Zabrana pijenja alkohola na ulicama Praga 1Foto: FreeImages/ nocco

Na čitavom području centralne gradske zone Praga, koje je ujedno i glavna turistička atrakcija ovog grada, uvedena je zabrana pijenja alkohola, a ne samo na pojedinim trgovima i ulicama kao do sada.

Kazne za prekršioce idu i do 400 evra na licu mesta, ako vas uhvate sa časom ili otvorenom flašom pića u rukama.

Turisti u najužem gradskom jezgru Praga, više skoro i da se ne zabavljaju po lokalima i barovima, već prednost zabavi daju tako što piju na ulicama, trgovima i parkovima češke prestonice, prenosi HRT. A to sve na uštrb građana Praga, objasnio je novu uredbu član Odbora opštine Prag 1 Ivan Solil.

Nova uredba usmerena je pre svega protiv turista, jer se pokazalo da najmanji problem predstavljaju pripiti beskućnici. Do sada je policija morala da uhvati prestupnika na delu – odnosno da ga zaista uhvati kako pije i da pribavi svedoke, a sada je dovoljno da ga patrola zatekne sa alkoholom u rukama.

Stara uredba je precizirala u kojim se sve ulicama i parkovima ne same piti, ova nova obuhvata celokupno turističko srce Praga, a kazne na licu mesta za taj prekršaj su udvostručene – sa 200 na 400 evra. Takođe, u upravnom postupku maksimalna je kazna iznosila 1.200 evra, a sada, nepromišljeno otvorena flaša ili plastična čaša piva u rukama može vas stajati čak 4.000 evra.

Izuzetak iz zabrane su razne društvene i kulturne manifestacije u gradu, tako da prohibicija ne vredi za Novu godinu, 31. decembra i 1. januara. Nova uredba na snagu stupa od početka sledeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari