Preminula Lilijan Betankur, najbogatija žena na svetu 1Foto: EPA-EFE / HORST OSSINGER

Naslednica francuskog kozmetičkog giganta Loreal (L’Oreal) i najbogatija žena na svetu Lilijan Betankur preminula je u 95. godini, saopštila je porodica.

Vlasnica bogatstva koje je američki magazin Forbs ove godine procenio na oko 40 milijardi dolara, Lilijan Betankur je bila najbogatija žena na svetu i 14. na ukupnoj listi.

Pošto je obolela od Alchajmerove bolesti i stavljena pod starateljstvo, povukla se iz javnosti 2012. a istovremeno i napustila upravni odbor Loreala i sve rukovodeće pozicije u kompaniji.
Lilijan Betankur je rodjena 1922. u Parizu, a odrasla je sa dominikanskim monasima. NJena majka, pijanistkinja, umrla je kad je ona imala pet godina.

Deset godina kasnije napravila je prve korake u Lorealu. Smatrala se za nastavljača dela svog oca Ežena Šilera, osnivača kompanije.

Kako navodi Jutarnji.hr, većinu života se držala podalje od medija i retko je davala intervjue. Njen je otac, osnivač L’Oreala Ežen Šiler, u 30-im godinama prošlog veka finansirao nasilnu fašističku grupaciju La Cagoule, a nakon rata je brojnim pripadnicima te grupe pružio utočište u svojoj kompaniji.

Lilijan se 1950. udala za političara Andrea Betankura, bivšeg člana La Cagoule koji je držao nekoliko ministarskih pozicija u francuskim vladama tokom 1960-ih i 1970-ih, te je kasnije radio kao direktor u L’Orealu.

Lilijan se našla u centru pažnje zbog svoje afere s francuskim piscem i fotografom slavnih, Fransua-Mariem Banierom, kojeg je upoznala 1987. kada je trebao da je fotografiše za francuski magazin Egoiste.

Tokom sledećih dvadeset godina, Betankur je Banieru poklonila darova i usluga u vrednosti oko 1,3 milijarde evra: dve polise osiguranja vredne 515 miliona eura, 11 umetničkih dela vrednih 20 miliona evra, među njima i slike Pikasa, Matisa, Mondriana i drugih, te velike iznose u gotovini, prenosi Jutarnji.hr.

Njena kćerla Fransuaz Betankur Mejers je mesec dana nakon smrti svog oca 2007. godine podigla kaznenu prijavu protiv Baniera, kojeg je optužila da iskorišćava psihološku slabost njene majke za vlastitu korist.

Suđenje se razvlačilo do 2010. godine, jer se Lilijan odbijala podvrgnuti psihološkom testiranju kako bi se utvrdilo je li svesna svojih postupaka. Tada su u medije procurili snimci koje je snimio njen batler Paskal Bonefoj, koji je snimao razgovore s njom jer se bojao da je obolela od Alchajmerove bolesti te da je Banier iskorišćava.

Snimcu su otkrili kako je Betankur u svom testamentu navela Baniera kao jedinog naslednika svoje imovine osim deonica L’Oreala, koje su već bile prepisane kćeri i dvojici unuka. Lilijan se tada pomirila s kćeri i izbrisala Baniera iz testamenta, ali se sa Fransuaz ponovo posvađala već sledećeg leta, kada joj je rekla da ‘potraži psihijatrijsku pomoć’.

Porodica je sredinom 2011. godine pokrenula sudski postupak kako bi Lilijan dodelili staratelja, tvrdeći da nije u stanju brinuti se o vlastitim potrebama i bogatstvu. Sud je na kraju njenoj kćerki dodelio starateljstvo nad ukupnom imovinom, dok je unuk Žan Viktor Mejers imenovan za ličnog staratelja.

Poslednjih godina, navodi Jutarnji.hr, Betankur se u medijima pominjala kao finansijer konzervativnih francuskih političara, među njima i bivšeg predsednika Nikolasa Sarkozija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari