U četvrtak veče koji pada u drugoj polovini juna svake godine, gradovi širom Švedske utihnu.
Elegantne i užurbane ulice Stokholma su prazne.
Saobraćaj se pojačava na autoputu izvan Geteborga dok se lokalno stanovništvo kreće ka ostrvima.
Tada švedska unutrašnjost poziva stanovnike na festival koji slavi sezonska jela, plodnost i najduži dan u godini, koji se održava u petak najbliži letnjem solsticiju.
Ovaj magični događaj zove se Prvi dan leta.
„U istoriji, noć uoči Prvog dana leta bila je jedna od osam magičnih noći u godini kada ste mogli da predvidite budućnost, a otvoren je i svojevrsni magični prozor u budućnost“, rekao je Ričard Telstrom, autor i stručnjak za švedsku kulturu ishrane.
„Mogli ste da vidite, ako ste imali sreće, za koga ćete se udati.
„Dakle, noć Prvog dana leta je bilo vreme zabava za mlade, a ne za starije.
„Istorijski gledano, postojala je velika kosidbena gozba, važna za sve ljude koji su ranije živeli na selu 1930-ih godina, a danas se ta zabava spojila sa letnjim svečanostima“, dodaje.
- Francuski makaron: Čarobna priča ukusnom slatkišu
- Zašto sva hrana za utehu nije ista
- Najskuplja šunka na svetu
Prvi dan leta je drugi najveći praznik u švedskom kalendaru, posle Božića, i označava početak godišnjeg petonedeljnog letnjeg praznika u Švedskoj.
Cveće cveta, bobice sazrevaju i divno leto je pred nama.
Majski stubovi (visoka drvena motka podignuta u okviru raznih evropskih narodnih festivala), ukrašeni falusnim simbolima plodnosti, ovenčani su cvećem i podižu se u petak ujutru, spremni za ples uveče.
Ova ideja o plodnosti provlači se kroz ceo događaj do te mere da se 22. mart, devet meseci posle večeri Prvog dana leta, smatra najčešćim rođendanom u Švedskoj.
Pletu su cvetne krune, a dugački stolovi, obično prekriveni šatorom ili nadstrešnicom u slučaju lošeg vremena, postavljaju se uz pribor za ručavanje za prijatelje i porodicu.
Prema drevnoj švedskoj tradiciji, ako na veče Prvog dana leta uberete sedam različitih cvetova i stavite ih pod jastuk, sanjaćete svog budućeg supružnika.
Možda najvažniji element od svega je hrana: stolovi su zatrpani tanjirima dimljenog lososa, kiselim haringama, ćuftama i činijama mladog krompira sa zaprškom od kopra.
Toliki je značaj ovih krompira posebno da švedske novine izveštavaju o berbi krompira od početka juna, zabrinuti da li će ih biti dovoljno i da li će biti gotovi na vreme.
„Hrana je danas važna, ali nije uvek bio slučaj“, rekao je Telstrom.
„Istorijski gledano, pre 20. veka, uvek je nedostajalo hrane u ovo doba godine, pošto je prošlo skoro godinu dana od poslednje žetve.
„Letnje zabave sa hranom i pićem postale su sve češće početkom 1900-ih.“
Poslednjih godina došlo je do nekih pomaka u hrani, ali osnovni proizvodi ostaju isti.
„Od 1980-ih bilo je uobičajeno da se pravi roštilj kao deo svečanosti Prvog dana leta“, rekao je Telstrom.
„Međutim, ručak Prvog dana leta je uvek začinjena marinirana haringa, pavlaka i svež kuvani krompir sa koprom, tvrdi biskvit sa puterom i sirom, pivo i akvavit (alkoholno piće koje se proizvodi u Skandinaviji). To je kombinacija koja stvara pravi letnji osećaj.“
Možda će vam i ova priča pobuditi apetit:
Slojeviti patišpanj sa kremom i jagodama zauzima centralno mesto na stolu, sa prvim ubranim jagodama u sezoni kao ukusom leta koje je pred nama.
Nagrađivana švedska kuvarica Ema Šilds otvorila je ovog proleća novi restoran Freja na ostrvu Sodermalm u Štokholmu, fokusiran na ishranu u skladu sa godišnjim dobima.
Nije iznenađenje što je Prvi dan leta njen omiljeni festival: sezonska hrana je njen merak.
„To je posebna karakteristika u Švedskoj“, rekla je ona.
„Zato što pola godine traje zima. Kada dođe proleće, toliko smo srećni što možemo da radimo sa svežim sastojcima.
„To je luksuz. A onda smo sve do Prvog dana leta tako dugo čekali sveže jagode, a one stižu u to neko vreme, što ih čini posebnim“, objašnjava.
Da biste napravili klasičnu tortu sa jagodama za Prvi dan leta, ključni sastojci su slojeviti patišpanj, šlag od vanile i jagode.
Prema Emi Šilds, možete dodati moderan tvist na tortu ako želite, zamenivši je za mus ili bilo koju vrstu torte koju više volite.
Sve dok na vrh stavite jagode, proći će kao kolač za Prvi dan leta.
U svom receptu, ona bira glazuru od krem sira umesto šlaga i fil od badema kako bi dodala svežinu.
Recept za tortu od jagoda u čast leta
Autorka: Ema Šilds
SASTOJCI
Za preliv:
500 g jagoda
50 g (¼ šolje) koncentrovanog cveta zove
sok ili liker
Za tortu:
100 g (7 kašika) omekšanog i nesoljenog putera, plus još za podmazivanje
200 g marcipana
2 jaja, na sobnoj temperaturi
20 g (2 kašike) brašna
Za glazuru:
300 g (1 čaša) krem sira
450 g šećera u prahu
2 kašičice ekstrakta vanile
kora od 2 limuna
150 g (10 kašika) rastopljenog neslanog putera
Način pripreme:
- Prvi korak
Pripremite preliv. Operite jagode i isecite ih na četvrtine. Marinirajte ih u soku od cveta zove ili u likeru oko 30 minuta.
- Drugi korak
Napravite tortu. Zagrejte rernu na 170 stepeni Celzijusa. U kalup za pečenje stavite papir za pečenje i namažite stranice puterom. Napravite smesu i narendajte bademe i pomešajte je sa puterom. U smesu dodajte jedno po jedno jaje, ručno ili mikserom. Kada su oba jaja dodata, dodajte brašno.
- Treći korak
Sipajte testo u tepsiju i pecite 35 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista ili sa nekoliko vlažnih mrvica. Pustite da se kolač ohladi pre zaleđivanja.
- Četvrti korak
Za glazuru u činiji pomešajte krem sir, šećer u prahu, ekstrakt vanile i limunovu koricu ručnim mikserom dok ne dobijete glatku smesu. Malo po malo dodavati otopljeni puter, nastavljajući da mešate, dok ne postane gusto i mekano.
- Peti korak
Ohlađenu tortu od badema premažite glazurom i ukrasite jagodama natopljenim cvetovima bazge.
Pogledajte i ovu priču:
Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.