nagrada vasko popaFoto: Unsplash/Álvaro Serrano

Najuglednija nagrada za poeziju u Srbiju, Nagrada „Vasko Popa“ (1922 -2022) je ustanovljena je 1995. godine u Vršcu. Osnivači nagrade su Društvo prijatelja Vršca „Vršac lepa varoš“ i Agencija Đorđević uz saglasnost i podršku Haše Popa i Fondacije Hemofarm.

O nagradi odlučuje tročlani žiri koji je imenovala Agencija Đorđević na koju su preneta sva osnivačka prava i koja obavlja poslove vezane za nagradu u skladu sa Pravilnikom o nagradi.

Nagrada „Vasko Popa“ dodeljuje se 29. put, za najbolju novoobjavljenu knjigu pesama na srpskom jeziku, u toku konkursne godine, kao i za izbor koji sadrži relevantan obim novih pesama.

Nagrada „Vasko Popa“ ima za cilj da afirmiše savremenu srpsku poeziju, uvažavajući doprinose Vaska Pope i njegovo neprocenjivo služenje modernoj pesničkoj reči.

Dosadašnji dobitnici svedoče o visokom ugledu Popine nagrade koji su među najznačajnijim akterima posleratne moderne srpske poezije od Stevana Raičkovića, Ivana Lalića, Bore Radovića, Vujice Rešina Tucića, Radmile Lazić do Duška Novakovića, Dragana Jovanovića Danilova…

Nagrada se sastoji od Povelje s Popinim likom, rad akademskog slikara Milana Blanuše, i novčanog iznosa.

Darodavci novčanog iznosa su Senzal kapital, vlasnika Radeta Rakočevića (Beograd) i Grad Vršac.

Razmatrana su, u skladu sa Pravilnikom, 59 naslova izašla 2023. godine, koji su poslati na konkurs ili su predloženi od strane članova žirija.

Žiri je konstatovao da je produkcija raznovrsna i da u velikoj meri izražava snažne doprinose zastupanju modernog duha u poeziji.

Iako bez posebne naklonosti aktuelne kulture i društva, poezija opstaje kao snažan izraz i doprinos bitnim razgovorima sa društvom, kulturom, istorijom i čovekom uopšte.

U uži izbor su uvršteni sledeći naslovi:

  • Bojan Babić, „Glasine o slobodi“, Beograd, Raštan izdavaštvo
  • Ana Ristović, “Tu”, Beograd, Arhipelag
  • Andrija Radulović, “Otkup”, Niš, Niški kulturni centar
  • Bojan Jovanović, “Rastvaranje duše”, Nikšić, Književno društvo Njegoš

Žiri će ime dobitnika 29. nagrade „Vasko Popa“  saopštiti u drugoj polovini juna. Nagrada će biti uručena na svečanosti u Vršcu 28. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari