Kada je čovek malerozan, najživopisniju obalu Mediterana, poseti svakako onda kada je sve sivo i nigde se ne nazire ta azurna boja po kojoj je poznata ova oblast.

Iz autobusa svi ti gradovi deluju sivkasto i samo uz bogatu maštu uspevam da dočaram sebi kolorit.

Selo Ez (Eze) nalazi se između Nice i Monaka. Kameni zidovi koji su ga nekada štitili davno su nestali, ali iz prvobitnog perioda i dalje postoje ulice od kaldrme koje su izrazito strme. Na vrhu sela nalazi se Egzotična bašta (Jardin Exotique) sa pogledom sa litice koji ledi dah.

Iskusni vodiči, naivne turiste po povratku iz Monaka posle 7 kilometara, prvo uvuku u fabriku parfema „Fragonard“ u kojoj smo svi blago omamljenim nečuvenim mirisa. Niko za njih nikada nije čuo. Pokušavaju da nam prodaju sve varijante 2+1 ili porodični paketi u aluminijumskim pakovanjima za koje saznajemo da su mnogo „bolji“ od stakla.

Prilazeći Ezu, prvo što vidite je crkva, koja je izgrađena na samom vrhu brda, 1764. godine. Unutar ove crkve nalazi se Egipatski krst, kao podsetnik da ovo mesto datira još iz perioda Feničana, koji su tu podigli hram u čast Boginje Isis, odakle je i sam naziv naseobine. Sa vrha pogled leti ka Alpima a na drugoj strani u more. Kameni pejzaž kreće od 0 do 700 metara nadmorske visine na malom prostoru.

Na ulicama nema puno od oko 3000 žitelja ovog muzejskog sela. Verovatno se sklanjaju od gomile stranaca a jedini hrabri su prodavci suvenira i malenog marketa u podnožju gde možete kupiti opskrbu za dalji put.

Slavni su znali da prepoznaju lepotu. Volt Dizni je imao svoju kuću kao i još mnogi umetnici prethodnog milenijuma. Popularna grupa U2 je ovde snimila dva spota za pesme „Beautiful Day“ i „Electrical Storm“, a Bono i Edž su ovde kupili i kuću.

Uz blagu vrtoglavicu penjanja i spuštanja po lokalitetu, ovaj dan mi postaje predivan, pošto znam da me čeka sedište u autobusu gde mogu da se sklupčam i nastavim kroz bezbojnu Rivijeru cveća. Fotosinteza valjda stiže kasnije za one bogatije putnike. Sa mirom u vijugama brojim tunele a nos utrnuo od testera ne oseća dizel iz auspuha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari