Bela Crkva: Karneval cveća i bajkeri 1

Bela Crkva je poznata domaćim i stranim turistima po svojim veštačkim jezerima.

Miki De Deo Mihailović objašnjava da je tih devet jezera nastalo kopanjem šljunka, a voda je dovođena iz obližnje reke Nere, koja u Rumuniji izvire i nedaleko od grada se uliva u Dunav. Državna granica sa Rumunijom je nekih desetak kilometara udaljena od centra Bele Crkve. Najveće i najuređenije od svih jezera je Gradsko jezero. Pored njega je izgrađena pešačka staza oko koje se na severnoj obali jezera svilo dvadesetak restorana i kafića, dok se na južnoj strani nalazi jedno vikendaško naselje. Osim Gradskog jezera naći ćemo se i na Vračevgajskom jezeru, koje je uređeno, sa restoranom na ostrvu usred jezera, kao i na divljem jezeru, takozvanoj Šljunkari gde se nalazi jedna šljunkovita plaža. Turista u letnjem periodu ima, ali bi ih moglo biti više i s tim u vezi je i problem smeštajnih kapaciteta, jer i ovaj grad kuburi sa hotelima i hostelima. Mada obližnji motel „Žuta osa“ kao da opovrgava ovu tezu. Nov, čist i svetao objekat nudi i boravak u desetak soba, ali u prizemlju ima i sasvim pristojan restoran sa svežom, ukusnom hranom i prihvatljivim cenama.

Čini se, ipak, da je Bela Crkva najposećenija krajem juna kada se ovde dešava Karneval cveća, za koji se govori da je najstariji evropski karneval, ustanovljen još u vreme vladavine carice Marije Terezije. Tada je grad najšareniji, najbučniji, najveseliji, svi se okreću za mažoretkinjama, muzika je na svakom koraku. U letnjem periodu je i čuvena potraga za somom, mitskim somom-grdosijom, zvanom Besi. Kao i međunarodni skup bajkera. Uopšte uzev ova lepa varoš, sa zanimljivom multikulturalnošću još uvek može dosta da ponudi gostima, a iznad svega jednu lepu priču o zajedničkom životu ljudi iz mnogo nacija u trovekovnom postojanju.

Nakon proglašenja pobednika Paprikašijade u Češkom Selu nastupa narodno veselje. Orkestar svira srpsku i češku narodnu i zabavnu muziku, parovi plešu, igra se kolo, besplatno se deli takozvani češki sladoled, pije se točeno pivo. U dvorištu etno muzeja desetak podignutih šatora u kojima će boraviti gosti iz Brna. Međutim, namah se odozgo stuštilo i krenulo je nevreme praćeno jakom kišom i gradom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari