filmski festival u sopotuFoto: Promo

Ovogodišnji 52. Filmski festival u Sopotu održaće se od 1. do 6 jula u Centru za kulturu Sopot.

Prema tradiciji nasleđenoj iz bivše jugoslovenske kinematografije, na programu festivala u Sopotu nalaze se filmovi domaće produkcije, a ove godine uključeni su i najbolji naslovi manjinskih koprodukcija.

Tradicionalno svečano otvaranje festivala u Sopotu 1. jula će i ove godine proteći uz neizostavne fijakere i vatromet na početku ceremonije, kada se očekuje da će centar varoši biti ispunjen velikim brojem meštana i vikendaša.

Pored nastupa domaćeg folklora, prisutne očekuje i muzički nastup Huse Alijevića, jednog od junaka takmičarskog filma na festivalu: „Nedelja“.

„Statueta Soboda“ za životno delo, ove godine će biti uručena Predragu – Pegi Popoviću, prvom diplomirani snimatelju u bivšoj SFRJ, inovatoru i pedagogu, nekadašnjem dekanu Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Pega Popović dao je i inspiraciju za slogan ovogodišnjeg Festivala: „Crno-sivo, u koloru“, koji je grafički predstavila Simona Dašić Raca.

Počasna statueta biće dodeljena i dvema ustanovama čije su uloge dragocene u očuvanju domaće i svetske kulturne baštine – „Filmskim novostima“, povodom osamdesetogodišnjice i „Jugoslovenskoj kinoteci“, povodom sedamdesetpetogodišnjice uspešnog rada.

Za nagrade festivala takmičiće se 24 filma koji su u toku godine prikazivani u bioskopima, a među kojima je ostvarenje “Drava se ne predaje” doajena našeg filma Nikole Lorencina, u produkciji “Zastava filma” koji će biti premijerno prikazan.

O ovim nagradama odlučivaće tročlani žiri u sastavu: glumica Tanja Bošković, reditelj i redovni profesor FDU Predrag Velinović i Miroljub Stojanović, filmski kritičar i esejista, urednik izdavačke delatnosti FCS.

Tokom festivala će biti održane tri počasne projekcije dokumentarnih filmova: Zima jednog proleća – Milana Nikodijevića, Najbolji golman na svetu – autorke Katarine Sinđelić u režiji Vladimira Kurčubića, kao i film Beograd ‘92 Miše Radivojevića.

Programski segment filmova za najmlađe neće izostati ni ove godine. Među 5 projekcija namenjenih najmlađima, biće i film „Ekskurzija“, u takmičarskoj konkurenciji, koji obrađuje probleme adoloscenata.

Tokom festivala, u Galeriji i holu KC Sopot, publika će moći da vidi izložbu slika Ratomira Pantića Zviškog, umetnika iz Sopota, kao i nekoliko zanimljivih eksponata Filmskih novosti i Kinoteke.

Skrećemo pažnju na panel sa nazivom: „Slike za večnost – Predrag Pega Popović“ – 2. jula u 12 časova u CZK Sopot koji obećava zanimljive priče.

Revija nagrađenih filmova „Sofest plus“, nakon završetka festivala 9. jula, će biti održana u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Redosled i vreme događaja na otvaranju festivala u Sopotu 1. jula

  • Otvaranje izložbe je u Centru za kulturu u Sopotu je zakazano za 1. jul u 19 časova
  • Ceremonija otvaranja počinje 1. jula u 20 časova (kratak govor posle kog sledi dolazak filmskih ekipa i žirija u fijakerima)
  • Muzički nastup, dodela nagrada
  • Fanfare
  • Vatromet

Ceremonija traje do 21. 20 časova, pre prve projekcije (film „Ruski konzul“)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari