Igor Stanković član jednog od žirija 75. Kanskog festivala 1foto promo

– Priznanje da budem deo najglamuroznijeg praznika filma je nešto najveće što može da dobije neko ko nije filmski autor, već filmski profesionalac, utoliko pre što se Kan posle dve godine vraća svom punom obimu, sjaju, i svetskim zvezdama koje su već tradicionalno najprisutnije upravo na Kroazeti – kaže Stanković za Danas.

Jubilarno, 75. izdanje Kanskog festivala odvijaće se od 17. do 28. maja a, kako su najavili organizatori najglamuroznije filmske manifestacije, jedan od članova žirija jednog od glavnih programa biće Igor Stanković, direktor distributerske kuće MegaCom film (MCF).

Stanković će odlučivati o najboljim ostvarenjima u okviru 54. programa „Petnaest dana autora“, koji je uz glavni takmičarski i “Nedelju kritike” jedan od najprestižnijih u Kanu.

Ovaj žiri dodeljuje nagradu Europa Cinemas Label, a sastavljen je od četiri najznačajnija Europa Cinemas prikazivača u Evropi za tekuću godinu.

Kako Stanković navodi za Danas, poziv da bude deo Kanskog festivala i ovog žirija dobio je od Udruženja filmskih autora, koje selektuje filmove za ovaj program, i od organizacije Europa Cinemas, najvećeg prikazivača autorskih ostvarenja sa bioskopskom mrežom u 44 zemlje Evrope, što je velika satisfakcija.

– Za mene je ovaj poziv utoliko važniji zato što Kanski festival zbog pandemije 2020. nije održan, prošle godine je imao jedno manje izdanje, a sada se vraća svom punom obimu, sjaju, glamuru, i svetskim zvezdama koje su, tradicionalno, najprisutnije upravo u Kanu, i na njegovoj čuvenoj Kroazeti. Priznanje da budem član žirija najglamuroznijeg praznika filma je nešto najveće što može da dobije neko ko nije filmski autor, već filmski profesionalac, i vrlo sam srećan i uzbuđen zbog toga. Žiriji poput ovog čiji sam član postoje i u Berlinu i Veneciji, ali su u Kanu, upravo zato što je najglamurozniji oni posebno vidljivi, i samim tim dodatno imponuje biti deo svega toga – kaže Stanković.

“Petnaest dana autora” su, kako objašnjava, jedan od paralelnih kanskih programa.

– To je jedna vrlo ozbiljna i precizna selekcija filmova autora iz čitavog sveta koju pravi upravo Udruženje filmskih autora, a u konkurenciji za nagradu Europa Cinemas Label su samo evropska ostvarenja, i ja ću u Kanu kao jedan od članova žirija odlučivati o njima. Film koji ponese titulu Europa Cinemas Label ima privilegiju prikazivanja u bioskopima koji su deo mreže Europa Cinemas, on se drugačije tretira, vrednuje i nagrađuje, a cilj ove nagrade je da produži promociju i distribuciju evropskih filmova – objašnjava Stanković, koji je i direktor Kombank dvorane i Festivala autorskog filma, osnivač Kids Festa, idejni tvorac Dunav festa…

A među domaćim filmofilima poznat je upravo po tome što zahvaljujući njegovom MegaCom filmu gledamo u našim bioskopima najvažnije filmove i pobednike najvećih svetskih festivala, gotovo istovremeno kada i svetska publika.

Učešće na 75. Kanskom festivalu i žiriranje u prestižnom programu “Petnaest dana autora” nije jedino evropsko priznanje koje je dobio – 2014. udruženje Film New Europe (FNE), zajedno sa mrežom nezavisnih filmskih distributera Europa Distribution, proglasilo je direktora kuće MCF najboljim regionalnim distributerom, a 2016. Francuska vlada odlikovala je Stankovića ordenom u rangu Viteza umetnosti i književnosti.

Tu su i visoka domaća priznanja, Srebrna plaketa Jugoslovenske Kinoteke, Statua i Povelja “Kapetan Miše Anastasijevića”.

Stankovićev MCF uživa veliki ugled kao distributer sa najvećim tržišnim učešćem u Srbiji kada su u pitanju upravo nezavisni i evropski filmovi, i on iz godine u godinu doprinosi razvoju domaćih filmskih festivala.

MCF je producent Festivala autorskog filma, Festivala francuskog filma, MOJ OFF – online filmskog festivala…, i već godinama je jedan od najvažnih partnera Međunarodnog filmskog festivala Fest.

Na jubilarnom, 50. Festu, zahvaljujući MegaCom filmu, gledaćemo kanskog pobednika, kontroverznu dramu “Titan” Žulije Dukorno, venecijanskog pobednika, ostvarenje “Hepening” Odri Divan…

– Tu su i drugi brojni filmovi koje dovodimo, i kao i uvek, fokusirani smo na ostvarenja koja su skrenula pažnju svetske kritike, raznih žirija velikih festivala i publike, i koji su svojim umetničkim dometima, angažmanom i inovativnim pristupima obeležila svetsku produkciju u 2021. Gledaćemo ih uskoro, od 25. februara do 6. marta na jubilarnom Festu – najavljuje Igor Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari