Odgovori za dva dana ili ide nova kazna 1

Gradskom zavodu za veštačenje izrečena je novčana kazna od 20.000 dinara, pod pretnjom prinudnog izvršenja, odredio je zaključkom Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Uz to, GZV je dobio novi rok od dva dana, da Danasu dostavi tražene podatke o predmetima, učesnicima i vrednosti sudskih sporova u kojima je bila angažovana veštakinja Mirjana Labović, s obzirom na to da se pojavila sumnja u verodostojnost njene diplome o završenom Ekonomskom fakultetu u Prištini. U zaključku koji je Danasu dostavljen juče, navodi se i da ukoliko GZV ne postupi po njemu, postupak izvršenja rešenja Poverenika će se nastaviti izricanjem nove novčane kazne od 180.000 dinara, kao i poduka da se u postupku administrativnog izvršenja rešenja Poverenika, ne može izjaviti žalba.

Podsetimo, pre nekoliko meseci naš list je objavio faksimil diplome Labovićeve, koju je izdao „Univerzitet Kosova u Prištini“ iako se ta ustanova nikada tako nije zvala, već je kao i svi drugi univerziteti u bivšoj SFRJ, nosila naziv grada u kome je bilo sedište, odnosno u tom slučaju, samo Univerzitet u Prištini. Uz to, na diplomi se nalazi navodni potpis dekana Ekonomskog fakulteta, kome je i ime i prezime napisano pogrešno, a kao rektor je navedena osoba koja je na tu funkciju došla tek nekoliko godina kasnije.

Interesantno je da gotovo nijedna institucija tim povodom nije reagovala. Još početkom godine, Dejan Dragojlović, jedan od okrivljenih u postupku u kome je Labovićeva bila određena za veštačenje, dostavio je Ministarstvu pravde faksimil sporne diplome, kao i zvaničan odgovor Ministarstva prosvete da se ta ustanova nikada, od osnivanja do danas, nije tako zvala. Dostavio je i informaciju dobijenu od Ekonomskog fakulteta o tome kako su se zvali i kada su bili na tim funkcijama dekan i rektor Univerziteta, a uz to je podneo i zahtev da se Labovićeva „skine“ sa liste veštaka.

Odgovor je bio u zoni apsurda – Ministarstvo pravde tvrdi da ne može Labovićevu da skine sa liste veštaka, jer nije nadležno da utvrđuje falsifikate, a ne može ni Tužilaštvu da prosledi taj predmet na proveru, već stranku upućuju da sam podnese prijavu. Tužilaštvo, koje inače ima obavezu da reaguje i po saznanju, nije se oglasilo, kao što ni GZV nije pokušao da potvrdi ili ospori stručnost zaposlene, ali zato uporno odbija da dostavi podatke o predmetima gde je Labovićeva veštačila. Takav sled (ne)reagovanja i nedostatak informacija, nameću zaključak da Labovićevu „neko u vrhu štiti“. U prilog te spekulacije idu i glasine, koje niko ne demantuje, da je u dva „centra moći“ tokom prethodnih decenija ištancovan značajan broj takvih diploma sa namernom „greškom“, koje koruptivno osetljivim čine njihove nosioce, inače raspoređene u različite nivoe ključnih institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari