Demokratija ne opstaje bez poštovanja pravila 1Foto: FreeImages / Jason Morrison

Četvorica najviših sudija Vrhovnog suda Indije javno su doveli u pitanje autoritet predsedavajućeg ovog suda, što je potez bez presedana.

U pismu i na konferenciji za novinare, sudije su saopštile da je vrhovni sudija Dipak Misra dodeljivao slučajeve po svom nahođenju, što je u suprotnosti sa pravilima suda. Kako prenosi Bi-BI-Si, oni su naglasili da demokratija u Indiji ne može da opstane ako se ne poštuju pravila suda. Ovo je prvi put ikada da su se sudije Vrhovnog suda obratile medijima. Po običaju, oni se nikada nisu obraćali direktno novinarima kako bi ostali nepristrasni u sudskim slučajevima.

Zbog ovog nezapamćenog događaja indijski premijer Narendra Modi je zakazao hitan sastanak sa ministrom pravde Ravijem Šankarom Prasadom. Četiri sudije su poslale cirkularno pismo koje su naslovili na predsedavajućeg, optuživši ga da je proizvoljno dodeljivao slučajeve sa „dugoročnim posledicama po naciju“ bez „opravdanog razloga“, čime su neposredno nagovestili da je on želeo da utiče na ishod suđenja. Oni su izrazili nezadovoljstvo i zbog „izvesnih pravosudnih naredbi“ koje je doneo sud, za koje tvrde da su „negativno uticale na celokupno funkcionisanje suda“. Uloga vrhovnog sudije „nije da izražava bilo kakav superiorni autoritet“ prema svojim kolegama, tvrde oni i dodaju da nisu imali drugog izbora nego da „se obrate narodu“ zbog toga što je vrhovni sudija „odbio da sasluša kada su izrazili zabrinutost“.

Ne pominje se za koje se slučajeve konkretno smatra da su dodeljivani selektivno. Međutim, indijski mediji spekulišu da se možda radi o rešavanju slučaja koji je povezan sa navodnim optužbama za korupciju protiv jednog penzionisanog sudije Vrhovnog suda krajem prošle godine. Kritičari kažu da je predsedavajući radio na tome da osigura da o ovom slučaju budu obaveštene samo sudije koje je on odobrio, što je izazvalo zabrinutost zbog mogućeg ometanja pravde. Zbog ove kontroverze organizovana je peticija kojom je zatražena nezavisna istraga slučajeva korupcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari