Koliko košta iznajmljivanje Deda Mraza? 1Foto: Pixabay / 3194556

Susret sa Deda Mrazom u danima kada se približava Nova godina i Božić postao je normalna pojava. Da li ste bili dobri manje je bitno od činjenice da li i koliko ste spremni da platite za druženje sa najpoznatijim Laponcem.

Iznajmljivanje Deda Mraza naplaćuje se u proseku od 2.000 do 12.500 dinara. Cena varira od usluge i termina iznajmljivanja. Druženje sa Božić Batom na dan dočeka Nove godine košta najviše, a pored dolaska na željenu adresu postoji mnoštvo usluga kojima agencije i pojedinci animiraju najmlađe.

Na internetu postoji niz sajtova i oglasa preko kojih se može zakazati poseta Deda Mraza porodici, firmi ili na organizovanoj proslavi. Iako su oglasi i ponuda slični, agencije tvrde da se međusobno razlikuju u kvalitetu pa tako i cena varira.

– Kostimi su najslabija tačka na tržištu Srbije. Dosta agencija ima neuverljive kostime. Mi ih sami kreiramo i šiljemo, na to ode dosta novca, jedan kostim košta 38.000 dinara, ali to je bolja opcija nego da ih uvozimo iz inostranstva. Tržište formira cene svake godine, kod nas se kreću od 2.500 dinara za nepopularne termine do 6.500 dinara koliko košta poseta Deda Mraza  31. decembra, ističe za sajt Danasa Miroslav Bronzić iz Interacta- a, u svetu čarolije poznatiji kao Vilenjak Pera.

Da je ovaj posao isplativ govori činjenica da se svake godine povećava broj osoba koji glumeći poznatog dedu zarađuju dodatni novac.

– Najveća je potražnja 31.decembra pa mi angažujemo dodatno ljude koji žele da zarade mimo posla, dok se polovinom decembra traže po dva Deda Mraza dnevno. Interesantno je da se smanjuju zahtevi firmi za dolazak Deda Mraza na organizovane zabave, a povećava broj zahteva za porodične posete. I naši zaposleni su primetili da vrlo često prisustvo Deda Mraza u firmama postane farsa, sve se svede na red za dodelu poklona. Najbolje se radi u grupi do šestoro dece, tada svakom ponaosob može da se posveti pažnja, dodaje Miroslav Bronzić.

I na Halo oglasima mnoštvo je onih koji nude usluge Deda Mraza. Tu se cene kreću od 2.000 do 3.000 dinara, ali su usluge oskudnije.

Prema rečima jednog od postavljača oglasa Gorana, uslugu čine samo razgovor, slikanje i podela paketića. To sve traje oko 30 minuta i nema nikakvih animacija.

– Radim ovo već 19 godina. Počeo sam humanitarno, prve četiri godine bilo je džabe, za decu odnosno roditelje koji to sebi nisu mogli da priušte. Zatim se pretvorilo u posao, a posla ima koliko hoćeš. Skoro svi termini su mi popunjeni, cena usluge je 20 evra, a na dan dočeka 25. Nikada nisam imao neprijatnosti, a iskustva su mi najlepša, naglašava Goran za sajt Danasa.

Pored dolaska na željenu adresu, ove firme dosetile su se još nekih usluga koje bi mogle da zabave najmlađe. Tako postoji razgovor preko Skajpa, pisanje pisma dece Deda Mrazu i obrnuto, video poruke, novogodišnje predstave i poklon paketići.

I iako svake godine imaju po nekoliko zahteva za iznajmljivanje Deda Mrazica iz agencije Interact navode da ne pružaju tu uslugu.

Najluksuznija usluga košta 12.500 dinara, čini je druženje i animacija sa Deda Mrazom 31. decembra, tačno u ponoć, bez obzira da li je u pitanju firma ili porodično okupljanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari