Rod i rad u srpskom pozorištu i koji su dometi angažovane umetnosti na simpozijumu 14. juna u Bitef teatru 1foto: Promo/Bitef teatar

Poseban fokus na analizu kategorija umetničkog kvaliteta i izvrsnosti, jer upravo je to pozivanje na „kvalitet“ ono što se često koristi kao alibi za održavanje situacije statusa quo – nema dovoljno kvalitetnih rediteljki, autorki i slični izgovori

Tema koja je deo istraživačkog rada za buduću predstavu Olge Dimitrijević i Maje Pelević, Žena i rad u srpskom pozorištu, biće i u fokusu simpozijuma koji se 14. juna održava u Bitef teatru.

Autorke polaze od istraživanja nejednakosti u polju srpskog pozorišta, da bi kroz analizu pokušale da dođu do odgovora o nejednakosti i međuljudskih odnosa, kao i do odgovora na pitanja koja postavljaju sebi samima – koji su dometi angažovane umetnosti, i kojim jezikom ćemo menjati svet?

Simpozijum se sastoji od tri dela, a učesnice će biti rediteljke, glumice, dramaturškinje, kostimografkinje, kompozitorke, producentkinje i druge saradnice u pozorištu.

Razgovori će se fokusirati na problem strukturalnih nejednakosti u polju kulture, kao što su nejednakost žena, nepravedne plate, simbolički tretman…

Poseban fokus će biti „bačen“ na analizu kategorija umetničkog kvaliteta i izvrsnosti, kroz analizu strukturalnih nejednakosti koje ti termini sakrivaju.

Jer, upravo je to pozivanje na „kvalitet“ ono što se često koristi kao alibi za održavanje situacije statusa quo – nema dovoljno kvalitetnih rediteljki, autorki i slični izgovori.

To dovode do toga da je zastupljenost muškaraca na (velikim) pozorišnim scenama drastično veća, posebno kad su u pitanju veliki budžeti, a na sličan način u pozorištu funkcionišu i druge vrste opresija.

Pitanje rada u teatru često je zamaskirano pokličima o „umetničkom pozivu“, odnosno, umetnost je često fasada koja opravdava nejednakosti u polju rada u pozorištu.

Ko ima pravo da radi i koliko da bude plaćen za svoj rad – pitanje je koje se tiče ne samo teatra, nego celokupne društvene sfere.

Sa svojom zakonitostima, specifičnostima i statusu izmeštenosti iz standardnog civilnog života, pozorište funkcioniše kao odličan case-study za šire društvene procese.

Moderatorke događaja su Olga Dimitrijević i Maja Pelević, a organizator je Filip Perić

Učesnice prvog dela simpozijuma koji poičinje u 16 časova Dušanka Stojanović Glid, Jelena Ilić i Ivana Nikolić.

O temi Ženi i rad u 18h govoriće rediteljke Irena Ristić, Đurđa Tešić i Jovana Tomić, a u 20 h dramaturškinja Minja Bogavac, kompozitorka Anja Đorđević, kostimografkinja Selena Orb i producentkinja Ksenija Đurović.

Ovaj projekat realizuje se uz podršku Feminističkog kulturnog centra Befem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari