45. Fest sutra otvara Monika Beluči 1

Međunarodni filmski festival Fest počinje sutra u 19 sati u Sava centru projekcijom filma “Na mliječnom putu” Emira Kusturice.

Manifestaciju će zvanično otvoriti italijanska glumica Monika Beluči a to prilikom biće uručene i nagrade Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti srpskom i jugoslovenskom glumcu i reditelju LJubiši Samardžiću i Karlosu Sauru, jednom od najvećih živih autora iberijskog filma. Karte za otvaranje već su rasprodate, a prema rečima sekretarke za kulturu Grada Beograda Ivone Jevtić, veliko interesovanje vlada i za filmove “Mančester na moru”, “Kraljica Španije”, “Rekvijem za gospođu J.” i “Tišina”. Do sada je, kako kaže, prodato ukupno 55.000 ulaznica.

Umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić ističe da publika neće pogrešiti koji god film da izabere iz ovogodišnje selekcije, a on je posebno preporučio ostvarenja “Crni vetar”, “(M)učenik”, “Goran”… Pantelić je na jučerašnjoj konferenciji za novinare napomenuo da će u nedelju, 26. februara, pred samu dodelu Oskara, biti prikazani filmovi “Rađane nacije” koji je nepravedno izostao iz ovogodišnje trke Američke akademije zbog određenih kontroverzi (reditelj, scenarista i glavni glumac Nejt Parker optužen je za silovanje o čemu se mnogo pričalo iako su optužbe odbačene), kao i “Mesečina”, jedan od favorita za nagradu za najbolji film. On je napomenuo da će na Festu biti prikazan i poslednji film Anga Lija “Bili Lin – heroj” koji je takođe nepravedno zapostavljen iz ovogodišnje sezone dodele nagrada.

Sa upravo završenog Berlinskog festivala na Fest stiže novi film Akija Kaurismakija “Druga strana nade”, koji je nagrađen Srebrnim medvedom za najbolju režiju, “Povratak u Montauk” Folkera Šlendorfa, kao i “Rekvijem za gospođu J.” Bojana Vuletića, a Pantelić je sugerisao i da je projekcija “Film iznenađenja” sačuvana za ostvarenje sa ovog festivala, i to najznačajinije (ovogodišnji pobednik je “O telu i duši” mađarske rediteljke Ilidike Enjedi).

Fest će ove godine posetiti ekipe velikog broja filmova koji će biti deo programa, a svoja nova ostvarenja predstaviće i Fernando Trueba, dobitnik Oskara za film “Belle Epoque”. Tokom 45. izdanja Festa biće prikazano 95 premijernih filmova, a manifestaciju će 5. marta zatvoriti “Tišina” poslednji film Martina Skorsezea.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari