27. Festival autorskog filma u čast Gorana Markovića 1Foto: FoNet/Božidar Petrović

Festival autorskog filma (FAF) biće održan od 26. novembra do 3. decembra u Beogradu, piše SEEcult.org a ovogodišnje izdanje posvećeno je filmskom delu Gorana Markovića, jednom od najznačajnijih autora jugoslovenske i srpske kinematografije, posebnog po angažovanim filmovima, koji se kreću od oštre društvene kritike do humora i izuzetne komunikacije s publikom.

Markoviću će biti uručena nagrada za životno delo 27. FAF-a, na kojem će biti održano više događaja posvećenih njegovom delu, uz učešće samog autora.
I Vizuelni identitet 27. FAF-a, čiji je autor Slavimir Stojanović, posvećen je Markoviću, koji je nedavno dobio i nagradu “Živojin Žika Pavlović” 14. Internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE u Leskovcu.

Na programu 27. FAF-a ljubitelje filma očekuju najbolja savremena ostvarenja koja teže traganju za dubljom, istinitijom i kompleksnijom slikom današnjeg sveta i čoveka, a koja se ne mogu pronaći u redovnim bioskopskim repertoarima. Publika će kroz raznolike programske celine festivala, glavni i takmičarski program, kao i Hrabri Balkan, Bande a Part, ACID i druge, osetiti posebnost, autentičnost i snagu autorskog filma, saopštili su organizatori.

Centralna festivalska lokacija biće Kombank dvorana, a program će biti održan i u ostalim salama u Beogradu, ali i u drugim gradovima Srbije. Kao i prethodne godine, publika će moći da prati festivalski program i na onlajn filmskoj platformi MojOFF.

Gran pri “Aleksandar Saša Petrović” 26. FAF-a, održanog krajem 2020. godine kao hibridno izdanje zbog pandemije, osvojili su Ilja Hržanovski i Ilja Permjakov za film “Dau. Degeneracija”, nagradu za režiju dobila je gruzijska rediteljka Dea Kulumbegašvili za film “Početak”, a nagradu za najbolji scenario “Gordan Mihić” dobio je Visar Morina za film “Egzil”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari