Na zatvaranje Beldocsa počast reditelju Mantasu Kvedaravičiusu, koji je u aprilu ubijen u Ukrajini 1

Kvedaravičius, litvanski reditelj, arheolog, antropolog i hrabri filmski autor koji je izveštavao o ukrajinskom ratu, ubijen je u Mariupolju tokom rada na novom dokumentarcu, a projekcija njegovog filma „Mariupolis“ iz 2016. zakazana je u DKC sutra, u 17 časova

 

Ovogodišnje, 15. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs završava se sutra, svečanom ceremonijom i dodelom nagrada u Domu omladine, u 19:30 časova.

U okviru Međunarodnog takmičarskog programa, pobednike će odrediti stručni žiri – Karpo Godina, Marta Popivoda i Miguel Ribeiro, a Srpskog takmičarskog Ivana Todorović, Elise Jalladeau i James Lattimer.

O dobitniku nagrade za najbolji kratki film festivala odlučiće žiri, Stefan Pavlović, Liesbeth De Ceulaer i Nadja Tennstedt, a mladi petočlani žiri odabraće najbolji dokumentarac u okviru Teen selekcije.

I poslednjeg festivalskog dana Beldocs će premijerno prikazati uzbudljiva dokumentaristička ostvarenja iz sveta – posle ceremonije zatvaranja u Domu omladine sledi projekcija filma „Napolju“, ukrajinske rediteljke Olhe Žurbe.

Njena priča prati 13-godišnjieg uličnog romskog dečaka, koji tokom revolucije u Ukrajini 2014. ubrzo postaje njena maskota. Ali, za maskirne uniforme, sunčanih naočara i neustrašivosti krije se usamljeni dečak iz sirotišta…

Poslednjeg dana festivala biće prikazana još tri filma u Dvorani Kulturnog Centra Beograda.

Od 17 časova zakazana je posebna projekcija u čast Mantasa Kvedaravičiusa, litvanskog reditelja, arheologa, antropologa i hrabrog filmskog autora koji je izveštavao o ratu u neprijateljskim oblastima, gde je i surovo ubijen u Ukrajini, u Mariupolju početkom aprila ove godine tokom rada na novom dokumentarnom filmu.

Pre projekcije njegovog dokumentarca „Mariupolis“ iz 2016, posetiocima će se obratiti zamenica nemačkog ambasadora u Beogradu Dorotea Giselman, kao i zamenik ambasadora Ukrajine u Srbiji Marko Martinjuk.

Od 19 časova zakazane su dve regionalne premijere – „Gnezdo“ reditelja Hlinura Palmasona, i „Onaj koji pobegne je duh“ kineske rediteljke Ćinjuan Lei.

Palmasonov film prikazuje kako je autor snimao film ispred svoje kuće u periodu od 18 meseci uz podršku i pomoć svoje troje dece, priču o utopiji , ali i pokušaju da se narativ izgradi na drugačiji način.

Kineski dokumentarac „Onaj koji pobegne je duh“ prikazuje Haohao i Džoudžou, dve sestre od pet i osam godina, koje većinu dana provode  u tržnom centru za elektroniku u Šenženu, koji doživljavaju kao svoj dom….

U međuvremenu, spoljni svet im izgleda neprijateljski i nepristupačan…

Foto promo Beldocs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari