I Austrija traži postepeno ukidanje sankcija Rusiji 1Foto: EPA / FLORIAN WIESER

Postepeno ukidanje antiruskih sankcija prilikom progresa u realizaciji Minskih dogovora je realno, rekao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc u intervjuu koji je dao listu „Frankfurter algemajne cajtung“.

„EU treba da insistiraju na progresu kada su u pitanju ukrajinski konflikt i realizacija Minskih sporazuma. U slučaju progresa poželjno je ukidati sankcije korak po korak, kako bi se stvorio stimulans za dalje poboljšanje situacije, o čemu je svojevremeno govorio (predsednik, a ranije šef diplomatije Nemačke) Frank-Valter Štajnmajer“, rekao je austrijski kancelar, za Frankfurter algemajne cajtung, prenosi Sputnjik i dodaje da „mira u Evropi može biti samo sa Rusijom“ kao partnerom, a ne kao protivnikom.

Odnosi između Rusije i EU su se pogoršali zbog ukrajinske krize. Zapadne države su uvele sankcije Moskvi, koja je preduzela recipročne mere. Ruske vlasti su više puta negirale optužbe zapadnih država za mešanje u krizu u Ukrajini. Moskva naglašava da nije strana u konfliktu i subjekt Minskih dogovora za rešavanje krize. Rusija ističe i da je svaki razgovor sa njom na jeziku sankcija kontraproduktivan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari