52. Filmski festival u SopotuFoto: U. M.

Pod sloganom „Crno-sivo u koloru“ biće održan 52. Filmski festival u Sopotu, od 1. do 6. jula u centru za kulturu Sopot, ukazano je na konferenciji za medije u Jugoslovenskoj kinoteci.

Slogan „Crno-sivo u koloru“ inspirisao je Predrag Pega Popović prvi diplomirani snimatelj u bivšoj SFRJ, inovator i pedagog, nekadašnji dekan Fakulteta drasmkih umetnosti u Beogradu i laureat ovogodišnje „Statuete Slobode“ za životno delo, najprestižnije nagrade koju dodeljuje Filmski festival u Sopotu.

Prema tradiciji nasleđenoj iz jugoslovenske kinematografije, na reperotaru festivala se prikazuju filmovi domaćih produkcija, a ove godine su uključeni i naslovi manjinskih koprodukcija.

Na festivalu će biti prikazan 31. film, od kojih za festivalske nagrade konkurišu 23 filma, koji su imali svoj bioskopski i festivalski život između dva festivala u Sopotu, kao i jedno premijerno ostvarenje, film doajena Nikole Lorencina, „Država se ne predaje“ u produkciji „Zastva filma“.

Prvog dana festivala biće prikazan film „Ruski konzul“, a prethodi mu otvaranje izložbe slika Ratomira Pantića Zviškog.

Svečano otvaranje festivala u Sopotu će proteći uz neizostavne fijakere i vatromet, a pored folklora posetioce očekuje i muzički nastup Huse Alijevića – „Husa and movie bend“, junaka filma „Nedelja“, iz takmičarskog programa ovog festivala.

Na „meniju“ svečanog otvaranja prvo nas očekuje defile filmskih ekipa i gostiju, a potom će „Statueta Slobode“ za izuzetan doprinos filmu i kulturi otići u ruke Pege Popovića.

– Pega je iznad svega dobro i plemenito biće, Čovek sa velikim Č, kolega, saradnik, profesor, prijatelj… – kazao je Aleksandar Avramović, umetnički direktor festivala.

Avramović je dodao da će iste večeri nagrade dobiti i kolektivi „Filmskih novosti“ povodom osamdesetogodišnjice i „Jugoslovenske kinoteke“ povodom sedamdeset i petogodišnjice uspešnog rada.

– Uloge i rezultati u minulim decenijama i danas su neprocenjivi, kako u stvaranju tako i u čuvanju naše i svetske kulturne baštine. Uveren sam da će tako biti i u budučnosti – istakao je Avramović.

Međutim, uz radost zbog održavanja festivala, on je iskazao i žal zato što film „Čuvari formule“, prema želji producenta, neće biti prikazan na festivalu u Sopotu.

– Festival i ja lično, izražavamo žaljenje što jedan značajan film, voljom producenta, neće biti u programu. Reč je o „Čuvarima formule“, reditelja Dragana Bjelogrlića – kazao je Avramović.

On je parafrazirao obrazloženje rečima – da producent nije zainteresovan da učestvuje.

– Ovaj film je jedan od najznačajnijih ostvarenja u godini koju pokriva pedeset i drugi festival i svakako je izostajanje „Čuvara formule“ mali udar na osnovini cilj festivala i ono što godinama uspevamo – da pokažemo sve što vredi u srpskoj kinematografiji između dva Sopota. Ovom pilikom nam je to uskraćeno. Ja bih da iskažem iskreno žaljenje i poštovanje za film – kazao je Avramović.

Od filmova koji će biti prikazani tokom festivala, publiku očekuju tri počasne projekcije dokumentaraca: „Zima jednog proleća“, Milana Nikodijevića, zatim „Najbolji golman na svetu“ autorke Katarine Sinđelić u režiji Vladimira Kurčubića, i film „Beograd ’92“ Miše Radivojevića.

I najmlađa publika će imati razloga da poseti festival jer segment – filmovi za najmlađe donosi pet projekcija, među kojima i film „Ekskurzija“ u takmičarskoj konkirenciji, koji obrađuje probleme adolescenata.

O nagradama će odlučivati žiri u sastavu: glumica Tanja Bošković, reditelji i redovni profesor FDU Predrag Velinović, i filmski kritičar, esejista i urednik izdavačke delatnosti FCS Miroljub Sojanović.

U takmičarskom programu učestvuju filmovi: Ruski Konzul, Prigušivač, Sunce mamino, Lost Country, Videoteka, Manja, Koma, 48 sati i jedan minut, Radnička klasaide u pakao, Poslednji strelac, Svilen konac, Zaštita pre svega, Pored Tebe, Jorgovani, Nedelja, Ako kiša ne padne, Ko živ ko mrtav, Živi i zdravi, Za danas toliko, Što se bore misli moje, Ekskurzija, Samo kad se smejem, Drava se ne predaje, Heroji Halijarda.

Nagrade koje očekuju pobednike festival u Sopotu su: Nagrada za najbolju režiju; Nagrada za najbolju žensku ulogu „Mira Stupica“, Nagrada za najbolju mušku ulogu „Bata Živojinović“ i Nagrada publike.

A publiku tokom festivala očekuje i bogat prateći program, dok će revija nagrađenih filmova – Sofest plus, po završetku festivala 9. jula, biti organizovana u Kulturnom centru Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari