Međupraznični limbo 1Foto: Radenko Topalović

Zahvaljujući tome što Novu godinu slavimo po gregorijanskom, a Božić po julijanskom kalendaru, trenutno se nalazimo u jedinstvenoj poziciji, poznatoj kao „srpski međupraznični limbo“.

Ovaj psihološki fenomen označava situaciju u kojoj se osećate kao da je i dalje praznik, a u stvari trenutno nije.

Toliko liči na praznik da čoveku dođe da ovaj petak proglasi za Veliki petak, pošto sledi jedinstven Božić, koji pada u isti dan kao i Uskrs, mislim na nedelju.

Nije, dakle, Veliki petak, nego je sutra Badnji dan.

Danas ne morate da postite, slobodno i dalje rokajte po ruskoj salati i sarmi.

Ah, da, to je pojedeno još drugog januara.

Ovih dana morali ste da živite polunormalno, pa ste pojeli dve kile popare, trideset prženica i dvanaest sendviča s parizerom.

Ukoliko ste se zaneli prilikom kupovine jeftinih poklona najužoj familiji, možda će sendviči s parizerom biti vaš svečani božićni ručak.

Šalim se, naravno. Za svečani ručak se uvek, odnekud, iskopa, najčešće od roditelja u penziji.

Problem je Badnji dan. Posti se, a vaš organizam je proteklih dana navikao na rasturanje od klope.

Ovo znači da ne možete sebi priuštiti da ne jedete. Pravi Srbin posti na Badnji dan tako što se masakrira posnom hranom.

Sedam kila girica će biti dovoljno. Ili dvanaest konzervi sardina.

Ukoliko ste baš zajebani na postu, tući ćete se sa ostalim vernicima dubljeg džepa za skušu više na pijaci, a ako ste bahato đubre, naručićete šest porcija lososa sa pirinčem i time naterati nekog mučenika da tera biciklo na Badnji dan.

Srećom, Bog sve prašta, pa i prežderavanje posnom hranom, u međuprazničnom limbu.

Moglo bi se čak nagađati i da je škodljivo za zdravlje krkati svakodnevno, od 31. decembra, pa onda ne krkati na Badnji dan, pa se onda opet preždrati na Božić.

Pored česnice, gde će se prilikom lomljenja grabiti što veće parče, ne bi li se u njemu pronašla lova (zbog bezvrednosti dinarskih kovanica, u poslednje vreme u česnicu idu metalni evri, a neki eksperimentišu i sa papirnim novcem), Božić je jedinstvena prilika da uporedite novogodišnju i božićnu sarmu…

… odnosno novogodišnju i božićnu rusku salatu, to jest, novogodišnje i božićno pečeno prase.

Što se sarmi i ruske salate tiče, ovo je možda prilika za varijacije u pripremi, jer zna se – koliko kuhinja, toliko verzija sarmi/ruskih salata. Probajte sa pršutom, umesto šunke ili piletine, u ruskoj salati. Jeo sam to pre neki dan u gostima i pojeo sam sto kila, a nisam hteo da odem dok mi ne spakuju da ponesem.

Ili malo dijetalniju sarmu, bez suvog mesa, ne toliko slanu, šalim se, naravno, što jaču sarmu, kakvi su to praznici bez srpskog ruleta krvnim sudovima.

Konačno će pasti sneg, na drugi dan Božića!

Ali, sneg se ne jede! Ko kaže kako je samo ukusna pahulja na jeziku.

Depresija koja sledi najbolje se leči protestnim šetnjama.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari