kaleidoskop kultureFoto: Promo EPK

Vremenske neprilike proteklog vikenda nisu sprečile sedmi Kaleidoskop kulture u Novom Sadu da privuče publiku na Tišmin paviljon, koji je obeležio nedelju književnosti, drugu po redu, u okviru jedne od najznačajnijih umetničkih smotri u ovom delu Evrope, a sada se najavljuje i program za treću nedelju, posvećenu izvođačkoj umetnosti.

Zvezda ove nedelje biće Ibrahim Maluf, jedan od najistaknutijih trubača današnjice, francusko-libanski instrumentalista i kompozitor nominovan za Gremi nagradu.

Nakon rasprodatog koncerta u najvećoj francuskoj koncertnoj dvorani Accor, nastupa u njujorškom Karnegi holu i pariškoj Olimpiji, Maluf će održati koncert u novosadskom Distriktu, na velikoj bini, na otvorenom, u subotu 21. septembra sa početkom u 20.30. Ulaz na koncert je slobodan, rezervacije i prijave nisu potrebne, a ulaz će biti moguć jedino sa Bulevara Despota Stefana 5 kod objekta Fabrika.

Dan ranije, 20. septembra, u okviru nedelje izvođačke umetnosti, publika će imati prilike da pogleda plesnu predstavu „Kora“, inspirisanu romanom „Vere i zavere“ Aleksandra Tišme, koju će izvesti plesači KUD „Vuk Karadžić“ iz Temerina u Distriktu, na velikoj bini, na otvorenom, sa početkom u 21 čas.

Iste večeri, u SKCNS Fabrika od 19 časova, održaće se predstava „Demokratija“, reditelja Veljka Mićunovića. Predstava Beogradskog dramskog pozorišta rađena je u koprodukciji sa Novosadskim pozorištem.

Još tri nedelje Kaleidoskopa kulture u Novom Sadu – Stižu najbolji iz sveta arhitekture, izvođačke i vizuelne umetnosti 1
Foto: Dragana Udovičić

U skladu članstva Grada Novog Sada u UNESCO Mreži kreativnih gradova u 2023. godini, multimedijalni projekat „guitARevolution” prezentovaće publici savremenu umetnost gitare u potpuno novim okvirima tzv. proširene stvarnosti. Ovaj performans posetioci će imati priliku da ga pogledaju od 20 časova u Distriktu, u objektu Biro.

Drugu godinu zaredom u nedelji arhitekture dobitnik Prickerove nagrade

U nedelji koja je posvećena arhitekturi, i ove godine na Kaleidoskop kulture, stiže dobitnik Prickerove nagrade, koja je pandan Nobelu u svetu arhitekture. Japanski arhitekta Riken Jamamoto najprestižniju nagradu dobio je za svoje projekte koji za cilj imaju negovanje zajednice i povezivanje ljudi zamagljujući granice između javnog i privatnog u prostoru. Tokom 5 decenija duge karijere, izgradio je brojne privatne kuće, stambene projekte, škole, univerzitetske kampuse, muzeje, čak i jednu vatrogasnu stanicu.

Višenagrađivani japanski arhitekta Riken Jamamoto održaće predavanje u subotu 28. septembra u Distriktu sa početkom u 20.30 časova.
Crni talas zatvara sedmi Kaleidoskop kulture

Ovogodišnji Kaleidoskop kulture, poslednju, petu, nedelju posvetio je vizuelnoj umetnosti. U samom finalu sedmog izdanja Kaleidoskopa kulture, 4. i 5. oktobra u Distriktu, biće otvorena izložba „Najcrnji talas“. Ovaj događaj donosi retrospektivu radova najznačajnijih reditelja ovog perioda, uključujući Dušana Makavejeva, Želimira Žilnika, Aleksandra Petrovića, Živojina Pavlovića, Lazara Stojanovića…

Još tri nedelje Kaleidoskopa kulture u Novom Sadu – Stižu najbolji iz sveta arhitekture, izvođačke i vizuelne umetnosti 2
Foto: Promo EPK

Program će obuhvatiti prostorne video instalacije u izložbenom prostoru, koje će kroz inovativne prezentacije osvetliti ključne teme i estetiku „crnog talasa” i filmske projekcije, gde će odabrani filmovi biti prikazani u celosti, praćeni panel diskusijama sa stručnjacima. Filmovi koji će se prikazivati su „Skupljači perja“, „Plastični Isus“ i „Kad budem mrtav i beo“.

Radionica i izložba „Analogni ja, digitalni ja“ održaće se u Distriktu, 4.i 5. oktobra od 19 časova. Ova radionica video arta problematizuje pitanje identiteta pitajući se šta nas čini svojima u analognom, a šta u digitalnom svetu.

Nedelja vizuelne umetnosti obuhvatiće i projekat „Bio Awaking“ koji će vas uvesti u svet inovativne bio umetnosti i biotehnologije, a čije će finale biti 4. oktobra. Ove aktivnosti pružiće posetiocima jedinstvenu priliku da učestvuju u interaktivnim radionicama, steknu nova znanja o biotehnološkim tehnikama i istraže granice između umetnosti i nauke.

Ulaz na programe Kaleidoskopa kulture je slobodan. Partner Kaleidoskopa kulture je Neoplanta.

Više informacija o ovogodišnjem Kaleidoskopu kulture možete pronaći na sajtu kaleidoskopkulture.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari