kondenz festivalFoto: Promo

Sedamnaesto izdanje Kondenza – festivala savremenog plesa i performansa održava se od 25. do 31. oktobra na četiri lokacije u Beogradu: Bitef teatar, Atelje 212, Centar za kulturnu dekontaminaciju i Kulturni centar Magacin.

Slogan sedamnaestog izdanja festivala koji organizuje Stanica Servis za savremeni ples je “Znakovi (ne)sigurnosti. U slučaju opasnosti, okupimo se.”

U svetu gde opasnost postaje signal ali i sredstvo za povlačenje, Kondenz bira da se okupimo, osnažimo prijateljstva i gradimo dugoročne saradnje koje festival neguje od samog početka.

Ulaz na sve programe je besplatan, a prijave na radionice su obavezne putem e-mail adrese [email protected]m.

Festival u petak 25. oktobra u 20 časova otvara predstava “Žiška” domaće umetnice Ane Dubljević, koja će biti izvedena u Bitef teatru (Skver Mire Trailović 1).

„Žiška“ je koreografski rad inspirisan erotskom poezijom, koji istovremeno razmatra uticaj savremenog ekonomskog modela „junkification“ na kvalitet erotskog sadržaja, i otvara prostor transformacije tih sadržaja van tržišnih pritisaka.

Dramaturgiju takođe potpisuje Ana Dubljević, muziku Emilija Đonin, scenografiju i kostim Ana Dimitrijević, sestra projekta je Milica Ivić, a u predstavi nastupaju Tamara Pjević, Bojana Stojković, Igor Koruga i Marko Milić.

17. Kondenz – festival savremenog plesa i performansa od 25. do 31. oktobra u Beogradu 1
Foto: Dorothea Tuch

Predstava rumunske koreografkinje i izvođačice Ioane Marchidan “Bodies on the line” biće izvedena 26. oktobra od 20 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21).

Smeštajući tela u područja sigurnosti i područja neizvesnosti, autorka se bavi pitanjima otuđenosti pod pritiskom preklapajućih projekata, iscrpljenosti i potrebe sa stalnom proizvodnjom sadržaja, ali i nade i potrebe za zajedništvom koje svakodnevnu borbu za opstanak čini malo podnošljivijom.

Tekst i dramaturgija nastali su u saradnji autorke predstave sa Mihaelom Michailov, muziku je uradio Alexandru Suciu, a izvode Anca Stoica, Sergiu Dita, Varga Hunor-Jozsef i Eva Danciu.

Bugarski koreograf i izvođač Willy Prager poznat je domaćoj publici po brojnim predstavama koje je izvodio u Srbiji.

Ovog puta ćemo gledati predstavu pod nazivom “Transformability: forever (partly musical)” i to u Bitef teatru u 20 časova. U pitanju je novi rad koji je nastao u okviru međunarodnog obrazovnog projekta sa mladim rumunskim i bugarskim izvođačima, na osnovama ranijeg performansa “Transformability” iz 2012. godine.

Predstava polazi od filozofskog teksta Bojana Mancheva, koji razmatra odnos savremenog potrošačkog društva, sa njegovom pojačanom „performativnošću“ i plesom, u kontekstu kapitalizma i globalne tržišne ekonomije.

Predstavu izvode plesači i plesačice Eva-Maria Danciu, Mariana Gavriciuc, Nelly Georgieva, Sergiu Diță, Alexander Gochev, muziku je uradio Tian Rotteveel, a kostim Pola Popova.

U Ateljeu 212 (Svetogorska 21), 28. oktobra u 20:30 časova biće izvedena predstava domaćeg koreografa i izvođača Igora Koruge pod nazivom “Unstable comrades”.

Dramaturgiju i tekst potpisuje Dimitrije Kokanov, muziku Vladimir Pejković, izvode Mariana Gavriciuc, Tamara Pjević, George Alexandru Pleșca, Hunor Joseph Varga, Jakša Filipovac.

U osnovi predstave su fragmentacija društva i fragmentacija pojedinaca. Predstava istražuje nasleđe kvir emancipacije kao stalnog procesa konstituisanja i izobličavanja otpora pod uticajem kako zapadnih ‘liberalnih’ društava tako i socijalističkih vrednosti za pravednije društvo.

Poljski koreograf i izvođač Romuald Krezel, koji živi i radi u Berlinu, boravio je u Beogradu 2022. godine u okviru rezidencijalnog programa Stanice Servisa za savremeni ples.

Tom prilikom radio je na predstavi koju će ovog puta predstaviti ovdašnoj publici u utorak 29. oktobra od 20 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju pod nazivom “All that I left behind is here”. U osnovi predstave je fragmentacija društva kroz klasne podele.

Osvrćući se na svoje prvo plesno iskustvo u životu: kurs za balske plesove – jedini koji se nudi besplatno u njegovoj osnovnoj školi – on namerava da se fokusira na različite aspekte klasnog pitanja u kontekstu izvođačkih umetnosti.

17. Kondenz – festival savremenog plesa i performansa od 25. do 31. oktobra u Beogradu 2
Foto: Kondenz promo

Bojana Robinson, koreografkinja i izvođačica iz Beograda koja živi i radi u Sloveniji pretposlednjeg dana festivala, u sredu 30. oktobra u 20 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju izvešće predstavu “Mašina” za koju je uradila koreografiju, a Dimitrije Kokanov tekst i dramaturgiju.

Predstava je duet Bojane, koreografkinje i izvođačice, i aparata za disanje koji njena ćerka povremeno koristi.

Iako je uređaj prisutan zbog zdravstvenog stanja deteta, autorka se bavi svojim odnosom prema tehnološkom uređaju, koji indirektno i direktno utiče na život autorke.. Scenografiju i video rad uradio je Dorian Šilec Petek, muziku Manja Ristić, kostim Timotej Rosc.

U utorak, 29. oktobra od 11 -14h u plesnoj sali Kulturnog centra Magacin biće održana radionica KOLAŽIRANJA.

Radionica se zasniva na konceptu “kolažiranja”, inspirisanom likovnom tehnikom, gde telo i prostor postaju platno za stvaranje plesne izvedbe. Radionicu vode Dora Pocević i Linda Tarnovski, plesne umetnice iz Zagreba, sa bogatim iskustvom u zajedničkom radu i istraživanju kroz umetničku organizaciju CO-MMENT.

Dan kasnije, 30. oktobra u Sali za sastanke, Marijana Cvetković će održati radionicu – tool kit for survival 3, koja će se nastaviti kroz platformu razmene MODULARNE škole iz Zagreba & Staničinog obrazovnog programa PUZZLE, od 13 do 16 časova u plesnoj sali KC MAGACIN.

Modularna škola je edukativni program iz područja izvođačkih umetnosti i savremenog plesa. Ove godine polaznici su deo razmene unutar Nomadske plesne akademije i učestvovali su i u programu Lokomotive „Curating in Context“ u Strugi.

Tokom Kondenza će posetiti Beograd kako bi se susreli s polaznicima programa Puzzla u suradnji sa Stanicom, a svoj program završavaju posetom Ljubljani i Co-festivalu, zajedno s partnerima iz Nomadske plesne akademije Slovenija.

17. Kondenz festival savremenog plesa i performansa biće zatvoren promocijom knjige u okviru edukativnog programa Stanice Servisa za savremeni ples “Critical Practice (Made in Yu).

Promocija knjige pod nazivom “Dissonances. On Herding Cats to Take out the Trash” će se održati u četvrtak, 31. oktobra u 15 časova u Kulturnom centru Magacin (Kraljevića Marka 4), a moderiraće je Ana Pinter, jedna od autorki međunarodne grupe polaznika ovog programa (Nefeli Gioti, Ana Pinter, Elena Rose Light, Szymon Adamczak i Myrto Sarma) koji su imali priliku da provedu godinu i po dana zajedno i obilaze festivale, gledaju predstave, slušaju razgovore i diskusije, uz svoje diskusije, pisanje i pregovaranje kako bi nastala ova knjiga kao kolektivni rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari