Sedam decenija od ekspedicije Kon Tiki 1Foto: Wikipedia

U to doba, dve godine nakon završetka Drugog svetskog rata svet je zadivio uspeh naizgled samoubilačke i neverovatne ekspedicije šestorice pustolova.

Ekspedicija Kon Tiki otisnula se na pučinu od peruanske luke Kalao 28. aprila 1947. godine kako bi dokazala teoriju predvodnika, etnografa Tora Hejerdala nastalu na osnovu njegovog iskustva i predanja starih Polinežana. Šestorica skandinavaca pošli su u svoju avanturu na splavu od balzovine, povezane kanapima od lijana uz poslednje pitanje upućeno u luci predvodniku ekspedcije: “Imate li roditelje?”

Pokretač dokazivačke misije nastojao je da oponaša stare bele ljude koji su se nekada davno doselili sa obala Južne Amerike na polinežanska ostrva. Kako sam opisuje u delu “Ekspedicija Kon Tiki”, kada je sedeo sa svojom suprugom, desetak godina pre stupanja na otvoreno more, na otočju Markiza u Tihom okeanu primetili su da se o jednu stranu ostrva lome talasi, dok o drugu ne.

Takođe ih je na razmišljanje dalo pripovedanje starosedeoca ostrva Tei Tetuine o bogu sunca, velikom Kon Tikiju. Starac je govorio o tome kako su njegovi preci povedeni mudrošću Tikija (Kon Tiki znači Tiki Sunce) sa zemlje s one strane okeana. Hejerdalu i njegovoj ženi zapao je za oko identičan izgled kamenih idola na polinežanskim otocima i u nekim krajevima Južne Amerike. Sve to je rezultiralo spremnošću Hejerdala da tezu koju mu niko nije priznavao, da su stari Polinežani došli nošeni morskim strujama i vetrovima sa druge strane Tihog okeana.

Prema predanju, Kon Tiki je bio vrhovni sveštenik i bog sunca, legendarni beli čovek Inka koji je ostavio svoje tragove na jezeru Titikaka. Tikija i njegov narod napao je poglavica Kari koji je došao iz dolina Kokimba. U bici bradati beli ljudi izgubili su, a Tiki sa svojom ženom i nekolicinom drugova se spustio na obale Tihog okeana i pošao putem velikog mora ka zapadu.

Kada je ideja o bila spremna i kada se Hejerdal čvrsto rešio da krene u avanturu za njega nije bilo nazad. Uz pomoć domorodačkih plemena i pomoć istoričara, a najpre svojih drugova saputnika pripremani su elementi za izgradnju plovila. Splav se sklapao u vojnom brodogradilištu, a na dan isplovljavanja veliki tegljač ratne mornarice “Gvardian Rios” povukao je splav sa nacrtanim bradatim Kon Tikijem na jedru ka otvornom moru.

Putovanje je trajalo 101 dan. Posada splava sačinjena od Kunta Hauglenda, Bengta Danijelsona, Erika Heselberga, Torstejn Robija, Hermana Vastingera i Tora Hejerdala plovila je sve do 7. avgusta 1947. godine Tihim okenom nošena vetrom i morskim strujama.

Dok su ih stručnjaci ubeđivali da odustanu jer će se drva balzovine brzo natopiti vodom i potonuti, moreplovci su se uzdali u tehniku starih naroda i shvatili da su se drva nakon nekog vremena doista natopila vode, ali to je pomoglo da se podupru konopci od lijana i da splav postane još čvršći.

Hejerdal opisuje putovanje do detalja, strahove svoje i svoje posade od prvih velikih talas i oluja. Od silne buke talasa posada se ledila krv u venama ali kad god ponor valova proguta plovilo ono isti talas uzdižući se izbaci na površinu. Talasi nisu topili splav i ekspedicija je svoje putovanje obavljala lagano.

Kako Hejerdal navodi, ribe su same uskakale u tiganj, imali su i kokos izrastao od jednog oraha natopljenog morskom vodom i krabu napalubi koja ih je pratila čitav put. Nakon 101. dana nasukali su se na ostrvo kojem su dali ime Kon Tiki. Ubrzo su po njih došli urođenici sa ostrva Raroja i ukazali im počasti jer su dokazali da je veliki bog sunca Tiki svoj narod spasao i doveo na splavu od balzovine preko okeana čuvajući ga od onih koji su želeli da ga unište.

Jedan od članova posade Bengt Danijelson opisao je život stanovnika ovog ostrva u knjizi “Srećno ostrvo”, a još jedan moreplovac iz ekspedicije Erik Heselberg, opisao je podvig na svoj način u knjizi “Kon Tiki i ja”. Slikar i karikaturista Heselberg je opisao putovanje na dinamičan i zanimljiv način, sapuno slika, ilustracija i karikatura i time pokazao način na koji je doživeo članove posade i njihove avanture.

„Pokušajte sami da putujete iz Perua do tihookeanskih ostrva na splavu od balze“, rekli su članovi elitnog njujorškog Kluba istraživača Toru Hejerdalu, naučniku iz Norveške, koji je tvrdio da su još u davna vremena stanovnici polinežanskih ostrva i južnoamerički Indijanci bili u kontaktu, piše na sajtu tiki.rs. Upravo je Tor napravio jedan takav splav i pokazao im da je moguće savladati moćni Pacifik i savladati njegovih 8.000 kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari