Danijela Sremac: Notari su nas bojkotovali 1

Pretendentkinja na kandidaturu za predsednika Srbije Danijela Sremac iz SAD saopštila je jutros da je skupila 17.200 potpisa podrške, ali da im nije bilo omogućeno da ih overe.

„Zahvaljujem se svim volonterema i podržavaocima moje kandidature za predsednika Srbije koji su uz veliki optimizam i želju za bolju budućnost Srbije ulagali sve što su mogli da bi se moja kandidatura omogućila na narednim izborima. Međutim, žao mi je da zbog krajnje nedemokratskog i nekorektnog procesa kandidature koji nameće nepotrebne barijere i krši elementarna ljudska prava građana Srbije, nije nam bilo omogućeno da noterizujemo potpise od više od 17.200 podržavaoca koji si iskazali želju da me kandiduju“, navela je Sremac u saopštenju medijima.

Ona dodaje da im nije omogućen ravnopravan i demokratski pristup kandidaturi za koju je RIK odgovorna jer su ih notari većinom bojkotovali i partija koja je skupljala potpise za njenu kandidaturu „imala je prvi pristup javnim beležnicima tek u četvrtak i to kod četiri notara koja su samo pristali da rade tri sata, a neki su tek pristali u subotu dan pre predavanja kandidature, što je bilo kasno“

„Dodatno, naši volonteri svedočili su masovno kršenje pravila za kandidaturu koja su postavili RIK, jer su notari vršili drugačije procedure prema drugim kandidatima. Po predatim kandidaturama prvih tri vodećih partija jasno se pokazuje da nije moguće izpoštovati toliki broj notarizacija u tom vremenskom periodu bez kršenje pravila RIK. Procedura nametnuta od strane postojeće vlasti jasno pokazuje da je sam postupak kandidature krajnje nedemokratski i duboko zadire u kršenje osnovnih ljudskih prava. Naime, notarizacija potpisa od strane 162 javna beležnika bila je u službi partije na vlasti i pojedinaca koja je ona favorizovala, tako da je jedna partija prikupljala potpise za nekoliko kandidata i samim tim unapred odredila izborni rezultat“, napominje Sremac.

Javni beležnici overavali su potpise podrške Danijeli Sremac 9, 10, 11. i 12. marta, a za to vreme overeno je ukupno 888 potpisa birača koji su podržali njenu kandidaturu za predsednika Republike Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari