EU seli satelite iz Britanije u Španiju 1Foto: Bojan Cvejić

Evropska unija će premestiti satelitski centar iz Britanije u Španiju, „što je posledica povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva iz EU“, saopštila je Evropska komisija.

Kako se navodi, ogromna većina država-članica je podržala inicijativu za premeštanje Satelitskog centra za nadzor bezbednosti Galileo (GSMC). Komisija je u četvrtak saopštila da je izabrala Madrid prema objektivnim kriterijumima i na osnovu otvorenog tendera od avgusta prošle godine. Komesari će u sredu doneti zvaničnu odluku.

GSMC je deo šireg evropskog satelitskog sistema za navigaciju, koji se zove Galileo, koji predstavlja evropsku verziju američkog globalnog pozicionog sistema koji se koristi za navigaciju. Stacioniran je u Svanviku, malom gradu na jugu Ujedinjenog Kraljevstva, a treba da služi kao podrška glavnom bezbednosnom centru Galilea koji je stacioniran u blizini Pariza i kojim se nadzor vrši 24 sata dnevno. Galileo ima 18 satelita u orbiti, a s radom je počeo 2016. GSMC još nije operativan i ima samo jednog člana osoblja koji je u stalnom radnom odnosu. Međutim, treba da počne da radi kasnije ove godine i broj njegovog osoblja bi mogao da bude čak 30 kada Galileo bude postao potpuno operativan 2020.

Do premeštanja sistema dolazi pošto je Ujedinjeno Kraljevstvo izgubilo svoje dve glavne agencije EU, koje su premeštene u Francusku, odnosno Holandiju. Evropska bankarska agencija će da se prebaci iz Londona u Pariz, a Evropska agencija za lekove će se prebaciti iz britanske prestonice u Amsterdam.

Satelitski sistem EU je pretrpeo kvar u četvrtak, pošto je zakazao atomski sat koji reguliše satelitske signale. EU sada mora da odluči da li da otkaže lansiranje novih satelita dok čeka na rezultate istraživanja. Jan Verner, šef Evropske satelitske agencije (ESA), koji rukovodi projektom Galileo, rekao je novinarima da ako sateliti budu lansirani s neispravnim satovima, to bi moglo da uzrokuje „sistematski problem“. On je dodao da su svih 18 satelita koji su trenutno u orbiti i dalje operativni, ali da neki od njih imaju manje satova nego ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari