39 godina od odlaska velikana srpskog glumišta Zorana Radmilovića 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

Na jučerašnji dan, 21. Jula pre 39. godina preminuo je glumac Zoran Radmilović. Tim povodom u čast velikana glumišta, delegacija Narodnog pozorišta Timočke Krajine ,,Zoran Radmilović “ u sastavu glumac Milan Caci Mihailović, glumica Nataša Petrović, umetnički rukovodilac zaječarskog teatra i Marija Simonović, istoričar umetnosti u Pozorišnom muzeju, položila je cveće na njegov spomenik.

“Tačno je 39. godina kako nas je napustio Zoran Radmilović. Svake godine proteklih 15 godina od kada postoji njegov spomenik, delegacija zaječarskog teatra mu na današnji dan odaje poštu. Naredne godine  kada će biti tačno 40. godina, planiramo da zajedno sa njegovim prijateljem Milanom Cacijem Mihailovićem, obiđemo njegov grob u Beogradu i da tamo položimo venac“, izjavio je direktor pozorišta Vladimir Đuričić.

“Ranije sam u Zaječar dolazio zbog njega i sa njim a od kada njega nema, kada dođem, uvek obiđem baš ovo mesto gde je njegov spomenik. Slučajno sam poznavao i čoveka koji ga je napravio ali na žalost i on nije više živ. Kada se kaže 39. godina od njegovog odlaska, sa Zoranom sam proveo malo vremena, svega 13. godina. To su bile godine intenzivnog druženja i intenzivnog rada, ne samo na predstavama Radovan III i na Ibiju, već na mnogim drugim predstavama a bilo ih je prilično. I zato kada dođem ovde i prođem oko ovog spomenika, verujte mi da svaki ovaj mišić njegov, svaki detalj mi je poznat. O Zoranu bih mogao mnogo da vam pričam ali ćemo tu priču ostaviti za večeras u pozorišnom muzeju a sada bih ga stihovima koje sam mu posvetio još jednom pozdravio“, izjavio je Zoranov prijatelj, glumac Milan Caci Mihailović.

Zoran Radmilović rođen u Zaječaru 11. maja 1933. godine. Završio je zaječarsku gimnaziju i bio član dramske sekcije koju je vodio Milan Srdoč.

Na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju diplomirao je 1963. godine.

Od 1962. godine do 1968. godine Zoran je bio član Beogradskog dramskog pozorišta, a 1968. godine postao je stalni član Ateljea 212 i u njemu je nastupao do kraja života.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja od kojih izdvajamo Oktobarsku nagradu grada Beograda i glumačko priznanje  ,,Dobričin prsten“.

Svoju poslednju, 299. predstavu  “Radovan III“ odigrao je 9. juna 1985. godine uz velike bolove i sa jakom željom, predstava je održana do kraja. Preminuo je 21. jula 1985. godine u 53. godini života.

Kremiran je a njegova urna se nalazi u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Kada je doneta odluka da se u  Zaječaru organizuje pozorišni festival koji nosi njegovo ime  ispravljena je nepravda prema još jednom Zaječarcu prema kome se njegov grad dugo nije odnosio  kako treba.

Nagradu za najbolje glumačko  ostvarenje  „Zoran Radmilović“, veoma omiljenu i cenjenu među glumcima, do sada su dobili: Milan Gutović, Lazar Ristovski, Žarko Laušević, Anica Dobra, Lidija Stevanović, Dragan Mićanović, Goran Šušljak, Rastko Lupulović, Branimir Popović, Sergije Trifunović, Anita Mančić, Nebojša Dugalić, Nebojša Glogovac, Vladimir Кurčubić, Bojan Dimitrijević, Miodrag Pejaković, Nenad Jezdić, Irfan Mensur, Pavle Pekić, Igor Đorđević, Petar Кralj , Branimir Brstina, Svetlana Bojković, Borko Perić, Rade Šerbedžija, Boris Isaković, Nataša Ninković, Vanja Ejdus i drugi.

Takođe, ulica u kojoj se nalazi Radmilovićeva rodna kuća dobila je njegovo ime, kao i  zaječarsko pozorište,  a pre 15 godina u blizini pozorišta, kod gradske biblioteke, podignut mu je doličan spomenik.

Povodom godišnjice smrti Zorana Radmilovića u Pozorišnom muzeju u 20.30 časova priređena je promocija knjige „Njim samim: Zapisi iz života“ koja donosi zapise Zorana Radmilovića, legendarnog glumca i umetnika, koje je pisao kroz godine, u tišini i gotovo tajnosti, beležeći svoje misli i doživljaje.

Кnjiga je sačinjena od Zoranovih usputnih spisa, zapisa iz dnevnika i beleški koje je vodio tokom projekta „Selu u pohode“, njegovih priča i pesama.

Ove zapise je 1995. godine obradio i priredio Dušan Prelević Prele, pod okriljem „Кljuč izdavaštva“.

Nakon promocije, prikazan je snimak predstave „Molijer“ Ateljea 212, u kojoj je Radmilović tumačio glavnu ulogu za koju je dobio Oktobarsku nagradu Grada Beograda.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari