"TV unazad" uz preporuke 1Foto: Miroslav Milic

Kao mlađa više sam volela da slušam radio nego da gledam TV. Međutim, otkako su se radio-stanice uniformisale i autorske emisije nestale sa programa, počela sam da pratim podkaste.

Televiziju gledam najčešće uz uslugu ‚TV unazad’. Otpratim tako neku emisiju ili seriju po preporuci rodbine, prijatelja ili stručne kritike – kaže za Danas TV Jasminka Petrović, književnica za decu i omladinu, čiji će se roman „Leto kad sam naučila da letim“ posle pozorišne i radio adaptacije 14. februara premijerno pojaviti i na filmskom platnu.

Jasminka Petrović objašnjava da je tako „unazad“ prošle subote na N1 odjednom pogledala svih pet epizoda dokumentarne serije „Ona se budi“, koja govori o položaju žena u Srbiji. Prema njenoj oceni, „teme o rodnoj ravnopravnosti važne su za savremeno društvo, a autorke ovog serijala, Mia Bjelogrlić i Staša Bajac, na mudar i zanimljiv način pokrenule su brojna pitanja“.

Sagovornica TV Danas napominje da „na istoj televiziji, N1, prati i „Tri tačke“, autorsku emisiju Ivane Zarić, jer svaki put nešto novo nauči, sazna i lepo se provede – brižljivo odabrani gosti i prijatni razgovori o kulturi, zdravlju i svakodnevnim temama ulivaju joj nadu i bude mi pozitivna osećanja“.

– Prateći rad Zorana Kesića premeštala sam se od Metropolisa do Nova S. Dopada mi se njegov način razmišljanja, humor, satirični pogled na aktuelna politička zbivanja, odabir gostiju i muzičara. Posebno izdvajam njegovu dobru saradnju sa njuzovcima. U emisijama Ivana Ivanovića cenim trud celog tima da se mračna svakodnevica osvetljava na duhovit način. Dopadaju mi se gosti iz kulturnog života, afirmacija stand-up komedije i džez obrade koje izvodi bend u studiju. Na istoj televiziji gledam i „Utisak nedelje“. Ovu kultnu emisiju, čuvene novinarke Olje Bećković, takođe pratim od samog početka 1991. godine. Sve ono što mi promakne od političkih zbivanja ili mi ostane nejasno, saznam kroz razgovor sa gostima i zahvaljujući odabranim prilozima. Dnevne vesti uglavnom pratim preko aplikacija i društvenih mreža. Dnevnik koji meni najviše odgovara je „Pregled dana“ sa Jelenom Obućinom i Goranom Dimitrijevićem jer se prepoznaje kreativni pristup u konceptu – izbor je Jasminke Petrović.

Ona napominje i da je „na RTS-u pratila dokumentarne serijale o Slobodanu Miloševiću i Jovanki Broz, a sa posebnim zadovoljstvom odgledala i sve epizode originalne, humorističke serije „Advokado“.

– Na pomenutoj televiziji rado pratim emisije iz kulture koje osmišljava i vodi književna kritičarka Jasmina Vrbavac. „Vavilon“ mi omogućava da sam u toku sa novim objavljenim knjigama domaćih i stranih autora. Od programa za najmlađe na RTS-u izdvajam „Zujalicu“ jer prati aktuelnosti iz dečjeg sveta, a novinari su sama deca. Volim i „Plavu pticu“ jer sa publikom komunicira na dinamičan i originalan način. Plava ptica putuje u razne zemlje sveta i deci otkriva različite kulture i načine života. Svaka epizoda je puna radosti, boja, video-animacije, originalne muzike… Moje čestitke celom timu na čelu sa urednicama i scenaristkinjama Jelenom Popadić Sumić i Dunjom Petrović – kaže Jasminka Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari