Mjuzikl „Zona Zamfirova“ u režiji Kokana Mladenovića večeras u 19.30 u Pozorištu na Terazijama 1Foto promo Pozorište na Terazijama

Ljubavna priča Stevana Sremca koja u Mladenovićevom tumačenju nije romantična, i koja fokusira vrlo jasan kastinski sukob dva sveta koji ne smeju da se mešaju i ne smeju da se spajaju, osvojila je 2013. sedam Sterijinih nagrada, a u predstavi koja se vraća na terazijsku scenu gledaćemo Dušicu Novaković kao Doku i Miloša Đorđevića kao Hadži Zamfira, koji su „uskočili“ umesto Danice Maksimović i Nebojše Dugalića

Jedna od najnagrađivanijih predstava Pozorišta na Terazijama u poslednjoj deceniji, mjuzikl „Zona Zamfirova“, u režiji Kokana Madenovića, posle dve godine vraća se na repertoar ove kuće u obnovljenoj verziji, večeras, 29. maja u 19. 30 časova.

Najizvođenije delo Stevana Sremca na terazijskoj sceni premijerno je izvedeno 2012, i za kratko vreme osvojilo je 15 priznanja – „Zona Zamfirova“ sa rediteljskim potpisom Mladenovića bila je apsolutni pobednik Sterijinog pozorja 2013, sa sedam Sterijinih nagrada, a na Festivalu komedije u Jagodini osvojila je čak osam nagrada.

Kako je objavilo Pozorište na Terazijama, u obnovljenoj verziji koja će sada biti pred publikom, ansamblu predstave pridružili su se novi članovi – glumci Dušica Novaković koju ćemo gledati kao Doku, i Miloš Đorđević u ulozi Hadži Zamfira.

Glumica sa bogatim iskustvom u muzičkom pozorištu i brojnim ulogama u spektakularnim naslovima, izjavila je da sada prvi put ima tremu, koja dolazi iz odgovornosti prema pozorištu i predstavi, i nada se da će lik Doke uspeti da oživi na sebi svojstven način, poštujući prvobitne odrednice lika:

– „Uskakanje“ u predstavu je jedan od najtežih zadataka koji glumac može da dobije. Nezahvalno i izuzetno teško, a opet, s druge strane, i uzbudljivo, inspirativno. Najteži je sâm proces stvaranja predstave, kroz koji niste prošli. Uloga tetka Doke je jedna od upečatljivijih u ovom komadu, i zapamćena je po maestralnom izvođenju Danice Maksimović. Kokan ima jasnu i preciznu sliku, i nadam se da ću odgovoriti ovom nimalo lakom, ali uzbudljivom zadataku, i da ćemo Miloš Đorđević i ja doneti neku novu energiju, kako ansamblu, tako i publici – istakla je Dušica  Novaković.

Prema rečima Đorđevića, velika je čast i odgovornost zaigrati u predstavi koja je ovekovečena velikim brojem nagrada, predivnih komentara i aplauza, a još je veća odgovornost „uskočiti“ u ulogu koju je igrao njegov kolega, veliki glumac Nebojša Dugalić.
– Nadam se da ću biti na visini zadatka i da će publika još dugo uživati u ovoj izuzetnoj predstavi – izjavio je Đorđević, koji na terazijskoj sceni igra i u “Brodvejskim vragolijama”.

„Zona Zamfirova“ (2012) ostala je upamćena i po promenama koje je Mladenović uneo u tumačenju teksta i likova u odnosu na delo Stevana Sremca:
– Ova verzija nije romantična ljubavna priča. U njoj postoji vrlo jasan kastinski sukob dva sveta koji ne smeju da se mešaju, ne smeju da se spajaju. Krajem 19. veka južni delovi naše zemlje ulaze u sastav Srbije, dolaze, s obzirom na strane investicije, prvi tajkuni, prvi prebogati ljudi, a Zona je ćerka upravo jednog od njih, Hadži Zamfira. Manetovi govore niški, a Zonini varoški srpski, sa tendencijom da Zonine tetke budu neka naša replika sterijanskih Fema, te pokondirenosti varoške koja teži ka velikom svetu. Naš Manulać nije lokalna zamlata kako je napisao Sremac, već prevejani tip koji dolazi iz velike Evrope nazad u rodni grad – govorio je Kokan Mladenović najavljujući premijeru ove predstave.

Kultne junake Stevana Sremca igraju Aleksandar Vučković (Mane), Ivana Popović/Milena Živanović (Zona), Slobodan Stefanović, Ivana Knežević, Milan Antonić, Miroljub Turajlija, Maja Noveljić, Vladan Savić, Ana Radivojević Zdravković, Nataša Balog, Iva Stefanović/Tanja Živković, Ivan Zablaćanski, Saša Joksimović, Jelena Arsić.

Tu su i balet, hor i orkestar Pozorišta na Terazijama, a u autorskoj ekipi predstave su i kompozitor Marko Grubić, dirigent Milan Nedeljković, koreografkinja Mojca Horvat, scenografkinja Marija Kalabić, i kostimografkinja Tatjana Radišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari