Za razliku od raznih nutricionista i lekara koji preporučuju uzdržavanje od konzumiranja šećera, u Indiji rade nešto sasvim suprotno.
Prevelike zalihe šećera naterale su Udruženje indijskih šećerana (The Indian Sugar Mills Association – ISMA) da pokrene kampanju kojom bi ohrabrili Indijce da više konzumiraju ovaj prehrambeni proizvod.
Iz Udruženja su saopštili da im je želja da razbiju mitove o šećeru i njegovim posledicama po zdravlje ljudi.
Indijci prosečno pojedu oko 19 kilograma šećera godišnje, što je ispod svetskog proseka.
- Sve više jedemo slatko – šta je problem sa šećerom
- Dajte deci manje šećera
- Ishrana uzrok jedne od pet smrti u svetu
Ipak, Indija je na globalnom nivou najveći svetski potrošač šećera.
Očekuje se da indijska industrija šećera ove godine poraste za 13 odsto – na 31 milion tona, ali je vlada nagovestila da bi to moglo da zaustavi izvozne subvencije, koje služe za uklanjanje viškova.
Na sajtu Udruženja indijskih šećerana čak se pojavio i kratak članak pod nazivom: „Jedite, pijte i budite zdravi: Malo šećera neće škoditi„.
U okviru internet kampanje organizuju se i radionice, gde poznati kuvari i savetnici za zdravu ishranu diskutuju na temu zdravog života.
Tu su recepti za slatkiše, kao i upozorenja da veštački zaslađivači ne pomažu u mršavljenju, te da mogu dovesti do zdravstvenih posledica.
Prilikom pokretanja sajta, indijski sekretar za hranu – Sudhanšu Padej, izjavio je za lokalne medije da šećer nije „zaslužio takvu reputaciju“.
„Bez naučne osnove, naokolo kolaju razni mitovi o šećeru i njegovom korišćenju“, rekao je.
- Tajni sastojci za duži život
- Pet namirnica koje izazivaju bolest ili čak smrt
- Švajcarska htela da ukine zalihe kafe, građani se pobunili
Zdrav pristup?
Ova kampanja ima u potpunosti drugačiji pristup od kampanja u drugim državama, koje su uglavnom nastojale da podstaknu građane da jedu manje šećera.
Različiti zdravstveni problemi, poput gojaznosti i dijabetesa, povezani su sa upotrebom šećera.
Svetska zdravstvena organizacija posebno je zabrinuta zbog „slobodnih šećera“ koje proizvođači obično dodaju hrani i piću, a takođe se nalaze i u medu i voćnim sokovima.
- Čovek preminuo od previše slatkiša sa šećernim korenom – sladićem
- Žena umrla na takmičenju u brzom jedenju „čupavaca“
- Može da vam skrati život i naškodi zdravlju: Šta je ultra-prerađena hrana
Kako Indija trguje šećerom
Oko 50 miliona indijskih zemljoradnika se bavi uzgojem šećerne trske, dok još milioni njih rade u šećeranama ili prevoze trsku.
Tamošnja vlada je zauzela intervencionistički pristup, davajući subvencije za izvoz indijskog šećera u inostranstvo, uprkos protvljenjima drugih zemalja koje proizvode šećer.
Međutim, postoji i drugi način kako se mogu rešiti viška šećera – njegovim pretvaranjem u etanol koji može da posluži kao gorivo.
Udruženje indijskih šećerana predviđa da bi proizvonja etanola mogla da naraste sa 1,9 milijarde litara godišnje na 3 milijarde litara u 2021. godini.
Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.