novosadski džez festivalFoto: Promo

Glavni koncertni program 26. Novosadskog džez festivala biće održan od 10. do 12. oktobra na velikoj sceni “Jovan Đorđević” Srpskog narodnog pozorišta, uz velike svetske zvezde kao što su Siril Eme, Kamila Džordž, Antonio Sančez, Julia Hulsman, Munir Hosn i Balance Tribute Trio, predvođen pijanistom, Antoniom Faraom.

Ove godine festivalska euforija počeće ranije, a magija džeza trajaće duže, za šta su zaslužni brojni prateći programi koji će ovu muziku predstaviti svim generacijama.

Tradicija Novosadskog džez festivala, koju svi džezeri vole se nastavlja – specijalnu poslasticu predstaviće Jam session-i u pozorišnom klubu “Trema“ svake večeri po završetku koncertnog programa. Trodnevne ulaznice su u pretprodaji po ceni od 3600 dinara putem Gigstix prodajne mreže i https://new.gigstix.com/event/novosadski-jazz-festival-novi-sad-oktobar-2024/ .

Broj kompleta ulaznica je limitiran, kao i period pretprodaje koja će trajati do 17. septembra.

Ljubitelji i budući fanovi džez muzike imaće priliku da uživaju u uvodnim programima koji će otpočeti već 12. septembra.

Tada će, u okviru predprograma Novosadskog džez festivala biti organizovan drugi po redu DŽEZtvrtak, u Gradskoj koncertnoj dvorani kada će nastupiti SONIC KITCHEN, džez kvintet iz Novog Sada.

Svi prateći programi, kako za odrasle, tako i za decu, besplatni su i otvoreni za javnost.

Na 26. Novosadski džez festival stiže četvorostruki dobitnik Gremija i mnogi drugi muzičari 1
Foto: Promo

Od 10. do 12. oktobra velikom scenom SNPa oriće se najkvalitetniji džez zvuk isprepletan fuzijom brojnih drugih žanrova.

Prve večeri Novosadskog džez festivala, 10. oktobra u 20 časova, program otvara Antonio Farao sa Balance Tribute Triom. Tokom svoje karijere koja traje više od 35 godina, etablirao se kao jedan od najcenjenijih džez pijanista na međunarodnoj sceni.

Faraoov stil je jedinstven: besprekorno tehničko znanje, neobuzdana kreativnost, uzbudljiva vitalnost i izvanredne ritmičke veštine.

Od samog početka svoje solo karijere počeo je da niže uspehe poput one na „Martial Solal International Price” u Parizu 1998. a zahvaljujući nesumnjivom umetničkom talentu, stupio je u posebno značajne saradnje uz impresivnu listu svetski poznatih muzičara kao što su Džek DeDžonet, Kris Poter, Geri Barc, Li Konic i mnogi drugi, a pored velikana džez scene, sarađivao je i sa čuvenim reperima Snup Dogom i Krejzi Bounom.

Na 26. Novosadski džez festival stiže četvorostruki dobitnik Gremija i mnogi drugi muzičari 2
Foto: Promo

Iste večeri u 22 časa nastupiće poznata nemačka džez pijanistkinja Julija Hulsman. Sa svojim kvartetom, Julia Hulsman predstaviće publici festivala jedinstveni pijanistički izraz u raznolikom programu skoro isključivo originalne muzike, koju su komponovali ona i njene kolege – tenor saksofonista Uli Kempendorf, Mark Muelbauer na kontrabasu i bubnjar Hajnrih Keberling.

Duboko poštovanje prema džez tradiciji, koja prelazi u post-bop i džez 60-ih, prožima ovu sesiju i, sa modernim obrtom kvarteta, postavlja scenu za veoma ekspresivno soliranje i međusobnu igru.

11. oktobra u 20 časova na scenu festivala stiže čuveni bubnjar Antonio Sančez, četvorostruki dobitnik GREMI nagrade i čovek koji je zaslužan za muziku iz filma “Čovek ptica” (“Birdman”) Alehandra Inaritua koji je osvojio četiri Oskara, uključujući Oskara za najbolji film, za koji je Sančez bio nominovan i za Zlatni globus.

Na 26. Novosadski džez festival stiže četvorostruki dobitnik Gremija i mnogi drugi muzičari 3
Foto: Promo

Dobitnik brojnih nagrada, Sančez je u tri navrata proglašen i za „Džez bubnjara godine“ od strane Modern drummer magazina.

U 22 časa nastupiće producent, kompozitor i multiinstrumentalista, Munir Hosn koji donosi interesantnu mešavinu džeza Brazila, Evrope, Bliskog istoka i Afrike.

Na Novosadski džez festival dolazi sa četiri talentovane instrumentalistkinje koje mu se pridružuju kako bi oživele njegove najnovije i neobjavljene kompozicije. Predstaviće tom prilikom izvrstan repertoar koji će biti deo njegovog sledećeg albuma.

Slaveći ženski muzički talenat i snagu, Munir maestralno kombinuje ritmove i melodije iz svih krajeva sveta, ističući ovog puta muziku Brazila, Kube i Afrike.

Na 26. Novosadski džez festival stiže četvorostruki dobitnik Gremija i mnogi drugi muzičari 4
Foto: Promo

Publiku Novosadskog džez festivala očekuje jedinstven koncert, koji nas vodi od najdubljih osećanja do nemogućnosti da prestanemo da đuskamo, kao i neodoljive pesme koje nećemo moći da izbacimo iz glave.

Subotu započinjemo u stilu sofisticiranost džeza, neposrednosti popa i neumornih plesnih ritmova Kariba koje u SNP u 20 časova donosi džez vokalistkinja iz Francuske, Siril Eme.

Njen album Move On iz 2019. sadržao je obrade pesama Stivena Sondhajma, od koga je dobio i pohvale, a njena verzija pesme „Marry Me a Little“ sa tog albuma, bila je nominovana za GREMI nagradu.

Pored nominacije za ovu prestižnu nagradu, Siril je pobedila na takmičenju džez festivala u Montreu 2007, bila finalistkinja Međunarodnog džez takmičenja Thelonious Monk 2010. i pobedila na Međunarodnom takmičenju džez vokala Sara Von 2012.

Na 26. Novosadski džez festival stiže četvorostruki dobitnik Gremija i mnogi drugi muzičari 5
Foto: Promo

Novosadski džez festival zatvara u 22 časa još jedna velika džez Zvezda, Kamila Džorž. Ova višestruko nagrađivana saksofonistkinja, kompozitorka i bendliderka već godinama vlada novom londonskom džez scenom.

Njeni jaki kulturni koreni i ljubav prema spajanju afričke i zapadne muzike uticali su na njen jedinstven stil. Hipnotišuća muzika koju stvara, mešavina afrofuturizma, hip hopa i džeza, sa politički orijentisanim podtekstom, ima snažnu vezu sa njenim nigerijskim identitetom i nasleđem i oslikava afričku istoriju, kulturu i ropstvo.

Do 2013. godine svirala je sa sastavom Jazz Jamaica koji je poneo titulu najboljeg džez benda na dodeli BBC Jazz nagrada i bio nominovan za MOBO nagradu u kategoriji najbolja džez izvedba.

Na 26. Novosadski džez festival stiže četvorostruki dobitnik Gremija i mnogi drugi muzičari 6
Foto: Promo

Od 2014. godine, kada je osnovala svoj bend, do sada, objavila je tri albuma, “Isang”, “The People Could Fly” i “Ibio Ibio”.

2019. godine nominovana je za najboljeg instrumenalistu od strane Jazz FM-a, dok je prošle godine dobila nagradu za “Best Jazz Act” na dodeli Urban Music nagrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari