Drahoš obećava prozapadnu politiku 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Češki predsednik Miloš Zeman optužen je da promoviše „vulgarnost, nesposobnost i korupciju“ uoči predsedničkih izbora koji se održavaju sutra i prekosutra.

Koje mnogi smatraju za neku vrstu referenduma o njegovom kontroverznom antiimigracionom populizmu i mestu zemlje u savezništvu sa Zapadom – piše Gardijan. Oštre kritike Zemanu je uputio i njegov rival Jirži Drahoš, bivši predsednik Češke akademije nauka. Zemanov poraz bi mogao da ima veliki uticaj na češku politiku, a naročito na budućnost nedavno imenovanog premijera Andreja Babiša, koji predsedava manjinskom vladom čiji opstanak u velikoj meri zavisi od podrške aktuelnog predsednika.

Drahoš je britanskom listu rekao da, ukoliko bude izabran, neće dopustiti da Babiš, biznismen milijarder i drugi po redu najbogatiji čovek u Češkoj, ostane na mestu premijera zbog toga što je suočen sa krivičnim prijavama za proneveru preko dva miliona evra iz fondova Evropske unije. Drahoš se zavetovao da će „obnoviti moralni autoritet“ koji podseća na bivše češke lidere poput Vaclava Havela, a koji je, prema njegovim rečima, protraćen zbog Zemanove sklonosti zapaljivim izjavama i ulaska populističkih stranaka u parlament. Drahoš je obećao i da će izmeniti prijateljski stav sadašnjeg predsednika prema Rusiji i umesto toga obnoviti posvećenost Češke Evropskoj uniji i NATO-u, kao i prozapadne stavove.

„Po meni, Češka Republika sada ne treba da bude usmerena ka istoku nego ka zapadu, ka zapadnim demokratskim zemljama. Češka treba da povrati svoj moralni autoritet, ne samo kada je predsednik u pitanju, već i na nivou cele vlade i parlamenta. Mi u Češkoj kažemo da riba smrdi od glave, a ta izreka savršeno odslikava trenutnu situaciju“, rekao je Drahoš.

On kaže da je jedna od glavnih stvari koje zamera Zemanu njegova bliskost sa Kremljem, za koju tvrdi da ugrožava češku demokratiju i da je motivisana željom Rusije da destabilizuje EU. „Stav predsednika Zemana prema Moskvi nije prihvatljiv i to je jedan od glavnih razloga što on treba da bude smenjen. I ranije sam upozoravao da lako možemo da budemo podložni ruskim manipulacijama i uticaju. To smo već videli tokom predsedničkih izbora u Sjedinjenim Državama, kao i u Nemačkoj, Francuskoj i Kataloniji“, rekao je Drahoš i dodao da Rusi ne žele snažnu, ujedinjenu i stabilnu Evropu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari