, da optuži neke trećerazredne u tom nizu, a one koji su inspiratori ne. Tužilaštvo tako ohrabruje jedno drsko ponašanje“, rekao je Izetbegović.

O izveštaju Doma lordova Velike Britanije o BiH, koji upućuje na probleme u toj balkanskoj zemlji i pretnjama koje joj dolaze od stranih sila, Izetbegović je rekao da interesovanje međunarodnih faktora za BiH izazivaju „izjave verskih i političkih lidera“.

„Naravno da BiH pobuđuje interesovanje, videli smo u Banjaluci izjave verskih lidera i bivšeg predsednika, to je dovoljno da se ljudi uznemire. Ne možete srušiti Dejtonski sporazum a da ne dovedete u pitanje i mir“, rekao je Izetbegović i dodao da sebični političari, po istoj matrici, pokušavaju povećati šanse na izborima tako da naprave stanje koje je uporedio sa „vodom u kojoj je talog pao na dno, ponovo zamute tu vodu i podignu taj talog“.

Izetbegović je izrazio nadu da će „u oktobru 2018. narod dobro razmisliti kome će dati glas i da neće mazohistički ponovo izabrati sebične političare koji zakuvavaju radi sebe i svoje vlasti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari