Recept za prpeć, tradicionalni recept 1Foto: Recepti i kuvar online

Prpeć ili propeć, je pita od lisnatog testa (katmer kore) karakteristična za jugoistočnu Srbiju.

Svoju popularnost deli sa samsom i obično se vezuje za vranjanski kraj. Kompletan recept moći ćete da pročitate u knjizi Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje, koja izlazi iz štampe u martu.

U starim knjigama je ostalo zapisano da je krajem 19. i početkom 20. veka, osim južne i istočne Srbije, slično jelo pripremano u zapadnoj Srbiji. Nazivano je „gologlavica“ ili „zeljanica gologlava“. Spremala se od jedne jufke – kore, koja je filovana zeljem. Jufka bi bila stavljena u tepsiju, pa filovana zeljem, a krajevi bi bili prevrnuti ka unutra. U sredini bi zelje ostalo nepokriveno, pa otuda i naziv.

Prpeć ili propeć, pitanje je sad

Kako se priprema prpeć ili propeć

Pomešati brašno i vodu i zamesiti testo da ne bude mekano i lepljivo, a ni tvrdo. Ručno izraditi testo, formirati jufku, posuti odozgo sa malo brašna i ostaviti da odstoji 30 minuta. Nakon pola sata, opet premesiti testo dok ne postane glatko, opet formirati jufku i ostaviti još 30 minuta.

Formirati testo u tzv. đuzleme (delove), tj. razvući testo u obliku kruga debljine do 4-5 mm. Premazati testo mašću. Od polovine poluprečnika kruga testa, prema spoljašnjoj ivici testa, iseći testo kao u obliku cveta (u sredini ostaviti krug, a od tog kruga prema spoljašnjoj ivici iseći 12 oblika koji nalikuju na latice). Sada ovih 12 oblika presavijati ka središnjem, okruglom delu testa, uzimajući svaki put deo testa koji je nasuprot prethodnom. Kada su sve tzv. latice preklopljene ka sredini testa i jufka formirana, okrenuti je i posuti sa malo brašna i ostaviti da odstoji 20 minuta.

Nakon toga, razvući testo oklagijom debljine 2-3 mm i kružnog oblika prečnika 40 cm. Podmazati mašću tepsiju prečnika oko 28 cm, staviti testo na tepsiju tako da prelazi ivicu tepsije sa svih strana oko 10 cm. Testo premazati sa malo masti i staviti punomasni sir. Sada saviti spoljni deo testa preko sira, u krug, nabirajući testo. U sredini ostaviti krug od oko 8 cm prečnika koji nije pokriven testom. Gornju površinu testa ponegde premazati mašću. Peći u rerni na 220 stepeni oko 35-40 minuta, u zavisnosti od jačine rerne. Kada je prpeć ispečen, izvaditi ga iz rerne i poprskati gornju koru vodom, a zatim pokriti krpom da „odmori“ desetak minuta.

Majstor za pripremu prpeća bio je Bojan Marinkov, koji je bio naš saradnik na pripremi knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje, koji sa zadovoljstvom kuva i priprema testa i ostale specijalitete jugoistočne Srbije, za porodicu i prijatelje.

Recept možete pronaći na portalu Recepti i kuvar online

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=nue5A3lbnX8]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari