Četiri nagrade predstavi "64" Ateljea 212 na 27. Festivalu malih scena u Rijeci 1Scena iz predstave "64" Foto: Atelje 212

Priznanje „Veljko Maričić“ za najbolju žensku ulogu na festivalu osvojila Hana Selimović, a za epizodu Branislav Zeremski

Na upravo završenom 27. Međunarodnom fesivalu malih scena u Rijeci, produkcija Ateljea 212, predstava „64“, po tekstu Tene Štivičić, u režiji Alise Stojanović, dobila je četiri nagrade.

Za najbolju žensku ulogu nagradu „Veljko Maričić“ osvojila je Hana Selimović, za ulogu Eve u ovoj predstavi.

„Hana Selimović deluje smirenošću, hladnoćom, slabošću punom privida moći, a zahvaljujući toj paradoksalnoj distanciranosti od sebe same, možemo doživjeti i njenu „običnu“ ljudskost žene. Ova odricanja od ekspresivnosti, omogućuju glumici da izgovori i najsnažnije replike bez patosa i sa uvjerljivošću koja plijeni“, zapisao je žiri u svom obrazloženju za nagradu. .

„Veljko Maričić“ za najbolju epizodnu ulogu pripao je Branislavu Zeremskom za ulogu Olivera, a istoimeno prizanje, ali u kategoriji najboljeg dizajna svetla osvojio je Marko Đokić.

Ovoj produkciji Ateljea 212 pripala je i nagrada „Dorian Sokolović“ za najbolju scenografiju, koja je dodeljena Darku Nedeljkoviću.

O nagradama ovogodišnjeg, 27. izdanja Festivala malih scena u Rijeci odlučivao je žiri – Helena Buljan, dramska glumica iz Zagreba, Željko Hubač, dramaturg iz Beograda (predsednik), i Marina Pejnović, rediteljka iz Zagreba.

Predstava „64“ osvojila je nedavno nagradu publike za najbolje ostvarenje na Marulićevim Danima u Splitu, a Teni Štivičić, autorki ove drame, pripala je nagrada „Marul“ za najbolji savremeni dramski tekst.

Jedna od najuspešnijih produkcija Ateljea poslednjih sezona, trijumfovala je i na 26. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu, na kojem je takođe osvojila četiri nagrade.

Pored Hane Selimović i Branislava Zeremskog, izuzetne uloge u ovoj predstavi ostvarili su i Miloš Timotijević, Jelena Đokić, Vladislava Vladica Milosavljević, Ivan Jevtović, Vladislav Mihailović i Denis Murić.

Foto promo Atelje 212

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari