Site name

Ananas - fontana zdravlja i mladosti

Nekada se verovalo da je ananas poreklom iz Južne Amerike, međutim ova voćka zapravo potiče sa Kariba, a u Afriku i Ameriku stigla je brodovima, jer su je nosili moreplovci.

3

Piše: U. M.

11. januar 2018. 08:00

Ananas - fontana zdravlja i mladosti

Na ovoj voćki bazirane su mnoge dijete, ali je prvenstveno treba jesti zbog njenog lekovitog dejstva. Ananas pored ubrzavanja metabolizma sadrži moćan antikancerogeni sastojak, prema analizama skorijih istraživanja. Ipak, kako bi voćka ušla u široku primenu protiv ove opake bolesti potrebno je još istraživanja.

Ananas kao jedan od sastojaka u ishrani, veoma pomaže protiv upale mišića, zahvaljujući enzimu pod nazivom bromelin. Zbog prisustva ovog enzima u ananasu, ubraja se u red namirnica koje se posebno preporučuju za konzumiranje posle treninga, kada je telo izloženo prekomernom naporu. Dobar je za ljudski organizam jer potpomaže održavanju čvrstine kostiju, ali i ublažava bore na licu i podstiče regeneraciju kože.

Na gubitak i smanjenje kilograma istovremeno utiču i voćne kiseline i prisustvo vitamina C u ananasu koji takođe uzrokuju topljenje masti. U ovom voću je sadržan i vitamin B, koji poboljšava normalan rad i funkciju nervnog sistema i doprinosi boljem i zdravijem izgledu kože, kose i noktiju.

Određeni sastojci iz ananasa kao što je mangan, sprečavaju nastajanje osteoporoze.

Istovremeno snižava krvni pritisak, normalizuje probavu i sprečava pojavu retke stolice. Ananas treba jesti ako imate upalu pluća, ali se savetuje i kod grebanja u grlu i kod anoreksije.

Najbolje je konzumirati ga u svežoj i termički ne obrađenoj varijanti pripreme, jer se svakom termičkom obradom, zaleđivanjem, kuvanjem, pa čak i konzerviranjem gube njegova prirodna svojstva i umanjuje se njegovo dejstvo.

povezane vesti

komentari (3)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Inimicus Capitalis

11. januar 2018.

Nemaju srbi para za ananas. Jedva za kutljacu pasulja imaju.

Eto malo

12. januar 2018.

"Najbolje je konzumirati ga u svežoj i termički ne obrađenoj varijanti pripreme" Varijanta ne može biti termički obrađena, nego samo ananas, a ni on ne može biti "ne obrađen" nego samo "neobrađen".

Pahomije Mirotočivi

12. januar 2018.

Kad je narod bedan i gladan, nije im do zdrave ishrane.