Mnogi ljudi vole čokoladu. Ne samo da je ukusna, već može i lekovito da utiče na zdravlje.
Nova istraživanja su pokazala da su određene čokolade zapravo dobre za nivo šećera u krvi, rad srca i mozga.
Sve više podataka ukazuje da konzumiranje malo crne čokolade svakog dana može da poboljša pamćenje i rad kardiovaskularnog sistema.
Dr Majkl Mozli, voditelj naučne BBC emisije govorio je o tome u podkastu „Samo jedna stvar“.
- Šta se dešava vašem mozgu kad iz ishrane izbacite šećer
- Da li hrana može da poboljša vaš seksualni život
- Mušmule – zaboravljeno srednjovekovno voće nepristojnog imena
Kakao
Mozli je predstavio magiju koju poseduje kakao i objasnio zašto konzumiranje dve kockice crne čokolade svakog dana umesto slatkiša može zaista da koristi mozgu, srcu i metabolizmu.
Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i reguliše nivo lošeg, LDL holesterola niske gustine i povećava protok krvi u mozak.
Uzbudljiva vest da je kakao dobar za zdravlje prvo je došla iz rezultata istraživanja o zdravlju naroda Guna, starosedalaca Paname.
Istraživanja su pokazala da oni žive dugo i da se njihov krvni pritisak ne povećava kako stare, kao što je slučaj kod većine ljudi.
Jedna od teorija je da pripadnica naroda Guna pije mnogo nezaslađenih šoljica kakaa – do pet šoljica dnevno.
- Čokolada je starija nego što se mislilo
- Svakodnevna hrana koja bi mogla da postane luksuz
- Zašto se u Srbiji baca toliko hrane i kako se to može rešiti
- Da li je puter od orašastih plodova loš po vaše zdravlje
Tajni sastojak
Istraživanja su otkrila da je ključni element u kakau jedinjenja koja se zovu flavonoidi.
Nalazi SE u mnogim biljkama, kao što su jagode, čaj, borovnice, jabuke i luk.
Ali seme kakao drveta (sa gorkim ukusom) je veoma bogato flavonoidima.
Srećom, ne moramo da jedemo gorko seme kakaa da bismo imali koristi.
Bela čokolada ne sadrži nikakve čestice kakaa.
Ima ga malo u mlečnoj čokoladi, ali to nije dovoljno.
Crna čokolada je bogata kakaom, tako da je to dobar argument pri odabiru.
Koje su prednosti?
Poslednjih godina naučnici su istraživali zdravstvene prednosti crne čokolade.
Mnoge studije su ukazale na to kako unos čokolade utiče na rizik od hroničnih bolesti srca, moždanog udara, raka i dijabetesa.
U intervjuu sa doktorom Mozlijem, profesor Kasidi sa Kraljevskog univerziteta u Belfastu rekao je da je njihovo istraživanje pokazalo da svakodnevna konzumacija crne čokolade može da poboljša elastičnost krvnih sudova, utiče na osetljivost na insulin kod žena sa dijabetesom tipa 2, kao i na holesterol.
To zvuči pomalo neverovatno.
Ukusna čokolada zapravo može da utiče na osetljivost na insulin i pomogne da se smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Nedavna istraživanja su takođe pokazala da prednosti čokolade nisu ograničene samo na srce i šećer u krvi, već su dobre i za mozak.
- Treba li da se hranimo kao Japanci da bismo duže živeli
- Kako je recept za supu izazvao „rat“ na društvenim mrežama
Kakao vas čini pametnijim?
Profesor Kasidi objašnjava kako mikroorganizmi koji žive u crevima pomažu da se jedinjenja u čokoladi prebace u mozak.
Naučnici veruju da kada se flavonoidi konzumiraju, crevne bakterije ih pretvore u manja antiinflamatorna jedinjenja koja krv može da apsorbuje.
Pokazalo se da ovi metaboliti (produkti metabolizma) prelaze krvno-moždanu barijeru.
Kasidi kaže da oni ne samo da imaju neuroprotektivne efekte, nego mogu da utiču i na neuroplastičnost – sposobnost mozga da se oporavi i ponovo izgradi.
Prema istraživanju o snimanju mozga kod mladih ljudi, oni koji su pili piće bogato flavonoidima, bolje su prošli na kognitivnim testovima.
I ne samo to.
Njihovi snimci mozga pokazali su da postoji bolji protok krvi i kiseonika.
Koliko da pojedem?
Studije su pokazale da se pozitivni efekti mogu videti sve dok jedete dve kockice tamne čokolade i važno je da se toga pridržavate.
Konzumiranje veće količine čokolade može da poveća nivo šećera u krvi.
To može da dovede do povećanja telesne težine i utiče na rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Najbolje je jesti tamnu čokoladu umesto uobičajenih slatkih grickalica.
Na taj način ne samo da unosite manju količinu šećera i masti, nego i flavonoidna jedinjenja – dakle, dvostruka korist.
Tamna čokolada sa visokim sadržajem kakaa obično ima relativno nizak sadržaj šećera i masti.
Ali to nije jedina stvar.
Neke kompanije koriste metod koji se zove alkalizacija kakao praha, kako bi uklonile pomalo gorak ukus kakaa.
Međutim, to će takođe smanjuje količinu flavonoida.
Upravo flavonoidi daju čokoladi gorak ukus.
Stoga, ako zaista želite da vam čokolada bude korisna i za zdravlje, morate da pokušate da pronađete one koje nisu alkalizovane i da uživate u gorkom ukusu.
Ako niste navikli na gorki ukus, možete da počnete da jedete čokoladu koja sadrži 40 odsto kakaa.
Ona ima uravnoteženiji ukus.
Posle toga, možete polako da se prilagođavate čokoladi sa većom količinom kakaa.
Pogledajte video – koliko je sveža hrana koju kupujete
Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.