Borci Islamske države prebacuju se u Al Kaidu 1Foto: EPA

Dok se „kalifat“ Islamske države (ISIS) urušava usled teških gubitaka ljudstva, materijala, teritorije i ugleda, Al Kaida pokušava da iskoristi situaciju, prenosi Gardijan.

Kampanja regrutovanja započeta prošlog leta, čak i pre nego što je ISIS izgubio svoja poslednja uporišta, naglašava važnost napada Al Kaide kako bi se naneo poraz rivalskim borcima i resursima. Jedan od takvih napora pokrenuli su militanti Al Kaide u Alžiru u avgustu. Desetak boraca koji su bili deo malog ogranka ISIS u toj zemlji promenili su stranu, navode bezbednosni izvori. Sličan slučaj zabeležen je u Siriji u septembru.

Veruje se da su u regionu Sahel u Severnoj Africi, vođe Al Kaide doprle do ekstremističkog komandanta čiji su ljudi mislili da su uhvatili u zasedi i ubili četvoricu američkih specijalaca u Nigeru u oktobru. Otprilike u isto vreme Al Kaidin medijski kanal u Jemenu hvalio se „pokajanjem“ mnogih boraca ISIS koji su se priključili redovima Al Kaide. U Avganistanu grupa boraca ISIS u zabačenoj ali strateški važnoj provinciji Gor prešli su u talibanske redove.

Ovo je definitivno kap, nije poplava, kaže jedan zapadni stručnjak. Grupa koja je naročito pod lupom analitičara jeste Boko Haram, koja se pojavila kao nezavisna u severoistočnoj Nigeriji šest godina pre nego što se zavetovala na savez sa Islamskom državom 2015. Sada je podeljena iako su, čini se, obe njene glavne frakcije i dalje lojalne Abu Bakr al Bagdadiju, lideru ISIS-a.

U Jemenu, Isis se bori za prevlast imajući u vidu da je tamo dominantna Al Kaida. Pre godinu dana, američki zvaničnici kazali su da su dve grupe sarađivale u Jemenu „na taktičkom nivou u smislu pružanja otpora zajedničkim domaćim neprijateljima“. U međuvremenu, kako tvrde posmatrači, Al Kaida je apsorbovala frakcije ISIS-a.

Dejvid Gartenštejn Ros, stručnjak pri vašingtonskoj Fondaciji za odbranu demokratija, kaže da je „opasnost od ISIS“ akutna. ISIS je stekao ogromne sume novca od pljački, iznuda i „oporezivanja“ na teritorijama koje je kontrolisao u Iraku i Siriji između 2014. i 2017, ali sve više je naznaka da su u novčanoj krizi nakon propasti njihovog „kalifata“.

Zapadni bezbednosni zvaničnici tvrde da je teško predvideti uticaj gubitaka ISIS-a na pretnje islamskih militanata Zapadu. ISIS nastavlja da podstiče napade i možda i dalje organizuje ambiciozne terorističke operacije u Evropi ili SAD. Al Kaida već određeno vreme nije izvela nijedan napad na Zapadu ali to je njen strateški izbor pre nego dokaz slabosti, uvereni su zapadni stručnjaci. „Još je rano, ali prilično je jasno da će Isis sa manje teritorije, prestiža i novca teže privlačiti nove regrute i izvoditi velike operacije. Ako je Al Kaida glavni dobitnik u ovoj situaciji ne mislim da je to za bilo koga idealan ishod“, kaže zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman, prenosi Gardijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari