sarajevo film festival open airFoto: SFF promo

U programu Open Air 30. Sarajevo Film Festivala 15 je filmova, među kojima je i film „Nakon ljeta“ Danisa Tanovića, koji će 16. avgusta i otvoriti 30. Sarajevo Film Festival.

Neke od filmova u ovom programu predstaviće istaknuti glumci, reditelji i scenaristi: počasni gost 30. Sarajevo Film Festivala Kord Džeferson te dobitnici Počasnog Srca Sarajeva Meg Rajan, Džon Turturo, Aleksander Pejn, koji će na Festivalu imati i masterklas.

Masterklasovi će biti posebna prilika za susret s publikom i uvid u ključne aspekte njihovih karijera, a ulaz je besplatan.

Open Air program 30. Sarajevo Film Festivala:

AMERIČKA FIKCIJA / AMERICAN FICTION
SAD, 2023, 117 min.
Režija: Kord Džeferson
Uloge: Džefri Rajt, Trejsi Elis Ros, Džon Ortiz, Erika Aleksander, Lesli Agams, Adam Brodi, Kit Dejvid, Isa Rej, Sterling K. Braun

Zasnovan na romanu „Brisanje“ Persivala Everta, film AMERIČKA FIKCIJA duhovit je rediteljski prvenac Korda Džefersona koji se suočava s opsesivnim impulsom naše kulture da ljude svodimo na naglašene stereotipe.

Zvezda filma je Džefri Rajt u ulozi Monka, frustriranog književnika koji je umoran od toga što sistem profitira od „crnačke“ zabave zasnovane na starim i uvredljivim klišeima.

Kako bi dokazao svoju tvrdnju, Monk pod pseudonimom piše sopstvenu „crnačku“ knjigu koja ga smešta u središte licemerstva i ludila koje tvrdi da prezire.

BACKUP
Bosna i Hercegovina, Hrvatska, 2024, 109 min.
Režija: Faruk Sokolović
Uloge: Belma Salkunić-Bektešević, Faruk Sokolović, Dragan Bjelogrlić, Rijad Gvozden, Bojana Gregorić-Vejzović, Karla Matošić-Gvozden, Jasna Diklić, Josip Stapić

Čovek, zapušten, star, prestrašen, u kući sa prijateljem Goranom. Napolju tumara besciljno, vidi neprijatelje u susedima, došljacima. Ena, novinarka, dolazi u mesto, snima priču o čuvarima baštine.

Objektiv kamere otkriva Čoveka, čudaka, koji sve to krijući posmatra. Njegovo „skrovište“ je otkriveno. Sudar bolesti i stvarnosti.

U kući je pretnja, ratna ljubavnica, kaže đavo je došao po svoje. Olujna noć, sudbonosni susret. Boriti se, pobeći ili se suočiti? I vratiti se?

BARTON FINK
SAD, 1991, 116 min.
Režija: Itan Koen, Džoel Koen
Uloge: Džon Turturo, Džon Gudman, Džudi Dejvis, Majkl Lerner, DŽoh Mahoni, Džon Polito

U Njujorku 1941. mladi scenarista Barton Fink postiže iznenadan uspeh sa dramom koja slavi običnog čoveka.

To privlači pažnju Holivuda i Barton dobija poziv da za Volisa Birija napiše scenario o rvanju. Film BARTON FINK prati njegovu borbu sa spisateljskom blokadom, Holivudom i susedom u hotelu u kojem živi, a koji ga upućuje u tamnu stranu rvanja i života.

DJEDA MRAZ U BOSNI
Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, 2024, 86 min.
Režija: Emir Kapetanović
Uloge: Mirvad Kurić, Zana Marjanović, Miraj Grbić, Mirza Tanović, Kristin Winters, Goran Kostić, Marija Omaljev, Alek Kapetanović Marjanović, Vanesa Glođo, Saša Oručević, Rijad Gvozden, Miro Barnjak, Slaven Knezović, Armin Omerović

Decembar 2023. godine. Glumačka trupa kreće na turneju sa predstavom o Deda Mrazu kako bi proširili praznično veselje u malim mestima postratne Bosne i Hercegovine.

Dok su deca oduševljena, pojava Deda Mraza ponovo rasplamsava stare sukobe među odraslima.

DRUGI ČIN / LE DEUXIÈME ACTE
Francuska, 2024, 85 min.
Režija: Kventin Dipjo
Uloge: Lea Sejdu, Vensan Lindon, Luu Garel, Rafael Kenar, Manuel Gijo

Florens želi da upozna svog oca s Dejvidom, muškarcem u kojeg je ludo zaljubljena. Ali Dejvida Florens ne privlači i želi da je baci u zagrljaj svom prijatelju Viliju. Njih četvoro se nalaze u jednom restoranu usred nedođije.

GRANDPA GURU
Hrvatska, Bosna i Hercegovina, 2023, 91 min.
Režija: Silvio Mirošničenko

Grandpa Guru je portretni dokumentarac koji eklektičnim stilom prikazuje kontinuitet rada benda Kultur Shock, s posebnim naglaskom na zanimljiv život, muziku i umetnost njihovog pevača i frontmena Srđana Đine Jevđevića.

U filmu pratimo Đinino duhovno putovanje u potrazi za vlastitim identitetom i mestom u svetu, nakon izlaska iz sarajevskog ratnog okruženja i dolaska u Sijetl, gde je upoznao Krista Novoselica iz grupe Nirvana i Dželou Biafru iz benda Dead Kennedys koji ga podstiču da se nastavi baviti muzikom.

Đina progone pitanje pripadnosti i osećaj rastrzanosti između života u Americi, Sarajeva i majke za koju je posebno vezan.

GYM
Bosna i Hercegovina, Slovenija, Crna Gora, Hrvatska, 2024, 85 min.
Režija: Srđan Vuletić
Uloge: Edin Avdagić, Dino Sarija, Dina Mušanović, Rijad Gvozden, Igor Skvarica, Adnan Omerović, Filip Radovanović, Faruk Hajdarević, Mirza Dervišić, Pavle Marković, Aneta Grabovac, Vanja Matović, Davor Bojanić, Aleš Kranjec, Emir Fejzić, Elma Fetić, Anja Kraljević, Helena Vuković, Pavle Novaković, Tarik Džinić, Aldin Omerović, Ejla Bavčić

Riki je konobar u posrnuloj ketering kompaniji. Njegov mizogini kolega i budući zet Ado želi spasiti firmu tako što će prebiti vrhunsku slastičarku Melisu, bivšu saradnicu, i naterati je da ponovo radi s njima.

Svi zaposleni odbace plan kao totalno glup i besmislen. Međutim, Ado je uporni divljak i njegove kolege znaju da on neće stati dok ne bude silom zaustavljen.

Riki je razapet između osećaja za pravdu i normi u kojima tolerišemo familiju i prijatelje bez obzira na to šta oni rade.

IMAŠ POŠTU / YOU’VE GOT MAIL
SAD, 1998, 119 min.
Režija: Nora Efron
Uloge: Tom Henks, Meg Rajan, Parker Posi, Džin Stejplton, Dejv Šapel, Stiv Zen, Greg Kinir

Ketlin Keli mrzi Džoa Foksa, vlasnika lanca knjižara Fox koji uskoro otvara jednu od svojih filijala preko puta njene male prodavnice dečijih knjiga.

Međutim, nakon što se upoznaju na internetu, nesvesni pravog identiteta onog drugog, njih dvoje započinju intenzivnu online romansu.

Na kraju, Džo saznaje da je očaravajuća žena sa kojom je u vezi zapravo njegova poslovna suparnica.

To ga prisiljava da pomiri animozitet koji oseća prema njoj u stvarnom životu sa ljubavlju koju je pobudila u njemu u virtuelnom svetu.

LIMENI ORKESTAR / EN FANFARE
Francuska, 2024, 103 min.
Režija: Emanuel Kurkol
Uloge: Bendžamin Laverne, Pjer Lotan, Sara Suko

Tibo je međunarodno proslavljeni dirigent koji putuje širom sveta. Nakon što sazna da je usvojen, otkriva i da ima mlađeg brata Džimija koji radi u školskoj kafeteriji i svira trombon u malom limenom orkestru.

Njih dvojica ni po čemu nisu slični osim po tome što dele ljubav prema muzici. Naslućujući izuzetni talenat svoga brata, Tibo odluči ispraviti nepravdu sudbine, a Džimi počinje da sanja o drugačijem životu.

MEGDAN: IZMEĐU VODE I VATRE
Srbija, Moldavija, Bugarska, 2024, 106 min.
Režija: Todor Chapkanov
Uloge: Viktor Savić, Enis Bešlagić, Vojin Ćetković, Nina Seničar, Aleksandar Radojičić, Petar Božović, lon Bechet, Gennady Boyarkin, Aleksandar Gavranić, Iva Krajnc Bagola, Jovana Balašević, Maya Berović, Radoje Čupić, Đorđe Marković, Miljan Davidović, Vaso Bakočević, Blagoj Veselinov, Remy Bonjasky

Usred pulsirajućih taktova i haosa balkanskog noćnog života, Petar, nekadašnja vaterpolo zvezda, danas radnik obezbeđenja noćnog kluba, kreće u igru sa visokim ulozima kako bi spasio svoj vaterpolo klub od propadanja.

Udružujući se sa Zekom, prevarantom sa sumnjivom reputacijom, Petar se kreće kroz mračni lavirint rivalstva i ličnih demona, rešen da povrati svoju slavu i spasi nasleđe svog kluba.

Dok roni sve dublje u mutne dubine balkanskog podzemlja, Petar otkriva da je linija između pobede i poraza tanka kao površina vode, a sve je na kraju test snage duha u konačnoj borbi za iskupljenje.

NAKON LJETA
Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Rumunija, Slovenija, Srbija, 2024, 98 min.
Režija: Danis Tanović
Uloge: Jadranka Matković, Anja Matković, Uliks Fehmiu, Goran Navojec, Mario Knezović, Marija Škaričić, Mirela Brekalo, Snježana Sinovčić Šiškov, Luka Juričić, Boris Ler, Ivana Roščić

Kada Maja stigne na udaljeno ostrvo kako bi rešila pitanje porodičnog nasledstva, ne očekuje da će se tamo zadržati duže nego što je planirala.

U vrtlogu novonastalih emocija, kroz niz nepredviđenih situacija, Maja će se konačno suočiti s pitanjima iz svoje prošlosti.

Meštani ostrva žive svoj ustaljeno neobičan život, a tome posebno doprinose Ićo, gradpnačelnik, i Nediljko, njegov poslovni partner u uzgoju eko-marihuane.

Tek nakon što se Maja zbliži sa Sašom postaju jasne razmere njenih nerešenih porodičnih odnosa. Potraga za nasledstvom postaje potraga za vlastitim identitetom, ali i oproštajem.

PRASLOVAN
Slovenija, Hrvatska, 2024, 112 min.
Režija: Slobodan Maksimović

PRASLOVAN je emotivna biografska drama o životu i karijeri Zorana Predina, jednog od najvažnijih kantautora bivše Jugoslavije.

Film prati njegov put od mladih dana u Mariboru do slave s bendom Lačni Franz i solo karijerom.

Kroz retrospektivu njegovih hitova, prikazuje kako su njegove pesme reflektovale društvene promene i lične preokrete.

Završava se intimnim pogledom na njegov život, uključujući uspone i padove i uticaj na porodicu i prijatelje. U filmu se pojavljuju poznate ličnosti poput Đorđa Balaševića, Branka Đurića, Gabi Novak i drugih.

PRVO UBIJ DJECU / UBIJ GI PRVO DECATA
Sjeverna Makedonija, 2024, 106 min.
Režija: Dimitar Orovcanec
Uloge: Mija Žiro, Martin Gjorgoski, Stefan Spasov

Nestašna balerina, tinejdžerka, tokom kostimske probe za „Labudovo jezero“ greškom, umesto svog, uzima telefon seksualno iskorišćavane žrtve trgovine ljudima.

U kostimu sa perjem i sa scenskom šminkom na licu, u pratnji svoga ludo zaljubljenog momka skejtera potrči za tom devojkom, mlađom od nje, kako bi zamenile telefone.

Nakon što stignu devojku, a potom i njenog makroa, shvataju da telefon koji je kod njih sadrži kompromitujući snimak političara koji učestvuje na izborima.

Uporedo sa njihovom odvija se priča najboljeg prijatelja balerininog momka koji od svoga oca, inače policajca, krade pištolj da bi se zaštitio od uterivača dugova koji ga proganjaju jer im duguje novac.

STRANPUTICE / SIDEWAYS
SAD, 2004, 127 min.
Režija: Aleksander Pejn
Uloge: Pol Đijamati, Tomas Hajden Čerč, Virdžinija Madsen, Sandra Ou, Meriluiz Burk, Džesika Heht

Neuspešni pisac i obožavatelj vina Majls vodi svog prijatelja Džeka uoči njegovog venčanja na putovanje u vinarski okrug. Dok se Majls želi opustiti i uživati u vinu, Džek žudi za poslednjom aferom pre venčanja.

Uskoro, Džek počne da spava sa Stefani, a njena prijateljica Maja zbližava se sa Majlsom. Dve žene pobesne kada Majls nehotice otkrije da se Džek uskoro ženi, što čitavo putovanje baca u haos.

SVEMU DOĐE KRAJ
Hrvatska, Bugarska, Srbija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Turska, 2024, 89 min.
Režija: Rajko Grlić
Uloge: Živko Anočić, Jelena Đokić, Boris Isaković, Janko Popović Volarić, Emir Hadžihafizbegović, Ksenija Marinković, Marina Redžepović, Srđan Grahovac, Anjela Nedyalkova, Katarina Bistrović Darvaš

Ova ljubavna priča se događa u Zagrebu danas. Maks Pinter, uspešni advokat, oslobodio je svog klijenta, bogatog i moćnog Dinka Horvata od optužbe za dvostruko ubistvo.

Na proslavi pijani Maks Dinku otvoreno reče da je ubica koji je hladnokrvno ustrelio radnike koji su samo došli da pitaju za svoju platu.

Sukob s jednim od stupova društva učini ga nepoželjnim, izgubi partnere Grgu i klijente, žena ga ostavi. No Maks se ne predaje. Uz pomoć Nine, ljubavi iz studentskih dana, kreće u borbu.

30. Sarajevo Film Festival biće održan od 16. do 23. augusta 2024. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari