Teško da ima šta zdravije za jelo od sirovog voća i povrća. A i lepog je ukusa, naročito voće.
Uf, kada upeče zvezda, a vi zagnjurite u breskvu iz frižidera, a? Bolje je nego sladoled sa karagenanom.
Ili na jesen, kada dođu šljive, onako sočne, slatke, spolja lila, a iznutra žute, kao na posteru „DSS: Zrelo je“, iz 1992.
Njama njama. Za velike i za male, tu su čuvene srpske voćke, lepe i zdrave, najbolje na svetu. Tako mi, makar, sebe ložimo.
Prvog septembra objavljeno je da su srpske šljive vraćene sa hrvatske granice, zbog prisustva pesticida hlorpirifos, koji je zabranjen u Evropskoj uniji.
Nekoliko nedelja ranije, sa hrvatske su granice vraćene srpske breskve naprskane hlorpirifosom.
I šljive i breskve, imajući u vidu (afla)toksičnu besvest koja vlada u Srbiji, verovatno su završile u srpskim piljarama, na srpskim trpezama, u srpskim stomacima i srpskim krvotocima.
Šta je hlorpirifos? To je pesticid iz grupe organskih fosfata, koji služi da ubija gamad, poput crva i buba. Patentiran je 1966, od kada je bio u širokoj upotrebi.
Svetska zdravstvena organizacija je 1999. proglasila hlorpirifos umereno opasnim za ljude.
Prva ga je, 2016, zabranila Velika Britanija, EU 2020, a 2021. je najavljena potpuna zabrana i u SAD.
A zašto? Dok na odrasle ima relativno mali uticaj (veće unete količine mogu da izazovu „samo“ miokarditis, a redovno udisanje jedan je od potencijalnih uzročnika raka pluća), na decu, a naročito na novorođenčad, ovaj otrov deluje daleko štetnije.
On napada nervni sistem i smatra se odgovornim za nervna oštećenja, smetnje u mentalnom razvoju, pojavu autizma i smanjenje koeficijenta inteligencije.
Kad sledeći put srpskoj trudnici kažete uzmi jabukicu, imajte u vidu da je jabukica verovatno naprskana hlorpirifosom.
Nauka je utvrdila da ovaj pesticid, kroz krvotok trudnice, prelazi na plod, kome može načiniti znatnu štetu.
Srećom, država pažljivo prati sadržaj hlorpirofosa u namirnicama.
Nažalost, prethodna rečenica je neistinita.
Štaviše, prema informacijama koje posedujem, Ministarstvo poljoprivrede ga je ove godine uvezlo, radi prskanja šećerne repe.
Srbija je poznata i po tome da se u nju uvozi smrznuto mesište kome je u civilizovanom svetu istekao rok trajanja. Ovaj rok je u Srbiji nešto duži, pa se stoga na prodaji mesnog otpada mlati lepa kinta.
Kada se jednom u EU susretnete sa kvalitetnim i jeftinim namirnicama strogo kontrolisanog porekla, uviđate da su bajke o srpskom voću i povrću zaista samo bajke.
Kontrola kvaliteta prehrambenih proizvoda u Srbiji je na takvom nivou da je, posle kupovine sirovog voća i povrća, najbolje pomoliti se.
Da bi se pesticidi odstranili iz voća na koje ste se nameračili, potrebno ga je najpre oljuštiti, a zatim prati otprilike 45 minuta.
Hm.
Možda je, ipak, najbolje odustati od bilo kakvog jela.
Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.