Zemlja jorgovana i palačinki 1Foto: Radenko Topalović

Bračni par Vučić ovih je dana briljirao. Često delujući kao raspar, Tamara i Alek napokon su, svojim kreativnim podvizima, postigli idealnu zajedničku frekvenciju.

Najpre je prva dama, u svojstvu gošće Pariza i poznavateljke svega lepog, zajedno sa gospođom Da Grocka ili Da Leštane, zaboravio sam o kom je prigradskom naselju reč, predstavila prvi srpski nacionalni parfem „Zemlja jorgovana“.

Bilo je ovo u sklopu manifestacije „Srpska ponoć 2023“ (možda sam malo omanuo naziv, ali sam pogodio suštinu). „Zemlja jorgovana“ biće sklepana ne u najvećoj, ne u najboljoj, već u najstarijoj fabrici parfema na planeti – naziv nebitan, koja je kreirala parfeme za Mariju Antoanetu, najpoznatiju po citatu „Ako nemaju hleba, neka jedu kolače“.

Ovde se putevi supružnika ukrštaju, jer se istog dana Tik Toker „Ja sam Aleksandar“, u sklopu strategije „Ako nemaju parizer, neka jedu palačinke“, pojavio za ringlom, sa keceljom, u ulozi autora palačinki. Tu je stajao i jedan pravi kuvar, koji je sa nestrpljenjem čekao da li će „Ja sam Aleksandru“ poći za ručerdom da flipne palačinak u tiganju, bez ispadanja na ringlu i pomoći špatule.

Uspelo mu je, ne jednom, već dvaput i to je, možemo slobodno zaključiti, najveći uspeh „Ja sam Aleksandra“ u 2023. Njegova detinja sreća i iznenađenje uspešnom bacanju palačinke pet santimetara uvis omekšali su i najtvrđa srca „Ja sam Aleksandrovih“ najoštrijih kritičara. Ima li lepšeg prizora od uspešno flipnute palačinke.

Onom kome to pođe za rukom sve je oprošteno – i Banjska i Briselski sporazum i Ohridski postsporazum i to što Srbija liči na „Pobesnelog Maksa“ u kom pobesnela deca preuzimaju kontrolu nad društvom u kom se sve raspalo. Sve to pada u vodu, čim palačinka, posle gracioznog okreta, padne natrag u tiganj.

„Ja sam Aleksandar“ izjavio je ovom prilikom da neki vole da jedu palačinke s nutelom, a on voli šljivu, pa se brzo ispravio, jer šljiva se, kao što znamo, pije, a palačinka jede, pa je rekao da on na svojoj palačinki najviše voli pekmez od šipka.

Sve je došlo u savršen sklad. Pošto znamo da je Srbija zemlja kraljica u nedostatku postrojenja za preradu otpadnih voda, te da u dve trećine vodovoda teče voda obogaćena fekalijama, možemo se složiti oko toga da njeni građani uglavnom jedu govna. „Ja sam Aleksandar“ suptilno je građanima poručio „Ako nemate za parizer, jedite govna, a ja ću palačinke sa pekmezom od šipka.“

U skladu sa tim, dosta je jasniji i naziv našeg prvog nacionalnog parfema. Na početku, mnogi su se pitali, otkud jorgovani? Ima u Srbiji i ruža i lipe i drugog mirisnog bilja, ali samo jorgovan omogućava da se naziv parfema, jednostavnom upotrebom zagrade, lako pretvori u iskrenu poruku građanima gde žive, na šta to miriše i ko time upravlja: „Zemlja (jor)govana“. S čime vi jedete vašu palačinku?

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari