40. beogradski džez festivalFoto: R.Z./ATAImages

Jubilarni, 40. Beogradski džez festival najavljen je u holu Doma omladine Beograda i on će se održati od 24. do 28. oktobra u Beogradu.

Ovogodišnji slogan festivala je „Džez nasleđe“ i označava težnju da se istakne sve ono muzičko nasleđe koje postoji u našoj zemlji, kao i da se posetioci podsete nekih ranijih koncerata i umetnika.

Kako je istakao Andrija Bojanić, direktor Doma omladine Beograda, interesovanje za ovogodišnji festival je veliko i većina koncerata će biti rasprodata pre samog početka festivala.

– Kao i prethodnih godina, Beogradski džez festival će i ove godine predstaviti reprezentativni program različitih stilova džeza namenjenih širokoj publici.

Najavio je veliki broj eminentnih džez novinara i kritičara, pored samih muzičkih gostiju festivala.

Predsednik Odbora Beogradskog džez festivala i istaknuti muzičar Jovan Maljoković rekao je da je srećan i ponosan što se nalazi baš u Domu omladine, u kome je počelo sve što se tiče srpskog džeza.

– Na prvom spratu se nalazi mali džez klub i da nije bilo njega, možda ne bi bilo ni srpskog džeza ni toliko muzičara koji su tu stasali i preneli glas o njemu kroz svet.

Istakao je da su tamo svirali i Miša Blam i Stjepko Gut i Miša Krstić, ljudi koji su veoma važni za srpski džez i da je velika stvar da se jubilej slavi baš tu.

– Najveća svetska imena su ovde svirala, a mi kao mladi muzičari smo imali šansu da ih upoznamo, stupimo hrabro pored njih, sviramo i učimo džez.

„Džez nasleđe": Najavljen 40. Beogradski džez festival koji slavi prošlost i istovremeno se okreće budućnosti 1
Foto: R.Z./ATAImages

Dodao je važnost isticanja evropskog džeza i negovanja domaćih muzičara koji zbog toga dobijaju šansu da nastupe na svetskim festivalima i naprave uspešnu karijeru.

Vojislav Pantić, umetnički direktor Beogradskog džez festivala, podsetio je da je festival od svog prvog izdanja 1971. predstavio skoro sve važno od džeza, ali da je to ujedno i odgovornost za novo izdanje.

– Ako je Djuk Elington otvorio, a Majls Dejvis zatvorio prvo izdanje festivala, šta je to što možemo ponuditi ljudima na novom, jubilarnom izdanju festivalu?

Zbog toga festival otvara Sesil Meklorin Savant, u kojoj se mogu čuti razne stare pevačice, od kojih su mnoge i nastupale u Beogradu.

A balans tome na zatvaranju biće Bil Frizel, koji dolazi sa džez sastavom u kome je Džerard Klejton sa prošlogodišnjeg otvaranja, što se povezuje sa istorijom manifestacije.

– A kako ćemo da proslavimo to što su na prvom festivalu bili i Monk i Dizi i Art Bleki i Majls i dođemo do toga da bi Big Bend RTS-a bio sjajan da otvori festival, ali da dodelimo dostojnog gosta takvog otvaranja i nekog ko se bavio istorijom džeza i aranžiranjem drugih umetnika.

Ta osoba je Alan Brodbend, koji je svojevremeno u mts Dvorani svirao fenomenalan solo nakon koga je publika toliko aplaudirala, da je bend morao da pauzira svirku do kraja aplauza.

Najavio je i dva druga ekskluzivna gosta za ovaj koncert, Matiju Dedića i Đanluku Petrela, koji su obojica već nastupala na festivalu tri puta i to vrlo uspešno.

– Mi smo puno puta razmišljali da ima puno džez muzičara na svetu i hajde da predstavljamo samo nove i nove nastupe, ali ovo je to izdanje kada treba da se setimo tih naših i stranih velikana.

Zbog toga će na programu u Domu omladine nastupiti prijatelji i stari znanci festivala, oni koji su već osetili Beograd, od kojih mnogi dolaze uprkos tome što nisu trenutno na turneji.

Program u Amerikani obuhvatiće neka od imena iz Francuske, Austrije, Brazila, Portugalije i SAD, gde se u raznim sastavima nalaze vrlo važna imena današnje džez scene.

– I onda kad ovako sklopite jednu raznolikost savremenog džeza, ništa bolje nego da se na kraju manifestacije lepo provedete uz Buena Vista All Stars.

„Džez nasleđe": Najavljen 40. Beogradski džez festival koji slavi prošlost i istovremeno se okreće budućnosti 2
Foto: R.Z./ATAImages

Oni će predstaviti kubansku tradiciju, koja nije džez sama po sebi, ali je naslonjena na džez i koja će verovatno naterati ljude na spontano plesanje.

– Trudili smo da osmislimo program koji je raznolik, predstavlja sve ili brojne varijante današnjeg džeza, da vidimo ponovo prijatelje, ali i da budu premijere. Želimo da slavimo prošlost i da gledamo u budućnost, da pomirimo i udružimo jedno i drugo.

Poseban naglasak na kraju je stavljen na program Serbian All Stars: Past, Present i Future, u saradnji sa FMU.

U njemu su Luka Ignjatović, Milan Nikolić, Aleksandar Cvetković Drama i Dragan Ćalina i oni neće svirati svoje stvari, već kompozicije naših istaknutih muzičara i kompozitora.

U drugom delu programa, njima će se pridružiti najveći mladi talenti Rastko Obradović, Ivan Radivojević, Miloš Čolović i Milena Jančurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari