Uspešna godina za muzej "Ras" u Novom PazaruFoto: Mina Jovičić

Muzej „Ras“ Novi Pazar postoji već više decenija, a tokom svog rada svrstao se u red najznačajnijih institucija u unutrašnjosti Srbije. U ovom muzeju mogu se naći istorijska dela, kao i arheologija, etnologija, primenjene umetnosti sve do savremenog likovnog stvaralaštva.

Odlukom Vlade Republike Srbije, od 30. aprila 2013. godine, muzej „Ras“ Novi Pazar proglašen je za instituciju od nacionalnog značaja. Organizator je i zavidnog broja naučnih i stručnih skupova, kao i velikog broja izložbi. Godine 2020. prvi put je izvršena revizija muzejskih eksponata.

Muzej poseduje veliku i bogatu građu kao što je: 5.413 predmeta i 3.501 publikaciju. 432 premeta je potrebno što pre konzervirati. 14 predmeta iz etnološke zbirke je otpisano, a nije pronađen 141 eksponat. Zbog bogate rukopisne građe formirana je i Orijentalna i zbirka stare i retke knjige.

Ono što muzej „Ras“ čini posebnim je svakako etnička šarolikost područija, u kojem se nalazi, gde većinu čine Bošnjaci i Srbi. U muzeju Ras nalaze se različite vrste alatki koje su koristile mnogobrojne zanatlije koje su živele i radile u Novom Pazaru.

Tokom prethodne godine muzej je bio domaćin brojnih izložbi slika kao i edukativnih radionica. Takođe jedan od bitnih projekata koji je predstavljen 30. decembra 2021. je digitalna biblioteka koja se može naći na sajtu ove ustanove.

– Reč je o dokumentima u rasponu od 18. do 19. veka. Izvršena je traskripcija i prevod 38 dokumenata, sa osmanskog jezika, među kojima ima tapija, tadašnjih ličnih dokumenata, upisa u registar, ugovora o posuđivanju novca, o najmu zemlje. Pored nabrojanih dokumenta, imamo i odeljak rukopisne knjige, gde je trenutno izloženo pet knjiga, od kojih su dve kompletno prevedene”, rekao je Avdija Salković, rukovodilac muzejske biblioteke.

Salković još dodaje da je jedan ovakav projekat od velikog naučnog znača i predstavlja veliki uspeh, na poljima muzeologije i orijentalističkih nauka, jer su prevode i samu digitalizaciju uradili stručnjaci koji rade u ovom muzeju.

Iste večeri promovisan je i časopis Novopazarski zbornik i to 44 po redu. Ovaj časopis u Novom Pazaru izlazi u kontinuitetu od 1977. godine, a inače je skup svih dešavanja tokom godine. Pored toga otvorena je i izložba „Raskršća“ rukopisa na osmanskom, arapskom, crkvenoslovenskom i hebrejskom jeziku koji su prevedeni i digitalizovani.

– U pitanju su vredna rukopisna dokumenta, od ukaza Sultana Abdulhamida, do dvojezičnih ugovora i upisa u registar na crkvenoslovenskom i osmanskom jeziku, koji su nastali u Novom Pazaru, a potiču iz 18. veka – istakao je direktor muzeja „Ras“ Fuad Baćićanin

Sve ove projekte podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari