
Poznati framncuski kuvar Žoel Robušon biće upamćen iz više razloga: zaradio je više od 30 Mišelinovih zvezda, napravio najbolji svetski pire krompir i bacio tanjir na mladog i „problematičnog“ Gordona Ramzija.
Kuvar, koji je preminuo u 73. godini, otkrio je ranije da je to jedini tanjir koji je bacio tokom decenija duge karijere u restoranima širom sveta.
Ali sve je moglo da bude sasvim drugačije.
U početku je želeo da bude sveštenik.
Srećom za ljubitelje hrane širom sveta, Robušon je otkrio strast za kuvanjem dok je pohađao nastavu u katoličkoj školi.
Ostalo je istorija.

„Glavni kuvar veka“
Robušon je umro u Švajcarskoj u ponedeljak, prema listu Figaro, više od godinu dana pošto je prošao terapiju za rak pankreasa.
Rođen je u Poatjeu 1945. godine, kao sin zidara i majke domaćice.
Luksuzna hrana koju je pravio, ravioli od tartufa i dugo kuvani golubovi, ne odaje njegovo skromno poreklo.
Ali jedan od njegovih najpoznatijih i omiljenih recepata bio je za skromni pire krompir koji, prema glasinama, čini 50 odsto krompira, a 50 odsto putera.

Postao je poznat ranih 1980-ih godina, kada je otvorio restoran Jamin. Tada je imao 36 godina i za samo 12 meseci je osvojio prvu Mišelinovu zvezdicu. Tokom karijere ih je zatim nakupio – 31, što je najviše od svih kuvara na planeti.
Robušon je za Gordona Remzija rekao da je talentovan kuvar, ali problematičnog ponašanja. Očigledno je da Remzi, rekao je Robušon za Telegraf, nije baš najbolje podneo kada mu je rečeno da njegovi ravioli nisu najbolji.
„Gordon je reagovao na vrlo arogantan način“, prisetio se on. „Stvarno mi je išao na nerve i gađao sam ga tanjirom.“
To je jedini tanjir koji je bacio na nekoga u karijeri. Izgleda da se Remzi nije naljutio, jer je odao poštu bivšem mentoru, kada je čuo za njegovu smrt.
https://www.instagram.com/p/BmIo4EEFa7O/?taken-by=gordongram
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.