Sad ću da vam odam jednu tajnu iz moje spisateljske radionice. Kolumnu za subotnji broj obično pišem četvrtkom uveče i odmah je šaljem u redakciju, ne zato što sam neki veliki radnik, nego zato da bih se dva dana odmorio od internet izdanja ovdašnjih novinčina koje, po prirodi posla, moram da pratim.
I da vam kažem, lepo se odmorim, mada – priznao sam to već – povremeno padam u iskušenje da kliknem na kleti Internet eksplorer, da vidim „šta se radi kod nas i u svetu“ i pročaja.
U subotu, pak, uveče, ili u nedelju ujutru, kada kucne čas za pisanje kolumne za ponedeljak, shvatim da je moja internetska apstinencija čista greška. Momentalno mi bude jasno da je bolje krčkati se u „mreži“ svaki dan, kao ona legendarna žaba, jer je količina nesreća, gluposti i pizdarija koje se izdogađaju tokom četrdeset i osam časova, kada se konzumiraju odjednom, u stanju da čoveka baci u najcrnju depresiju. Ne radi se tu samo o kvantitetu, nego i o, nazovimo ga tako, „negativnom kvalitetu“ takozvanih informacija.
Evo, recimo, dođem preksinoć kući oran da zašiljim pero, ulogujem se, je li, i šta vidim u jednoj novinčini? Na nekoj ovdašnjoj televiziji (sa nacionalnom frekvencijom) u nekoj od njenih emisija, neki njen voditelj, šta li je, doveo u goste ljudoždera i proveo sa njim neko vreme u srdačnom i prijateljskom razgovoru. Čekaj, malo, pomislim. Pročitaj der ti to ponovo. Možda se tu radi o nekoj skrivenoj kameri ili o nekom zajebavanju cenjenog publikuma. Međutim, jok! Nema laži, nema prevare. Kanibal je autentičan, štaviše – samosvestan. Izjavio je, recimo, da je ljudsko meso „delikates“. I još koješta. Nije mi sad do citiranja.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.