Site name

Počela sezona obeležavanja krsnih slava u Srbiji

Slave postale trend za široke narodne mase

Sveća, žito, tamjan, ikona, slavski kolač… većini Srba dobro poznati rekviziti. Uz to uglavnom i bogata trpeza i naravno - vino. Sezona slava je uveliko stigla.

7

Piše: Selena Kosorić

Beograd 11. novembar 2017. 15:00

Foto: Wikipedia

Ovaj, za Srbe karakterističan praznik, jedan je od retkih koji su se održali još od paganskih vremena. Nekad su se slavili bogovi, danas sveci. Običaji se zaboravljaju, neki se dodaju "u hodu", Crkvi i veri smo sve manje privrženi, ali kad dođe slava, gleda se da sve prođe "po pravilima". Uz Božić, ovaj praznik se smatra najznačajnijim crkvenim praznikom.

Poznato je da su Srbi na ovaj način održavali veze sa precima i da je obeležavanje slave imalo važnu ulogu u očuvanju pravoslavne vere i tradicije tokom turske vladavine. Teolog i veroučitelj Mladen Aleksić smatra da je ono što ovaj praznik drži u životu, "njen versko-tradicionalni element, a koji je naš narod povezao sa nacionalnim identitetom".

Iako karakterističan za Srbe i Pravoslavlje, ovaj praznik se sreće i u Makedoniji, delovima Bugarske, Crnoj Gori, a i kod katolika u Albaniji, Dalmaciji, Hercegovini… U Srbiji se najbolje održao, mada su istorijske okolnosti i moderno doba uticale na način na koji se on proslavlja i doživljava.

„Odnos građana prema slavi se promenio u poslednje dve decenije u smislu da su slave postale trend za široke narodne mase. Sve je počelo devedesetih, kada se srpski narod, stradajući u ratovima, okrenuo Crkvi, nakon poluvekovnog odsustva religije iz jugoslovenskog društva. To „versko buđenje“ je imalo i negativne posledice, jer je narod sada Crkvu doživljavao kao instituciju za ispunjavanje svojih religioznih, privatnih potreba“, objašnjava za sajt Danasa Mladen Aleksić.

Dok se za osnovne potrebe često nema, za pripremu slavske trpeze se izdvaja i do nekoliko stotina evra. To mnoge navodi na stav da je ovakav vid praznovanja danas pomodarstvo, da se zaboravlja na njen duhovni smisao, što ne uključuje obilje hrane i pića. Kako tvrdi Aleksić, to je odlika „nominalnih hrišćana“, onih koji ispunjavaju određene verske forme, dok se suština Pravoslavlja zaboravlja. Tu se vidi „kontradiktornost u vezi statistike verujućih i polupraznih crkvi nedeljom“, navodi on.

„Ne možemo reći da je nekad postojao duhovni smisao, a danas ne. U 21. veku, digitalnom dobu, narod je i dalje u potrazi za duhovnom hranom. Samo, pitanje je da li im mi, kao Crkva, možemo prilagoditi traženu „duhovnu hranu“ današnjem vremenu“, navodi Aleksić i napominje da „pridavanje pažnje krsnoj slavi može biti pomodarstvo ako se samo držimo te forme, ne obraćajući pažnju na njenu suštinu“.

Razlog zašto se većina svetitelja slavi tokom hladnijeg dela godine je praktičan. Kako su Srbi bili zemljoradnički narod, uglavnom su slavili svece koji se praznuju tokom hladnijeg dela godine, kad ima manje posla na njivi. Najčešće slave u Srbiji su Sveti Nikola 19. decembra (Nikoljdan), Arhanđel Mihajlo 21. novembra (Aranđelovdan), Sveti Georgije 6. maja (Đurđevdan), Sveti Jovan Krstitelj 20. januara (Jovanjdan), Dimitrije Solunski 8. novembra (Mitrovdan) i Sveti Sava 27. januara (Savindan).

Običaji i simbolika

Nema domaćinstva u kojem slava prolazi bez karakterističnih obrednih predmeta poput sveće, žita, svete vodice. Ipak, malo je onih koji znaju njihovu simboliku, kao i običaje koje treba ispoštovati.

Pripreme za slavu su nekad trajale i po nekoliko dana, jer je bilo važno da se ovaj dan, kojim se proslavlja zaštitnik doma, dočeka svečano kako dolikuje. Prvo se kuća raspremi i očisti, ukućanima se kupi ponešto novo, da bi se "ponovili", a potom nastupaju ostale pripreme.

Od davnih vremena običaj je da sveštenik dolazi u kuću da sveti vodicu, koja, prema verovanju, čisti dom i progoni zlo. Uz pomoć grančice bosiljka umočene u vodicu, krope se ukućani i dom. Svećenjem vodice se, kao i zajedničkim molitvama, održava duhovni mir i snaga u domaćinstvu, a običaj se sprovodi za slavu i Vaskrs. Nakon što sveštenik kropi dom i nakon što ukućani popiju malo svete vodice, ona se dodaje u testo za slavski kolač, koji se obično mesi dan pred slavu.

Nakon što se prekrste i očitaju Očenaš, domaćice se daju u ovaj zadatak sa željom da kolač što lepše ukrase. Krst i pletenica su nezaobilazni detalji, a razni simboli od testa kojima se kolač ukrašava predstavljaju želje ukućana za svoju porodicu. Na sredini kolača utiskuje se pečat sa slovima IS HS NI KA, što je skraćeno od „Isus Hristos pobeđuje“. Veruje se da se na ovaj način prinosi žrtva u znak zahvalnosti Bogu za spasenje, a sam kolač predstavlja telo Isusa Hrista. Ono se simbolično poliva vinom, "krvlju Isusovom". Kolač se lomi obredno, uz njegovo okretanje i molitvu i, ako se lomi u crkvi, uz pominjanje imena domaćina i njegovih ukućana. Predavanjem dela kolača slava se simbolično predaje sledećem domaćinu. Pošto se kolač iseče, svako od ukučana pojede po parče, a ostatak se poslužuje gostima.

Osim slavskog kolača, domaćica uoči slave priprema i slavsko žito, odnosno koljivo ili panaiju. Ono se prinosi u čast sveca koji se slavi, za zdravlje ukućana i pokoj duša predaka. Veruje se da se žito ne sprema za Aranđelovdan i Ilindan, jer su oni "živi svetitelji", ali to je pogrešno verovanje jer se žito prinosi za pokoj duša predaka, a ne svetitelja.

Kao i slavski kolač, koljivo se pravi od čiste pšenice. Pšenično zrno u hrišćanstvu simboliše večni život, smrt i vaskrsenje. Tokom pripreme koljiva, pšenici se dodaju šećer i orasi, te je prijatnog slatkog ukusa, zbog čega ga deca vole i ostatak nakon slave se obično daje njima.

Nakon što se žito stavi u posudu za posluženje, u sredinu se postavlja mala sveća koja gori dok traje sečenje kolača. Običaj je da se žitom prvo posluži domaćin, a zatim ostali ukućani. Njega gostima služe žene, domaćica ili mlađe devojke u kući. Najčešće se poslužuje uz vino koje se pije nakon jedne kašičice žita. Gost se prvo prekrsti, čestita slavu, posluži se žitom, ponovo se prekrsti i sedne. Žito se, kao i kolač, na dan slave nosi u crkvu na osvećenje.

Slavska sveća je još jedan rekvizit koji nosi značenje žrtve. Ona treba da bude od čistog pčelinjeg voska, jer označava čistu i nevinu žrtvu. Svećom se ističe svečanost praznika. Simbolizuje svetlost, odnosno govori o ukućanima kao o sinovima svetlosti, a ne mraka. Sveća može biti manja, ali ne bi trebalo da bude od parafina. Ona se pali na dan slave i gori tokom celog dana, a kada izgori malo do svećnjaka, domaćin se prekrsti i polako je ugasi vinom.  Nakon gašenja, sveća se postavlja pored ikone ili na neko drugo svečano mesto u kući, gde čeka do sledeće godine.

Svi slavski obredi se vrše uz prisustvo ikone svetitelja koji se slavi, a sto za kojim se sedi bi trebalo a bude okrenut prema njoj.

Iako nam, kad pomislimo na slavu, na pamet pada obilan slavski ručak, ovo nije obavezan deo. Postoji običaj da se na dan slave spreme ručak i večera za goste, ali potrebno je spremiti samo ono što ide uz obred rezanja kolača. Sve ostalo je stvar volje i finansijskih mogućnosti. Nisu obavezni ni veliki pokloni, posebno kada se uzme u obzir koliko su slave česte tokom ovog dela godine.

povezane vesti

komentari (7)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Mihalj

11. novembar 2017.

Neverovatno je koliko je sve napisano lepo i nadahnuto! Od detinjstva sam se sretao sa slavskim obredima upravo ovakvim. Svaka čast!

Pagan

11. novembar 2017.

Slava je duhovni obred porodice, i veliki je duhovni značaj slave, dobija se blagoslov svetitelja, zato se slava slavi. Mislim da digitalna era sa ovim duhovnim stvarima nema nikakve veze. Da li je trend pa obicaj koji postoji od kada i srpski narod nije sigurno trend i veoma smo srecni i radujemo se tom danu kada nam dodje i okupi se cela familija sa prijateljima. Slaviili su moji prafedovi dede roditelji pa i mi danas.

Stevan

12. novembar 2017.

Toliko pravila, verovanja i "trebalo bi" su sasvim suvišni u današnjem hrišćanstvu, pogotovo što mu nikada i nisu pripadali. Hrišćanstvo se izražava životom, uz svega par obreda (kao što je na primer pričest, krštenje). Ko god je čitao Bibliju, naći će da Isus Hristos traži veru, ljubav i milost. Svi ovi silni običaji bili su samo pomoćno sredstvo da se narod prigrli u hrišćanstvo, ali samo formalno. Jednom kada je taj period prošao, i kada je narod shvatio suštinu vere (a to se kod nas nikad nije desilo, na žalost) trebalo je veru očistiti od svih ostataka paganstva. Na žalost, ni to se nije desilo. Najveća problematika današnjeg Srpstva jeste u tome, što je vera shvaćena kao obeležje nacije i identiteta a ne kao "put, istina i život". Rezultat toga je da imate 90% stanovništva koje se izjašnjava kao vernik a nemaju pojma o osnovnim načelima hrišćanstva.

pravac nazad

12. novembar 2017.

Svi idu manje vise napred.... Samo Srbi nazad, u srednji vek. Posle se cude sto neki beze glavom bez obzira.

Sreten

12. novembar 2017.

Kičerana.

Kostadin

13. novembar 2017.

Sada se ova sir o tinja koja je u komunizmu pljuvala na sve i svašta, jer ju je komunizam častio sa džaba stanovima, kreditima i platama , setila boga. Misle da će im bog pomoći da se vrati staro vreme i da opet može da se živi od ko muni zma.

Петар Жутић

03. decembar 2017.

Крсна слава има и други назив - крсно име. Овај други назив боље објашњава њену суштину. Када се неки човек крштава у име Господа Исуса, онда добија ново име. Ово име не може бити било које, него се узима име некога од ранохришћанских светитеља или старозаветних праведника или праотаца. На тај начин жеља нам је да се за новокрштеног овај светитељ непрестано моли пред Богом (као анђео чувар). На тај начин он помаже и самоме новокрштеном у молитви и узрастању у меру раста Исуса Христа. Крсна слава пак представља име у крштењу за целу породицу или ако хоћете презиме у крштењу. Реч слава у старословенском језику има значење вера, дакле православље се на српски преводи као правоверје или правилно исповедање вере (по Светом Писму). Крсна слава представља вид богослужења, упрошћен, по подобију ранохришћанске литургије. Први хришћани нису зидали молитвене домове (храм на старословенском значи дом) него су се скупљали по својим кућама ради богослужења. Крсну славу као богослужење и сећање на претке који су баш тога дана прешли из паганске вере у православну, благословио је свом народу за празновање свети преподобни отац наш Сава најсвештенији. Суштински она се не разликује од свете литургије уз услов наравно молитве и поста. Ако нема вере, молитве и поста, онда крсна слава бојим се постаје некрсна слава или се изједначава са антихришћанским псеудолитургијама разноразних назови цркава којих има на жалост велики број. Што се тиче болесног схватања назови живих и мртвих светитеља, то је паганско схватање, а не православно. За нас православне људе, живот је једино живот у Богу. Без Бога, живот је смрт, а кад живот постане смрт онда је сваки човек како је то Фројд лепо објаснио успавани самоубица. Циљ нашег деловања у цркви је улазак у живот (о томе Помазаник говори у Јеванђељу). Избор дакле православног хришћанина је живот. Зато он исповеда све који су потврдили своју веру, а особито оне који су веру потврдили крвљу као живе. Али како живе? - Живе у непрестаној молитви, јер једино непрестана молитва (повезаност са Богом) јемчи живот. Управо зато су преподобни оци наши Симеон и Сава и даље, и не само и даље него у вечност живи! Ко ово не може да разуме тај је далеко од Исуса Помазаника Божјег (христос на грчком значи помазаник). Наравно, ко смо ми да судимо и онима који ово све не знају или нису способни да схвате, а и они су божја деца као и ми. Сетите се Ниниве у којој већина није знала где је лево, а где десно. Бог у помоћ свима, да се сви исправимо, престанемо понављати своје грехе и очистимо се од рђавих духова (ако си схоластичар читај: рђавог начина помишљања). Нек је свима сретна слава!