17. Kids fest, pod sloganom "Gradimo novu budućnost", od 18. do 24. oktobra online i u bioskopima u Srbiji 1foto promo

– Kids fest je značajan iz hiljadu razloga, a jedan od najznačajnijih je što klince upoznajemo sa konzumiranjem zabavnog sadržaja koji je nama bio vrlo prirodan kad smo bili mladi. NJima je taj sadržaj možda malo neobičan jer je kratka forma najčešći vid komunikacije koju deca danas imaju zato što stalno drže telefone u rukama. Odlazak u bioskop i posvećivanje sadržaju koji traje 70 do 80 minuta u cugu je nešto na šta oni nisu navikli – primetio je Marko Kon, kompozitor i ovogodišnji ambasador 17. Kids festa, najavljujući ovaj dečiji festival u Kombank dvorani.

Pod sloganom „Gradimo novu budućnost“, Kids fest ove godine počinje 18. a traje do 24. oktobra, i paralelno je podeljen između bioskopskih projekcija u više gradova Srbije i virtuelne „dvorane“ MOJ OFF.

U bioskopskim salama biće prikazano petnaestak ostvarenja iz različitih zemalja, a na platformi Moj OFF pet. Vodeći film festivala je Diznijevo ostvarenje „Nepopravljivi Ron“.

Povodom bioskospske atmosfere, Kon je istakao da je u pitanju odlazak u jedan potpuno drugi svet mašte koji je jako značajan za odrastanje mladih ljudi.

– Ulazak u bioskopsku dvoranu i doživljavanje filma kao jedne od najvažnijih umetničkih formi 21. veka, i 20. naravno, je nešto što će klincima u životu puno značiti – zapazio je Kon.

Kako kaže, program festivala sastoji se od značajnih ostvarenja među kojima su i neka koja se ne mogu pogledati na drugim mestima.

– Imamo božanstvene skandinavske filmove koji nemaju dovoljno marketinškog potencijala da bi bili plasirani kao oni od velikih proizvođača, a valja ih pogledati. Treba videti kako deca na nekim drugim meridijanima žive i doživljavaju, kako se igraju i kako su sva deca slična. Mislim da će se i naši klinci prepozavati u ovim filmovima – kazao je on i pohvalio sinhronizaciju, koja je na vrhunskom nivou i u kojoj je, u nekim delima, i sam učestvovao.

On se slaže da je danas zanemarena vaspitna uloga televizije na uštrb filmskog programa ali i dodaje da je to zato što smo ušli u svet slobodnog tržišta i liberalne ekonomje. To, prema njegovim rečima, nosi gomilu prednosti i određene mane.

– Ideja o komercijalnom sadržaju postala je osnovna ideja. U takvim uslovima je teško praviti nešto što u svojoj osnovi nema veliki komercijalni potencijal, ali to ni slučajno ne znači da treba odustati već se treba prilagoditi okolnostima i raditi najbolje moguće u zadatoj situaciji. To Kids fest i radi – zaključio je ambasador festivala.

Igor Stanković, direktor festivala, istakao je značaj uveseljavanja dece punih sedamnaest godina i podsetio da je davnih dana, kada bioskopi nisu bili tako česta pojava u životu dece, Kids fest mnoge mališane po prvi put dovodio u bioskopske salu.

– To oduševljenje dece da u bioskopskom mraku na velikom platnu po prvi put pogledaju film je nešto što se ne zaboravlja. Na sreću, sada je situacija mnogo bolja, onima koji dolaze na Kids fest to nije prvi put, ni poslednji – primetio je Stanković.

On je objasno da je Kids fest posvećen dugometražnom filmu i da proces odabira ostvarenja koja se na njemu prikazuju traje do godinu dana.

Povodom finansijske situacije Stanković istiće da o njoj ne razmišljaju, jer kada bi razmišljali verovatno bi i odustali.

– U ovom periodu se ide srcem i ide dušom i verom da će doći bolji dani. Zbog dece koja su sada malo porasla i dobro odrastala uz Kids fest, mi nemamo prava da odustanemo i kažemo „teška je situacija, nemoguće je dobiti pun kapacitet sale“… Nemamo prava da odustanemo u misiji koju smo davnih dana, kada je situacija bila još i gora, i kada takođe nije bilo sredstava, ušli u ovo i uspeli da dočekamo sedamnaesti festival – istakao je Stanković.

Program festivala u bioskopima i na platformi MojOFF

Jelena Bilić, urednica platforme MojOFF, kazala je da će online program biti skraćen, jer rade bioskopi. Zato će na platformi biti prikazano pet ostvarenja: „Zvezdani psi: Tropska avantura“, dokumentarno ostvarenje „Ptice Amerike“, „Neli Rep – Agent za čudovišta“, švedska porodična drama „Bertov dnevnik“ i „Tvigson i morsko čudovište“. U bioskopima će biri prikazano oko 15 filomova, a neki od njih će imati i premijere na ovom festivalu. Glavni film Kidst festa je „Nepopravljivi Ron“ – nova Diznijeva sinhronizovana animacija koja prati prijateljstvo između dečaka i njegovog najboljeng, ne tako savršenog, prijartelja robota Rona. Premijere će imati ruske animacije „Moje slatko čudovište“ i „Čarolija Meseca“. Između ostalih ostvarenja na festivalu će biti prikazan i domaći film „Prizori iz života jednog džukca“, topla priča koja prati sudbine pasa lutalica sa margine našeg društva i koji navodi na preispitivanje našeg odnosa prema njima. Biće prikazan i crnogorski film „Magični ključ“ čiji je reditelj Draško Đurović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari