šekspir festivalFoto: Promo

Šekspir festival ove godine održaće se 11. put po predu u Vili Stanković u Čortanovcima, a sve je spremno za početak.

Publici će Šekspir festival doneti bogat program, koji je zaštitni znak festivala još od osnivanja 2014. godine, sa predstavama koje u autentičnoj atmosferi donose još upečatljiviji utisak.

Glavni program u Vili Stanković obuhvata predstave „Bogojavljenska noć“, „San letnje noći“, Romeo i Julija: Poslednji sati“ i „Hamlet Double Bill“.

Važno napomenuti da će se, u slučaju nepogoda, predstava koja otvara festival igrati u Pozorištu Mladih u Novom Sadu, a preostale tri u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Sve ovo biće istaknuto na sajtu, Fejsbuk i Instagram stranicama festivala na dan izvođenja predstave do 16:30.

11. Šekspir festival – predstave (4-7.7)

„Kako vam drago": 11. Šekspir festival održava se ove nedelje u Čortanovcima 1
Foto: Promo

„Bogojavljenska noć“ je predstava u režiji Ivana Vanje Alača, a u produkciji Šekspir festivala, Pozorišta mladih i Akademije umetnosti iz Novog Sada.

Nastala je u okviru programske linije „Moj prvi Šekspir“ 2023. godine i imala uspešnu premijeru na prošlogodišnjem, jubilarnom Šekspir festivalu, a sada je deo repertoara Pozorišta mladih.

„Kako vam drago": 11. Šekspir festival održava se ove nedelje u Čortanovcima 2
Foto: Promo

„San letnje noći“ je predstava u produkciji Flute Theatre iz Londona i u pitanju je režija i adaptacija Keli Hanter u kojoj sedam izvođača igraju sve uloge na sceni.

Sve ovo inspirisano je uspešnim adaptacijama „Hamleta“, „Bogojavljenske noći“ i „Perikla“, koji su imali uspešne evropske turneje između 2015. i 2023. godine.

„Kako vam drago": 11. Šekspir festival održava se ove nedelje u Čortanovcima 3
Foto: Promo

„Romeo i Julija: Poslednji sati“ je plesna predstava koju izvodi trupa ImPerfect Dancers Company, na krilima uspešne svetske turneje.

Predstava obuhvata flešbekove do vrhunce poznate tragične ljubavne priče, a emocije su prikazane specifičnim fizičkim jezikom koji ističe univerzalnost plesa i pozorišta u prvi plan.

„Kako vam drago": 11. Šekspir festival održava se ove nedelje u Čortanovcima 4
Foto: Promo

„Hamlet Double Bill“ je dvojezični (italijanski i engleski“ komad koji je spoj komedije i tragedije, a iza koga stoje La Ribalta Teatro i The English Theatre Company.

Ova predstava pobedila je na međunarodnom projektu Evropske mreže Šekspir festivala ShakeSPHERE za najoriginalnih umetnički koncept Šekspirovog dela, što je omogućilo učešće na brojnim festivalima.

11. Šekspir festival – prateći program

„San letnje noći“ biće izvedene u okviru pratećeg programa i kao verzija za osobe sa autizmom, što obuhvata seriju senzornih igara, a u saradnji sa Društvom za podršku osobama sa autizmom Grada Novog Sada.

Ova adaptacija koristi metodu Hunter Heartbeat, pomoću koje osobe sa autizmom mogu da osete životst i da slave svoj identitet, jer se ona menja i odgovara onome ko je koristi.

„Kako vam drago": 11. Šekspir festival održava se ove nedelje u Čortanovcima 5
Foto: Promo

Za novembar je najavljena promocija knjige „Moj Šekspir: Rediteljsko putovanje kroz Prvi folio“ Grega Dorana, umetničkog direktora Royal Shakespeare Company od 2012. do 2022. godine.

Doran u knjizi predstavlja saradnju sa brojnim istaknutim glumcima, susret sa Nelsonom Mandelom kao inspiraciju za „Julija Cezara“, premijeru „Falstafa“ u Kini i brojne druge zanimljive trenutke.

U novembru je takođe u planu predstavljanje monografije „Šekspir festival, prvih 10 godina“, koja će izaći kao dvojezično izdanje na srpskom i engleskom jeziku.

Monografija treba da bude dokument o 51 pozorišnoj predstavi iz 22 zemlje Evrope, Azije i Amerike, 20 hiljada posetilaca…

Organizovan prevoz na 11. Šekspir festival

Za sve predstave glavnog programa festivala obezbeđen je ORGANIZOVAN PREVOZ iz Beograda i Novog Sada.
Povratna karta za organizovan prevoz iznosi:

400 din. za pravac Novi Sad – Vila Stanković – Novi Sad

500 din. za pravac Beograd – Vila Stanković – Beograd

Prodaja karata se vrši putem interneta na web stranici tickets.rs kao i na svim ovlašćenim prodajnim mestima TICKETS a u Srbiji. Broj mesta je ograničen.

BEOGRAD

Polazak: Crkva Sv. Marka, ispred terminala AirSerbia (Bulevar Kralja Aleksandra17) u 18:00
Povratak: Parking Vile Stanković 20 minuta nakon završetka predstave

NOVI SAD

Polazak: Železnička stanica, kod Lokomotive u 19:00
Povratak: Parking Vile Stanković 20 minuta nakon završetka predstave

INĐIJA

Prijave za organizovan prevoz na Šekspir festival iz Inđije, za publiku koja već poseduje ulaznice, vrše su putem e mail adrese [email protected] najkasnije do 12 časova na dan održavanja programa.

Uz prijavu za organizovan prevoz neophodno je ostaviti kontakt telefon. Broj mesta je ograničen. U Vili Stanković kupovina ulaznica za program festivala nije moguća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari