U slavu prirode i ljudskosti: Jubilarni 20. Festival 7 veličanstvenih 1Foto: 7 veličanstvenih 2024

Festival 7 veličanstvenih 20. jubilarni put biće održan od 13. do 19. septembra u mts Dvorani, a ovogodišnja selekcija filmova donosi ostvarenja s mnogo vode, iskonske prirode koja ostavlja bez daha, potrebe da se nikad ne odustane od humanosti i da se podigne glas radi očuvanja naše jedine kuće – planete zemlje, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare.

U ovoj rođendanskoj preveličanstvenoj selekciji biće prikazana ostvarenja koja govore o stepenu ljudskosti društva prema ugroženima kao u mađarskom filmu „Tvoj žvot bez mene“, o mačkama i tajnom životu šuma, kao u „Šaptaču risovima“, o psima u veoma ličnoj priči „Gospodin Bo“ a tu je i holandsko ostvarenje o reci Vaganui, jedinoj koja je prvi put u istoriji zakonski proglašena osobom – jedinstvenim nedeljivim bićem.

Festival će otvoriti initrigantan film „Pianoforte“ Jakuba Pjonteka koji nam otkriva šta se dešava iza kulisa najčuvenijeg svetskog takmičenja mladih pijanista u Varšavi koje se održava svake pete godine, a zatvoriće ga ostvarenje „Bilo jednom u šumi“ finske rediteljke Virpi Sutari, čiji prefinjeni stil očarava publiku lepotama prirode ali i otkriva mračne pretnje njenog uništavanja zbog profita.

Osnivači festivala Zoran Popović i Svetlana Popović povodom njegovog jubileja rekli su da je poslednjih 20 godina života ove manifestacije bilo toliko turbulentno da bi to svakako bio sjajan zadatak za nekog izuzetnog dokumentaristu, koji bi pokazao kako je dosad izgledao život ovog festivala.

– Život dokumentarnog filma je takođe bio turbulentan i u Evropi i u svetu poslednjih 20 godina – primetio je Zoran Popović.

Prisećajući se početaka festivala 7 veličanstvenih, on je rekao da su se u trenutku njegovog osnivanja nalazili na potpuno nedirnutom terenu, kada je reč o našoj kulturnoj sredini.

– Dokumentarni film je doživljavan kod nas pre svega kao kratka forma, a pojam dugometražnog dokumentarnog filma je bila nepoznanica čak i onima koji su se ovde bavili filmom. Naša misija je bila na granici nemogućeg – kako da predstavimo nešto za šta niko ne zna i još više kako da predstavimo filmove koji su tako vrhunski da pomeraju granice filmskog izraza i menjaju programe velikih filmskih festivala poput Kana, Berlina i Venecije – rekao je Zoran Popović.

Prema njegovim rečima, festival 7 veličanstvenih je stvoren sa idejom ne da nas informiše, već sa pokušajem da prenese san kakav su on i Svetlana Popović doživeli u Amsterdamu na najvećem evropskom festivalu dokumentarnog filma IDFA kada su videli redove ljudi koji dolaze da gledaju dokumentarce i među njima mnogo mladog sveta.

– Ovaj festival je stvoren sa idejom da nam prenese lepotu, vrhunske domete, nešto što je izuzetno u dokumentarnom i u filmu uopšte, istakao je Popović.

On je dodao da je 7 veličanstvenih sebi postavio u zadatak da ide u korak sa onim što se dešava sa dokumentarnim filmom na evropskoj i svetskoj kulturnoj sceni a dokumentarac, je, kako je podsetio, probio sve granice onoga što su nekad bila njegova ograničenja.

– Ušao je u bioskope, dokumentarci su postali deo redovnog repertoara, neki od njih su postali pravi bioskopski hitovi čak veći od holivudskih filmova koji su se prikazivali u tom trenutku – skrenuo je pažnju Zoran Popović.

On je rekao i da je selektovanje filmova uvek složen i komplikovan proces koji podrazumeva pregled gotovo cele godišnje produkcije, mnogo konsultacija da bi se izabralo sedam filmova koji zaslužuju epitet „veličanstveni“.

U okviru ovogodišnjeg jubilarnog festivala planirano je i jedno specijalno veče – selektor Tue Stin Miler želi da ono bude posvećeno jednom od velikih autora, proslavljenom francuskom dokumentaristi Nikoli Filiberu, koji je već dva puta bio gost „Sedam veličanstvenih“.

U slavu prirode i ljudskosti: Jubilarni 20. Festival 7 veličanstvenih 2

Očekuju se i selektori i autori filmova za neposredne susrete a mladi filmski autori i studenti filma moći će da prošire svoja filmska znanja u okviru specijalne prateće radionice.
Karte za sve projekcije mogu se kupiti na biletarnici i sajtu mts Dvorane po ceni od 550 dinara.

Kultura se prvo žrtvuje

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare bilo je reči i o poziciji samog festivala koji, iako uživa veći ugled u inostranstvu nego kod kuće, svake godine za dobijanje sredstava prolazi kroz proceduru kao da se održava prvi put.

– Ovogodišnje izdanje smo dočekali sa najvećom neizvesnošću. Kultura je prvo što se žrtvuje. Kad je Grad Beograd u pitanju, to je izvesno tako. Ovo je drugi ili treći put da je grad Beograd odustao od toga da pruži podršku kulturi bez ikakvog objašnjenja. Ministarstvo kulture iz nama nepoznatih razloga rezultate konkursa nije objavilo do pre mesec dana. Prvi put za 20 godina pitali smo se da li ćemo uopšte uspeti da održimo festival. Prvi put smo se našli u situacij, kakva do sada nije postojala. Verovatno se pred one koji su najuspešniji postavljaju najteži zadaci – zaključio je Zoran Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari