evropska noć istraživačaFoto: Tanja Drobnjak

Oko stotinu programa u 16 gradova širom Srbije očekuju posetioce u okviru 15. Evropske noći istraživača, najvažnije i najmasovnije naučne manifestacije u zemlji.

Zagrevanje počinje već 19. i 20. septembra, kada će svoje laboratorije za javnost otvoriti Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković”, odnosno Institut za nuklearne nauke „Vinča”. Nedelja istraživača na programu je od 23. septembra u naučnim klubovima širom Srbije, a veliko finale zakazano je za 27. septembar od 16 do 22 sata.

Na današnjoj konferenciji za medije, održanoj u Evropskoj kući, gde će 27. 9. biti i svečano otvorena 15. Evropska noć istraživača, najavljeni su novi sadržaji, lokacije, otkrića  i izazovi koji će biti predstavljeni posetiocima, ali sa nepromenjenom voljom, strašću i energijom da se, pre svega, deci i mladima na atraktivan način približe prirodne i društvene nauke.

Program Evropske noći istraživača predstavili su Jasmina Nestorović Živković sa Instituta za biološka istaživanja „Siniša Stanković”, koordinator projekta ReFocuS FLOW, Vladimir Todorović iz Kreativno edukativnog centra, koordinator projekta TRAILS i Danijela Vučićević ispred Centra za promociju nauke.

Budućnost pripada naučnicima – Predstavljen program 15. Evropske noći istraživača  1
Foto: Tanja Drobnjak

Lokacije u Beogradu biće u samom centru grada, od Trga republike, preko Evropske kuće i Kalemegdana, do Matematičkog fakulteta, Fakulteta za fizičku hemiju i Centra za promociju nauke, uz TC Big na Karaburmi.

– U Evropskoj kući ćemo, između ostalog, pričati o tome kako da ozelenimo zgradu, o obnovljivim izvorima energije, zelenoj energiji i gorivu budućnosti, predstavićemo tečno drvo… Na Trgu republike proučavaćemo klimatske promene u sasvim novom formatu, sobi za bekstvo, saznaćemo šta je mikroplastika i koji nam insekti mogu pomoći u smanjenju plastičnog otpada konzumiranjem plastike. Na Matematičkom fakultetu spojićemo uzbuđenje koje donosi soba za bekstvo sa moći matematike u lavirintu za srednjoškolce, a u Centru za promociju nauke pričaćemo o čileanskoj Opservatoriji „Vera Rubin” i simulirati udar asteroida. Na Kalemegdanu imamo tri lokacije: Galerija Prirodnjačkog muzeja i Beogradski zoo vrt otvaraju svoja vrata za naše posetioce, dok ćemo teleskopom u Narodnoj opservatoriji „Ruđer Bošković” tokom dana posmatrati Sunce, a nakon sumraka zvezde, planete i Mesec. U Botaničkoj bašti nemojte propustiti fantastičnu izložbu u okviru festivala Art + Science. Tradicionalno, TC Big fešn je pripremio fantastičan program sa temama poput građanske nauke, forenzičke entomologije i upotrebe dronova i robota za rešavanje problema kao što su klimatske promene – navela je Jasmina Nestorović Živković.

Ona je pomenula i programe u Nišu, koji će biti održani u Narodnom muzeju, Univerzitetskoj biblioteci, Naučnom klubu Centra za stručno usavršavanje i TC Delta planet, u Pirotu, koji će se odigrati na platou ispred Doma kulture i u Muzeju Ponišavlja i u Kragujevcu, gde je druženje zakazano u TC Big fešn.

Budućnost pripada naučnicima – Predstavljen program 15. Evropske noći istraživača  2
Foto: Tanja Drobnjak

Tamošnji naučnici su pripremili hemijske avanture, priče o piramidama ishrane, veštačkoj inteligenciji u službi zelene planete i umetnosti, monitoringu biljaka putem dronova, kulturnoj baštini preko muzejskog teatra, povratku 5000 godina stare kraljevske igre Ur u 21. vek, kulturno istorijskom nasleđu Šumadije i Pomoravlja, susretu sa vinčanskom figurinom, spoju kilinarstva i nauke…

Vladimir Todorović  najavio je povratak Novog Sada na mapu Noći istraživača posle par godina pauze. On je podsetio da je novosadski program već počeo, a za sledeću nedelju najavio aktivnosti u okviru Nedelje istraživača u Naučno-tehnološkom parku.

– Tokom same Noći istraživača u Tržnom centru Big istraživači sa svih fakulteta Novosadskog univerziteta iz svog ugla će demistifikovati učešće veštačke inteligencije u sferi njihovog rada, od medicine, preko privrede do tehničkih nauka, sa velikim brojem radionica – istakao je Vladimir Todorović.

Pored ovog dela programa, namenjenog najširoj publici svih uzrasta, on je posebno izdvojio segment u Prostoru na Petrovaradinu gde će okupljeni naučnici polemisati o svemu što je tema Noći istraživača.

– Sem predavanja na temu klimatskih promena, anatomije i veštačke inteligencije, imaćemo i koncerte dva benda sastavljena od naučnika, Monohrom i VIS Izomeri – najavio je Todorović.

Budućnost pripada naučnicima – Predstavljen program 15. Evropske noći istraživača  3
Foto: Promo

Ove godine napravljena je i specijalna aplikacija koja koristi proširenu realnost i kojom ćete moći, vozeći se biciklom kroz Novi Sad, da se vozite i od jedne do druge planete Sunčevog sistema, a na biciklima će i sada uspešni naučnici ići do svojih osnovnih škola u Novom Sadu i okolini i održati predavanja đacima.

Danijela Vučićević, v.d. direktora Centra za promociju nauke, predstavila je aktivnosti naučnih klubova u 12 gradova kojima će, počev od Nedelje istraživača 23. 9. biti izgrađen put do najveće naučne avanture 27. 9.

– U klubovima od Šapca, Kikinde i Mokrina, preko Novog Sada, Ranovca, Kragujevca i Kruševca, do Leskovca i Niša, pokrićemo širok spektar tema, od 3D štampe do biodiverziteta i otkrića zašto naučnici često koriste vinsku mušicu u svojim istraživanjima – pomenula je Danijela samo deo bogatog programa.

Ona je zahvalila svima koji posećuju Noć istraživača i postavljaju pitanja, dajući priliku naučnicima da im „daju neke nove odgovore”.

– Verujem da budućnost pripada onima koji vide mogućnosti i pre nego što su one očigledne, a to su istraživači i naučnici – poručila je Danijela Vučićević.

Budućnost pripada naučnicima – Predstavljen program 15. Evropske noći istraživača  4
Foto: Tanja Drobnjak

15. Evropska noć istraživača biće održana u Beogradu, Smederevu, Kragujevcu, Čačku, Kruševcu, Ranovcu, Zaječaru, Nišu, Pirotu, Leskovcu, Subotici, Mokrinu, Kikindi, Novom Sadu, Inđiji i Šapcu.

Više informacija o sadržajima, lokacijama i satnici možete naći na zvaničnom sajtu: nocistrazivaca.rs.

Manifestacija se organizuje se uz podršku Evropske komisije širom Starog kontinenta, sa ciljem da na zanimljiv način afirmiše istraživače i nauku, približi njihov rad široj javnosti i podstakne mlade da se opredele za naučno-istraživačku karijeru

Ova velika naučna avantura u Srbiji realizuje se kroz dva projekta: ReFocuS FLOW i TRAILS.

Koordinator projekta ReFocuS FLOW (Road to Friday of Science FLOWs) je Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ – Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, u partnerstvu sa Centrom za promociju nauke, Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Nišu i Univerzitetom u Kragujevcu.

Budućnost pripada naučnicima – Predstavljen program 15. Evropske noći istraživača  5
Foto: Tanja Drobnjak

Koordinator projekta TRAILS (TRAIN RESPONSIBLE AI LEARNING SOCIETY) je Kreativno edukativni centar u partnerstvu sa Naučno-tehnološkim parkom Novi Sad, Udruženjem naučnih komunikatora NAUKOM, Visokom školom strukovnih studija iz Subotice i Centrom za promociju nauke.

Projekti su finansirani iz programa „HORIZON EUROPE“, najvećeg programa Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma „Marija Sklodovska-Kiri” i uz podršku Delegacije EU u Republici Srbiji.

Na ovogodišnjoj Evropskoj noći istraživača biće predstavljeni i aktuelni programi i fondovi Evropske unije dostupni za realizaciju naučnih, umetničkih, preduzetničkih i drugih ideja, kao i podrška Projekta SAIGE (Akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva u Republici Srbiji), posvećenog jačanju naučnih istraživanja i inovativnog preduzetništva u Republici Srbiji koji zajedno realizuju Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Svetska banka i Evropska unija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari