festival fantastične književnostiFoto: Promo

10. Festival fantastične književnosti „Art-Anima“ biće održan u subotu i nedelju, 08. i 09. juna, u Dorćol Platz-u (Koska Bar, Dobračina 59) u organizaciji sajta za promociju fantastične književnosti Art-Anima.com i izdavačke kuće Kontrast.

Festival sagledava književnu fantastiku kao snažan izvor kreativne inspiracije, ali i kao moćno sredstvo za razumevanje i transformaciju društvene svesti i kulturne matrice.

Tokom dvodnevne manifestacije tridesetoro učesnika govoriće o probranim delima savremenih domaćih i stranih pisaca horora, naučne i epske fantastike, uz iscrpan osvrt na neka od kanonskih ostvarenja pomenutih žanrova i autore koji su ostavili neizbrisiv trag u popularnoj kulturi i svetskoj književnosti.

Festival u subotu 8. juna u 16 časova otvara predstavljanje antologije „Nadzemlje onostranog – Nova srpska fantastika“ koju je priredio književni istoričar, teoretičar i profesor emeritus Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Sava Damjanov. Pored priređivača, o antologiji će govoriti književni kritičar Miloš Živković i Dragana Bošković, magistar književnih nauka.

Počasna gošća festivala biće profesorka emerita Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Ljiljana Pešikan Ljuštanović, teoretičarka i istoričarka književnosti, kojoj će biti uručena nagrada „Art-Anima“ za izuzetan doprinos proučavanju i popularizaciji srpske fantastike.

Uručenje nagrade biće upriličeno u subotu 8. juna u 17.15 časova, a nakon toga biće održan razgovor sa dobitnicom nagrade koji će voditi Tijana Tropin sa Instituta za književnost i umetnost.

Od 18.30 na programu je tribina o horor romanima koji su ove godine bili uvršteni u uži krug NIN-ove nagrade – „Zadušnice“ Dejana Ognjanovića i „Tajni svat“ Marka Piševa. Sa autorima će razgovarati pisac i kritičar Filip Rogović.

Fenomenu mračne fantastike biće posvećena tribina „Anatomija tamne fantazije“ koju će prirediti i voditi docent na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, Miloš Jocić. Tribina počinje u 19.45, a na njoj će učešće uzeti prevodilac Mateja Matić i vlasnik izdavačke kuće ŽIR, Srđan Mitrović.

Poslednja programska celina prvog festivalskog dana počinje u 21 čas, a biće posvećena „kralju horora“ Stivenu Kingu. King je svoj prvi roman, „Keri“, objavio davne 1974. godine i od tada, već punih pet decenija, ne prestaje da osvaja čitaoce širom sveta svojim jedinstvenim stilom i neiscrpnom maštom.

O glavnim karakteristikama poetike Stivena Kinga govoriće poznati domaći pisci i prevodioci fantastike Goran Skrobonja i Oto Oltvanji uz moderaciju Tamare Sokić.

Program drugog festivalskog dana počinje u nedelju 09. juna od 16 časova razgovorom o romanu za decu „Guguto memeto“ nagrađivanog pisca Stefana Tićmija. Pored autora, o knjizi će govoriti književni kritičari i autori Youtube kanala „Bukvalisti“ Miloš Živković i Ivan Isailović.

Od 17.15 časova biće održana tribina posvećena kapitalnom delu naučne fantastike, romanu „Dina“ Frenka Herberta. O osnovnim motivima u knjizi, o sličnostima i razlikama filmskih adaptacija sa proznim predloškom, kao i o tome šta je zajedničko za sve tri filmske verzije, govoriće urednik u Čarobnoj knjizi Marko Vojnović, književna kritičarka i novinarka Nastasja Pisarev i dramaturg Mihajlo Vitezović. Tribinu će voditi Nemanja Ćalić.

Novi, 10. broj časopisa Književna fantastika biće predstavljen posetiocima festivala u nedelju od 18.30 časova. O godišnjoj publikaciji koja čitaocima nudi presek aktuelnih dešavanja na domaćoj i stranoj žanrovskoj sceni govoriće urednik Dragoljub Igrošanac i autori zastupljenih tekstova Zorica Đergović Joksimović, Goran Skrobonja i Marijana Jelisavčić Karanović.

„Naprata“, novi horor roman antropologa i etnologa Mladena Milosavljevića, na festivalu „Art-Anima“ doživeće premijerno predstavljanje u nedelju u 19.45 časova. Zasnovan na Milosavljevićevom istoimenom dugometražnom filmu iz 2013. godine, roman prati članove televizijske ekipe koji se nakon obavljenog snimanja povodom porodičnog nasilja u jednom selu, vraćaju u Beograd, ali ubrzo shvataju da se iz sela nisu vratili sami i da im je za petama nešto drevno, zlokobno i neopozivo.

O romanu će, pored autora, govoriti: reditelj Danilo Bećković i kritičar Zoran Janković. Razgovor će voditi pisac i kritičar Đorđe Bajić.

Festival zatvara tribina o „Sendmenu“ Nila Gejmena, ostvarenju u kome se uspešno prepliću fantastična književnost i deveta umetnost. O jedinom stripu koji je dobio književnu „Svetsku nagradu za fantastiku“ (World Fantasy Award), od 21.00 čas govoriće strip kritičar Nikola Dragomirović i autor podkasta „Stripovedač“ Dušan Majkić. Razgovor će voditi profesor književnosti Vlado Rukavina.

I ove godine, podršku Festivalu fantastične književnosti „Art-Anima“ pružiće strastveni ljubitelji umetnosti kostimiranja okupljeni oko grupe DS Cosplay, koji će prerušeni u čudesne likove iz sveta fantastične književnosti, učiniti da granice između stvarnosti i mašte potpuno izblede.

Pokrovitelj festivala je kompanija Jaffa Napolitanke. Ulaz na sva festivalska dešavanja je slobodan.

Kompletnu programsku satnicu kao i detalje svih programskih celina možete pronaći na stranici: https://art-anima.com/festival/.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari