festival francuskog filma dragan bjelogrlićFoto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Novo izdanje Festivala francuskog filma, 6. po redu, biće održano od 19. do 23. juna na više mesta u Beogradu, kao i u Nišu, Novom Sadu i Zrenjaninu.

Projekcije će u Beogradu biti na Kosančićevom vencu, platou ispred poslovnog centra Ušće, u Beograd bašti i Silosima, u Novom Sadu u Kulturnom centru, u Nišu u bioskopu Cine Grand.

Ovogodišnje izdanje festivala donosi brojne aktuelne filmove francuske kinematografije, od kojih je većina prikazana na velikim filmskim festivalima.

Otvaranje će biti upriličeno na Kosančićevom vencu 19.6. projekcijom filma Ladža Lija „Nepoželjni“, u okviru koga će biti i razgovor sa rediteljem Lijem i glumcem Aleksijem Manentijem.

„Festival francuskog filma deo je projekta Ritam francuske kulture, a ove godine imamo i novu lokaciju, Beograd baštu, u Bregalničkoj ulici na Zvezdari, na mestu nekadašnjeg bioskopa na otvorenom“, rekao je Stanislas Pjere, direktor Francuskog instituta u Srbiji.

On je naglasio da je sve više francuskih filmova koji se prikazuju u Srbiji i da je zadovoljan zbog toga, a istakao je i posebnu selekciju sportskih filmova u susret Olimpijskim igrama u Parizu.

Kum ovogodišnjeg izdanja festivala je Dragan Bjelogrlić, glumac i reditelj, koji će ujedno biti prisutan na otvaranju festivala.

Stanislas Pjere naglasio je značaj njegovog filma „Čuvari formule“, koji govori o nuklearnom incidentu u Institutu Vinča, za koji je rekao da je film o prijateljstvu između srpskih i francuskih naučnika u jednom teškom istorijskom trenutku.

Dragan Bjelogrlić najavio 6. Festival francuskog filma: U ovim vremenima kad nemamo neke dobre vesti, ovo je sigurno jedna značajna i dobra vest 1
Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Ja ne znam kako je u francuskoj tradiciji, u Srbiji je ta titula kuma vrlo značajna i često je znala da bude i kontroverzna, ali ja ću se truditi da budem kum u najboljem smislu i pozivaću se na najbolju tradiciju srpskog kumstva“, rekao je Dragan Bjelogrlić.

Napomenuo je da je francuska kinematografija stožer i vodič evropske kinematografije svojom tradicijom, estetikom, hrabrošću i otvorenošću za male kinematografije.

„Ona se nekako već dugo godina nalazi na čelu evropske kinematografije i predstavlja neki svetionik od koga se širi to svetlo dalje na ostale zemlje i daje hrabrost svim ostalim evropskim zemljama da osnaže pojam ‘evropska kinematografija'“, dodao je Bjelogrlić.

Spomenuo je da je ovaj festival vrlo značajan i za Francusku i za Srbiju, da je ovogodišnje izdanje najambicioznije, da su tu dobri filmovi i sjajni gosti.

„Ta saradnja nije uvek jednosmerna, desilo se da imamo dvosmernu ulicu, jer je film ‘Čuvari formule’, srpski, ali po mnogo čemu i francuski, otvoren u 80 bioskopa u Francuskoj„, ponovio je on značaj između francuske i srpske tradicije.

Po prvi put je najavio da već neko vreme traga za još jednom francusko-srpskom pričom za svoj novi film, koja je smeštena u šezdesete godine prošlog veka, o čemu će se više znati na jesen.

Rekao je da je ponosan što je deo nekog novog mosta između ove dve zemlje i pozvao ljude da pogledaju filmove na festivalu.

„Pozivam sve građane Beograda i Srbije da dođu, imaće šta da vide i sigurno će se dobro osećati, osetiće možda u ovim nekim vremenima kada nemamo mnogo dobrih vesti kako je ovo jedna dobra i značajna vest“, zaključio je on.

Dragan Bjelogrlić najavio 6. Festival francuskog filma: U ovim vremenima kad nemamo neke dobre vesti, ovo je sigurno jedna značajna i dobra vest 2
Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Igor Stanković, direktor festivala, rekao je da se nastavlja tradicija dovođenjem značajnih reditelja i značajnih glumaca, kao i onih koji su zvezde u usponu.

„Tu je film koji je otvorio ovogodišnje izdanje Kanskog festivala, ‘Drugi čin’, sa velikim imenima francuskog filma, koji govori o glumcima na filmu i procesu stvaranja filma unutar filma“, rekao je Stanković.

Istakao je filmove „Samo nas dvoje“ Valeri Donzeli, „Druga runda“ Albera Dipontela, „Van sezone“ Stefana Brizea i „Slučaj Goldman“ Sedrika Kana.

Onlajn se javio i glumac Aleksi Manenti, koji je istakao da mu je veliko zadovoljstvo što je pozvan u Beograd, za koji je vezan, jer mu je majka poreklom odatle.

„Velika mi je želja da predstavim film koji će otvoriti festival Beograđanima, kako bih video njihove reakcije“, rekao je Manenti.

To je njegova druga saradnja sa rediteljem Ladžom Lijem, a na njegovom prethodnom filmu „Jadnici“ bio je potpisan i kao scenarista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari