GoetheFESTFoto: GoetheFEST promo

Na trinaestom izdanju filmskog festivala GoetheFEST čeka nas sedam ekskluzivnih premijera uzbudljvih i žanrovski raznovrsnih, savremenih nemačkih filmova.

Pod sloganom “Optimistično dezorijentisani” GoetheFEST se održava od 10. do 13. oktobra u Kulturnom centru Beograda, a do kraja oktobra program se seli i u Novi Sad i Niš.

Moćnu i emotivnu priču u kojoj se bivša pijanistkinja suočava sa svojom nasilnom prošlošću donosi nam epsko-dramski film “15 godina” koji će i otvoriti ovogodišnji festival.

Film „Jonja“ Anike Mecke je divan, human film koji uspešno spaja društvenu relevantnost i zabavu.

13. GoetheFEST: Sedam ekskluzivnih premijera, jedan kandidat za Oskara, uzbudljivi trileri i neočekivane drame 1
Foto: GoetheFEST promo

Ljubiteljima izuzetnih filmova posebna preporuka ide austrijsko-nemačkoj koprodukciji “Đavolje vrelo” rediteljskog dua Veronike Franc i Severina Fiale, koja je austrijski kandidat za 97. Oskara za najbolji međunarodni film.

“Franky Five Star” Birgit Meler osvaja kamerom i svevremenim pesmama, koje se, zajedno sa kostimom i scenografijom, savršeno uklapaju u sanjivu i blago eksperimentalnu estetiku filma.

Reditelj filma „Iz sopstvene kože“ Aleks Šad vodi nas kroz intrigantni misaoni eksperiment – šta bi se dogodilo ako bismo mogli zameniti svoja tela s drugima?

U ostvarenju „S one strane plave granice“ Sare Nojman pratimo priču o troje mladih junaka, čija bezbrižna mladost biva opterećena životom pod DDR režimom.

Festival zatvara film “Mrtav ugao” renomirane nemačko-kurdske scenaristkinje i rediteljke Ajše Polat, osetljiva, poetska drama o transgeneracijskim traumama, smeštena je u uzbudljivi politički misteriozni triler sa elementima socijalne drame.

13. GoetheFEST: Sedam ekskluzivnih premijera, jedan kandidat za Oskara, uzbudljivi trileri i neočekivane drame 2
Foto: GoetheFEST promo

Sunčica Šido, selektorka programa GoetheFEST-a, povodom ovogodišnjeg izdanja manifestacije je rekla: “GoetheFEST je festival za publiku, na kome želimo da vas iz godine u godinu iznova oduševimo bioskopom, da vam pružimo doživljaj zajedništva u bioskopskim salama, u kojima ćete deliti emocije i radovati se razmeni bilo sa svima onima u sebi ili onima oko sebe, a s obzirom na raznolikost i različitost naše publike tu je i značaj anti-bubble-a. Pozivamo vas da zajedno potražimo odgovor na pitanje u kojoj meri nemačka savremena kinematografija odražava stvarno(st) u kojoj živimo”. I dodaje: “Optimistično dezorijentisani – uživajte u filmovima, preispitujte sebe, druge, stvarno(st), i verujte u potencijale umetnosti.”

GoetheFEST održava se od 2012. godine i predstavlja presek savremene nemačke kinematografije. Program je tradicionalno okrenut nagrađivanim i najboljim ostvarenjima sa međunarodnih festivala koji prikazuju nemački autorski film.

Program GoetheFEST-a u Novom Sadu održavaće se u Kulturnom centru Novog Sada od 17. do 20. oktobra, dok će se u Nišu filmovi prikazivati u sali 5 bioskopa Cineplexx Niš od 24. do 27. oktobra 2024. godine, u saradnji sa Niškim kulturnim centrom.

Više informacija o festivalskom programu pročitajte na festivalskom sajtu: https://www.goethe.de/ins/cs/sr/kul/sup/gf4.html.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari